La sfârşitul săptămânii trecute s-a inaugurat ferma de bizoni de la Recea Cristur. Pe de o parte, investitorii şi managerii din cadrul acestei afaceri, Alin Constantin Jeican şi Toma Rus, spun că deschiderea acestui business în zonă va dezvolta extrem de mult turismul. Pe de altă parte, oamenii din Recea Cristur, nemulţumiţi de faptul că au rămas fără păşuni şi sunt nevoiţi să îşi vândă animalele, spun că întreaga afacere se învârte în jurul intereselor celor direct implicaţi. Mai mult, ei sunt revoltaţi de faptul că reprezentanţii autorităţilor le dau cu tifla şi nu bagă în seamă problemele pe care le au.
La sfârşitul săptămânii trecute, o cohortă de ziarişti însoţiţi de câţiva politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au mers la inaugurarea fermei de bizoni de la Recea Cristur. Conferinţa de presă a avut loc în căminul cultural al comunei, unde KARNER RUDOLF, investitorul afacerii, Alin Constantin Jeican, mandatarul investitorilor, Toma Rus, directorul general al afacerii BT WILD RANCH, au prezentat cât de mult îi ajută pe localnici această afacere, ţinând cont că, până acum, circa 30 de persoane din comună lucrează la această fermă.
Însă, în faţa căminului cultural, câteva persoane spun că cele aproximativ 500 de hectare pe care se dezvoltă această afacere au fost luate cu japca şi că oamenii care au vite sau oi nu mai au unde să îşi ducă animalele la păscut.
Mai mult, prin faţa oamenilor s-au perindat reprezentanţii autorităţilor locale care nu au vrut să stea de vorbă cu cei care locuiesc acolo şi se plâng de faptul că investiţia respectivă îi duce la sapă de lemn. “Nu, nu pot vorbi acum cu nimeni!”, a declarat unul dintre aleşii locali care a fost să vadă bizonii propăşiţi pe păşunea oamenilor din zonă.
“N-o să ne ajute nimeni cu nimic! Pe toţi îi interesează cum să facă bani de pe urma altora şi pe noi, ăştia care muncim aici de atâta timp, vin de ne iau pământurile ca pe vremea comuniştilor. Ar vrea probabil să le şi mulţumim că nu ne bagă la închisoare că ne cerem drepturile. Au îngrădit tot şi până acum bizonii ăştia au ras toată iarba de pe unde au trecut şi au frământat pământul că acolo mult timp n-o să mai crească nimic. N-o să mai rămână nimic de păşunat. Or vrea probabil să ne angajeze pe toţi ăştia de aici la ferma lor!”, spune unul dintre oamenii nemulţumiţi de faptul că păşunile le-au fost luate de această afacere.
Licitaţie pentru bizoni în Ajunul Crăciunului!
Până în momentul de faţă, afacerea cu bizoni de la Recea Cristur a însumat aproximativ 500 de hectare de teren, o parte concesionate de la Primăria Recea Cristur, iar altele de la localnici.
“Parcelele concesionate de la Primăria Recea Cristur au fost câştigate la licitaţie, iar atunci au participat, în afară de noi, încă două persoane din zonă. Anul trecut am plătit peste 100 de milioane de lei, chiar dacă nu am folosit toată suprafaţa”, explică Toma Rus, care spune că este director general în cadrul acestui business.
Însă, pe de altă parte, oamenii spun că nu au avut cum să participe la licitaţie pentru că ea s-a ţinut în Ajunul Crăciunului.
“Normal, se anunţa în sat că se concesionează. Acum nimeni n-a anunţat nimic şi licitaţia asta s-a făcut pe 24 decembrie! Cine să ştie de ea!”, mai spun oamenii.
De acealaltă parte, reprezentanţii BT Wild Ranch, una dintre firmele implicate în această afacere, spun că profiturile se vor lăsa aşteptate.
“Ne aşteptăm ca profitul să apară abia în 2017 şi ne gândim să suplimentăm suprafeţele de teren. În momentul de faţă avem 500 de hectare, inclusiv cele din Ţaga, însă anul trecut am folosit doar 80 de hectare. Acum în total avem 278 de bizoni, dintre care 149 la Recea Cristur. am calculat că până acum, investiţia făcută în judeţul Cluj se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro. În momentul de faţă, carnea de bizon se vinde la preţuri cuprinse între 20 şi 70 de euro/kg”, spune Jeican.
Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj şi secretar de stat în Ministerul de Interne spune că ”pentru terenurile închiriate de la persoane fizice oamenii primesc 120 de lei/ha anul şi îşi primesc şi subvenţia de la stat”.
Şefii bizonilor pe cai mari
Autoprezentat drept “managerul viitorului complex”, Constantin Jeican, “un tânăr clujean cu studii de drept comercial la Viena” se poate mândri și cu tatăl lui, fost președintele-director general al BT Asigurări și unul dintre fondatorii grupului bancar.
Însă, înainte de a se implica în acest business clujean, Jeican a fost angajat la SC Villa Tirol, o fermă din judeţul Bihor, care se ocupa de creşterea bizonilor. Asociatul şi administratorul acestei firme din Bihor, austriacul Friedl Christian, i-a făcut o plângere penală lui Jeican în care îl acuză de delapidare.
Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj și fost subsecretar de stat, este acum director general al afacerii cu bizonii. În privința lui Rus, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat efectuarea de cercetări cu privire la un posibil fals în declaraţii, aparţinând fostului subsecretar de stat de la Interne, clujeanul Toma Rus. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru efectuarea acestor cercetări, după ce, în februarie anul trecut, Asociaţia 22 Decembrie Baia Mare a sesizat, la rândul său, Agenţia, cu privire la posibila nerespectare de către Toma Rus a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere din perioada 2004-2008. În final, Toma Rus a fost găsit nevinovat de toate acuzaţiile care i s-au adus.
Oamenii din Recea Cristur aşteaptă ajutorul Prefecturii Cluj
Oamenii din localitatea Recea Cristur spun că au mari probleme din cauza afacerii cu bizoni care se derulează în zonă. Localnicii care au animale spun că primăria nu le-a mai închiriat păşuni pentru hrana animalelor şi, pe de altă parte, Toma Rus, împreună cu primarul, care îi este văr, încearcă să îi convingă pe proprietarii de terenuri să le închirieze terenurile. În momentul de faţă, cei nemulţumiţi spun că se vor trimite plângeri la Prefectura Cluj şi vor să îşi angajeze un avocat pentru a deschide un proces pentru remedierea situaţiei.