Gazeta de Cluj publică o serie de noi informaţii referitoare la procesul de retrocedare din centrul Dejului. Proprietarii de drept al imobilelor respective au avut de luptat în instanţă cu avocatul Corina Morar, soţia fostului şef al DNA, Daniel Morar, şi cu oameni de afaceri care controlează o bună parte din businessurile din Dej. În momentul de faţă, oamenii aşteaptă să înceapă procesul de insolvenţă pentru a putea reintra în drepturile proprietăţilor de care au fost privaţi.
Gazeta de Cluj a prezentat în numărul anterior un caz inedit de retrocedare în care proprietarii de drept ai unor imobile din centrul Dejului s-au luptat ani buni pentru a reintra în drepturi. Chiar dacă au câştigat toate procesele de retrocedare, ei tot nu pot beneficia de proprietăţile respective care sunt ocupate de o societate controlată de câţiva afacerişti dejeni. Aşa că au cerut insolvenţa firmei.
“Am câştigat toate procesele cu care ne-au hărţuit din 1997 până în decembrie 2013. În 2006 am deschis acţiune pentru recuperare a prejudiciului, adică contravaloarea chiriilor neîncasate. Au folosit toate tertipurile posibile pentru tergiversare. În iunie 2013 am câştigat definitiv şi am demarat punerea în executare a sentinţei. Nu mai aveau decât jumătatea cealaltă din imobil, pe care au ipotecat-o pentru nişte datorii fictive faţa de Sompan şi reale faţă de primărie. Toate celelalte clădiri şi terenuri au fost trecute prin divizare pe alte două societăţi cu acţionar unic, Săvan Emil.
Simultan a câştigat procesul împotriva lor şi domnul Adrian Răduţ, unul dintre cumpărătorii noştri, pe care nu l-au lăsat niciodată să folosească nici un metru pătrat deşi a fost coleg de clasa cu unul din cei doi fraţi. La insistenţele domnului Răduţ, au mimat negocieri şi cu noi, s-a amânat intrarea în insolvenţă de două ori, ne-au propus o tranzacţie în bătaie de joc, iar când urma să se declare insolvenţa, au recurs la un tertip incalificabil: au arătat judecătorului sindic un document numit mandat ad-hoc aprobat de preşedintele Tribunalului Specializat, confidenţial, şi ne-au cerut suspendare sau amânare până după 2 mai, am optat pentru amânare pe 6 mai. Şmecheria consta în faptul că acel contract nu ne privea pe noi ci, probabil, Direcţia finanţelor publice sau alt creditor care nu e parte în proces”, explică Stana Sevianu unul dintre proprietarii clădirilor din centrul Dejului
Soţia fostului şef al DNA de partea afaceriştilor dejeni
Firma Alpa SA, condusă de afaceriştii dejeni Mihai Petric, Traian Marius Hossu şi Emil Săvan a pierdut o serie de procese de retrocedare pentru una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din centrul municipiului Dej şi nu a plătit proprietarilor de drept sumele de bani care li se cuveneau. Afaceriştii din cadrul Alpa controlează şi business-ul Sompan şi sunt afiliaţi partidului social-democrat din Dej. În cadrul proceselor respective ei au angajat o serie de nume sonore, cum ar fi avocatul Corina Morar, soţia fostului şef al DNA şi actual membru al Curţii constituţionale, Daniel Morar.
Conform Stanei Sevian, afaceriştii din cadrul Alpa SA mai sunt acuzaţi de “înstrăinarea proprietăţilor Alpa către Sem prin divizare, ipoteca pentru datorii Sompan, dosar pentru evaziune fiscală şi gestiune frauduloasă, care a fost blocat”: „Ei nu vor nici faliment, dar nici să plătească! Pentru noi insolvenţa e singura cale legală, însă total ineficientă deoarece au atâţia creditori mari încât noi nu prea speram să ne recuperăm vreodată creanţa. Şi nu e deloc moral şi drept să repurtăm doar o victorie fără finalitate!”
Datorii în suveică
Mai mult, cei care solicită insolvenţa Alpa spun că suspectează că persoanele care controlează societatea încearcă să încheie o serie de acte frauduloase pentru a scăpa de plata acestor datorii. “Debitoarea noastră se află într-o vădită stare de insolvenţă, insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile fiind dovedită pe deplin prin demersurile de executare silită prezentate mai sus şi care s-au soldat cu un eşec total. Subsemnaţii creditori suntem îndreptăţiţi să solicităm deschiderea procedurii insolvenţei, întrucât creanţa noastră însumează de peste 10 ori valoarea prag prevăzută de lege, ea având totodată un caracter cert, lichid şi exigibil de mai mult de 90 de zile.
Considerăm că se impune deschiderea de îndată a procedurii insolvenţei, întrucât lipsa totală a disponibilităţilor băneşti din conturi, datoriile înregistrate faţă de AFP Cluj, Municipiul Dej, mai mulţi creditori privaţi precum şi grevarea tuturor bunurilor imobile deţinute în proprietate cu garanţii în favoarea unor societăţi din grup, constituie indicii temeinice privind încercarea de prejudiciere a intereselor creditorilor, prin încheierea de acte frauduloase, menite să devalizeze societatea”, mai arată dejenii.
Conform documentelor depuse la dosar, “contractul de ipotecă autentificat sub nr. 1359 din data de 22.05.2013 de către BNP Asociaţi Petrean încheiat între SC SOMPAN S.A şi SC ALPA S.A, pentru garantarea imobiliara a unei pretinse creanţe de 950.000 lei, este unul simulat, făcut în frauda creditorilor, încheiat în perioada de demarare a procedurilor silite imobiliare şi în condiţiile în care S.C. SOMPAN S.A este acţionar majoritar al S.C.ALPA.S.A., aspect ce rezultă din certificatele constatatoare ale celor două societăţi eliberate de ORC Cluj”.
Jegurile ce fac mizeria dejana.