Sistemul de sănătate românesc a intrat în criză și se confruntă cu lipsa specialiștilor, în vreme ce mii de medici români pleaca in ţări precum Germania, Anglia, Franţa, Elveţia Danemarca, Italia, Suedia şi Norvegia.

Se caută atât asistenţi medicali cat şi medici specialişti (urgenţe, chirurgi, psihiatrii,anestezişti, oftamologi, dermatologi, medici de familie, medici primari şi medici rezidenţi).

Salariile oferite de angajatorii din străinătate personalului medical din România sunt mult mai mari decât ce pot primi aceştia în ţară. Acestea sunt cuprinse între 900 de euro net şi 5000 de euro net.

 Promedica24, firmă ce oferă servicii pentru îngrijirea bătrânilor în Germania, prezintă principalele modalităţi prin care românii se pot proteja împotriva înşelătoriilor şi abuzurilor, atunci cand vor sa se angajeze in strainatate.

Zeci de anunţuri promiţând locuri de muncă în străinătate cu salarii între 1.200 şi 2.000 de euro sunt disponibile pe Internet şi în ziare. O parte dintre acestea sunt serioase şi reprezintă oportunităţi reale pentru românii care îşi caută un job în străinătate. Altele însă aparţin unor companii ce urmăresc doar să obţină câştiguri profitând de persoanele mai puţin informate.

Cea mai des întâlnită modalitate de a păcăli este solicitarea unor sume în avans: comisioane de intermediere, bani pentru întocmirea dosarului sau alte taxe. Angajarea nu se realizează însă niciodată. În cazuri mai grave, persoanele, suportand costuri semnificative, ajung în străinătate, unde nu li se oferă locurile de muncă promise sau unde sunt supuse diverselor abuzuri, de la a fi obligate să desfăşoare alte activităţi în afara celor pentru care s-au angajat, a lucra ore suplimentare sau fără salariu, până la abuzuri verbale şi chiar fizice. Odată ajunsă într-o asemenea situaţie, este mult mai dificilă găsirea unei soluţii sau recuperarea pierderii. Din acest motiv, este important ca persoanele care doresc sa muncească în străinătate să acorde o atenţie deosebită perioadei de informare, astfel încât să evite aceste probleme.

Concret, înainte de a semna orice contract, persoana care a văzut un anunţ interesant sau a participat la un interviu, trebuie să se documenteze serios cu privire la firma care doreşte să îi ofere locul de muncă. Câteva din aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere sunt: reputaţia companiei, dacă aceasta este multinaţională sau locală, comentariile de pe forum-urile de specialitate sau certificările de calitate deţinute de firma respectivă.

“Este foarte important ca firma respectivă să asigure o formă de colaborare legală, formă ce oferă beneficii la pensionare şi protejează angajatul împotriva abuzurilor şi în caz de boală. Firma nu ar trebui să perceapă comision sau plăţi suplimentare si ar trebui să organizeze şi să deconteze transportul angajatului. Pachetul ar trebui să includă asigurare de sănătate precum şi alte beneficii cum ar fi cazare şi masă garantate în casa persoanei îngrijite, suport 24 ore sau cursuri de perfecţionare a limbii.”, spune Corneliu Naforniţă, Recruitment Manager la Promedica24 Romania.

 

“Cred că este foarte important ca persoanele care îşi caută un loc de muncă în străinătate să aibă acces la cât mai multe informaţii. Practicile incorecte din domeniu ne afectează pe toţi. De aceea Promedica24 investeşte continuu în informarea publicului. Cu cât mai multe informaţii există, cu atât persoanele care doresc să plece la muncă în străinătate vor avea ocazia să ia decizii mai bune”, precizează domnul Naforniţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.