Mituitorii de la Fany au primit un “spor” de arest preventiv de încă 30 de zile de la magistratul Liliana Cociș de la Tribunalul Cluj. Cu toții s-au îmbolnăvit subit, dar în special Ștefan Cadar, creierul afaceri, care ar avea “alergie la mai mulți factori”. Culmea este că acesta cere arestul la domiciliu și spune că ar prefera ca acesta să se desfășoare la bunica sa pentru ca soția sa, Olezia Cadar, reținută și ea încă 30 de zile, să nu fie în contact cu el. În schimb, când acesta spune că îi lipsește propriul copil, arată că ar putea să îl viziteze, fiind la doar 500 de metri distanță. Un alt lucru ciudat pe care Ștefan Cadar l-a spus judecătorilor este că a fost infidel nevestei sale, iar noi nu înțelegem relevanța dintre prelungirea măsurii arestării preventive și acest detaliu din viața lui intimă.
Toți oamenii din dosarul Fany s-au îmbolnăvit după doar 30 de zile de arest preventiv. Ștefan Cadar, arestat în cadrul IPJ, s-a îmbolnăvit de alergie, Daniela Dobrilă, arestată la domiciliu, are probleme neurologice, Olezia Cadar, arestată de asemenea la domiciliu, are și ea probleme de sănătate. Magistratul a menținut arestarea preventivă pentru toate persoanele implicate.
Îmbolnăviții de serviciu
”Apărătorul ales al inculpatei Daniela Dobrilă, av. Ban Tiberiu, depune la dosarul cauzei în circumstanţiere, Decizia nr din data de 02.04.2014 a Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. – Serviciul Resurse Umane, din care rezultă încetarea, prin acordul părţilor, a contractului de muncă al inculpatei Daniela Dobrilă şi arată că nu mai are de formulat alte cereri. Apărătorul ales al inculpatei Daniela Dobrilă, av. Petre Gabriela, depune la dosarul cauzei o copie de pe referatul medical eliberat de …, privind starea de sănătate a inculpatei Daniela Dobrilă şi arată că nu mai are de formulat alte cereri.
Apărătorul ales al inculpatei Cadar Olezia, av. Sonia Almaş, depune la dosarul cauzei înscrisuri în probaţiune, respectiv, acte de studii, acte medicale care evidenţiază starea de sănătate a inculpatei, caracterizări privind persoana inculpatei Cadar Olezia, o serie de înscrisuri care vizează activitatea firmei privind obligaţiile achitate la bugetul statului, un registru cu salariaţii pentru luna aprilie 2014, o analiză pentru luna februarie 2014 cu toate abonamentele pe anumite rute, tabel nominal cuprinzând beneficiarii de abonamente gratuite sportive din data de 28.01.2014 şi practică judiciară la care urmează a face referire la momentul dezbaterilor pe marginea propunerii şi arată că nu mai are de formulat alte cereri.
Elena Botezan: Ștefan Cadar este autorul vinovat
Referitor la măsura preventivă dispusă faţă de inculpatul Cadar Ștefan, potrivit prevederilor art. 223 NCPP, arată că măsura arestului preventiv este întemeiată, inculpatul Cadar Ștefan este autorul vinovat al săvârşirii actelor materiale cuprinse în conţinutul propunerii de arestare preventivă, nu se află la prima confruntare cu legea penală, faptul că nu recunoaşte comiterea faptelor care i se reţin în sarcină iar, pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi circumstanţelor de comitere a acestora şi a împrejurărilor ce ţin de persoana inculpatului, având în vedere complexitatea cauzei şi multitudinea actelor de urmărire penală necesare a fi efectuate pentru justa ei soluţionate, impun în continuare prelungirea măsurii arestului preventiv dispusă faţă de inculpatul Cadar Ștefan.
[…]
În legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă arată că suspectul Pop Răzvan Marius(n.r. fostul șef de cabinet al lui Horea Uioreanu) a fost audiat fără încunoştinţarea apărătorilor inculpatului Cadar Ștefan, ocazia cu care a recunoscut că inculpatul C. i-ar fi oferit 10.000 de euro, dând însă declaraţii puţin credibile legate de primirea de către acest suspect a sumei de 2.000 lei, în condiţiile în care a declarat că nu ar fi acceptat primirea acestei sume, şi că doar când a ajuns acasă a găsit această sumă în buzunarul hainei cu care era îmbrăcat. Chiar acceptând că inculpatul i-ar fi oferit o sumă de bani, este de observat faptul că suspectul nu mai avea nici o atribuţie strict legată de operaţiunile de atribuire a rezultatelor licitaţiei, Consiliul Judeţean fiind cel care a în final validează rezultatele licitaţiei.
[…]
Ce reține instanța
Prin propunerea înregistrată la Tribunalul Cluj la data de 04.04.2014, sub nr. unic de dosar 2048/117/2014, Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj a solicitat prelungirea duratei măsurii arestării preventive a inculpatului Cadar Ștefan cu 30 de zile, începând cu data de 13.04.2014, şi a duratei măsurii arestului la domiciliu, luată faţă de inculpatele Cadar Olezia şi Daniela Dobrilă, pentru un termen de 30 de zile, cu începere din 13.04.2014.
În motivarea propunerii de prelungire a duratei măsurilor preventive s-a arătat că prin încheierea penală nr. 57/C/14.03.2014 a Tribunalului Cluj s-a luat măsura arestării preventive a inculpatului Cadar Ștefan, pentru infracţiunile de dare de mită prev. de art. 255 alin. 1 din Codul penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000 (respectiv art. 290 alin. 1 din Noul Cod Penal), cu aplic. art. 35 alin. 1 Noul Cod penal şi. art. 5 din Noul Cod Penal, spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea 656/2002 cu aplic, art. 5 din Noul Cod Penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 din Noul Cod penal şi art. 5 din Noul Cod Penal în forma participaţiei improprii ca instigator potrivit art. 52 alin. 3 din Noul Cod Penal, cumpărare de influenţă prev. de art. 292 alin. 1 din Noul Cod penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000 (respectiv art. 61 din Legea 78/2000), cu aplic. art. 5 din Noul Cod Penal, pentru o durată de 30 de zile, cu începere din data 14 martie 2014 şi până la 12 aprilie 2014, inclusiv. Prin aceeaşi încheiere s-a luat măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de inculpata Cadar Olezia, pentru infracţiunile de dare de mită prev. de art. 255 alin. 1 din Codul penal raportat la art. 6 din Legea 78/2000 (respectiv art. 290 alin. 1 din Noul Cod Penal), cu aplic. art. 35 alin. 1 Noul Cod penal şi. art. 5 din Noul Cod Penal, spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 din Noul Cod Penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 din Noul Cod penal şi art. 5 din Noul Cod Penal în forma participaţiei improprii ca instigator potrivit art. 52 alin. 3 din Noul Cod Penal, pentru o perioadă de 30 de zile, de la 14.03.2014 la 12.04. 2014, inclusiv, şi faţă de inculpata Daniela Dobrilă, pentru infracţiunile luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 din Noul Cod Penal (respectiv art. 254 alin. 1 din Codul Penal anterior), raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 Noul Cod penal şi art. 5 din Noul Cod Penal, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, prev. de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, complicitate la spălare de bani prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea
656/2002 cu aplic. art. 5 din Noul Cod Penal şi art. 48 alin. 1 din Noul Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 din Noul Cod penal şi art. 5 din Noul Cod Penal în forma participaţiei improprii ca instigator potrivit art. 52 alin. 3 din Noul Cod Penal, pentru o perioadă de 30 de zile, de la 15.03.2014 şi până la 13.04.2014, inclusiv.
Sub aspectul stării de fapt s-a reţinut că în perioada noiembrie-decembrie 2013, în contextul derulării licitaţiei pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019, inculpaţii Cadar Ștefan şi Cadar Olezia, în calitate de reprezentanţi ai S.C. F. P.S.S.R.L. C.-N. au intervenit pe lângă inculpata Daniela Dobrilă, d. la Direcţia Licenţe din cadrul ARR Bucureşti, pentru ca aceasta, în virtutea funcţiei deţinute şi a atribuţiilor sale de serviciu să favorizeze firma mai sus amintită în cadrul unor licitaţii de atribuire de trasee, prin emiterea de acte care să le înlesnească accederea la mai multe trasee în licitaţie, precum şi prin oferirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii menite să le asigure maximizarea rezultatelor obţinute în procedura de licitaţie, context în care inculpaţii au remis inculpatei Daniela Dobrilă bani şi bunuri în valoare de aproximativ 15.000 Euro şi inculpaţii C. au acceptat pretinderea din partea inculpatei D. a remiterii a două laptop-uri marca Apple în valoarea de circa 3500 Euro”, arată magistratul Liliana Cociș de la Tribunalul Cluj.