Consiliul Judeţean Cluj a demarat preluarea de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare infrastructura de bază şi amenajările de irigaţii din comuna clujeană Mihai Viteazu, cu intenţia de a face investiţii pentru modernizarea acesteia. Într-un manifest, conducerea agenţiei arată că nu consideră oportună această schimbare, însă, în contextul alocărilor de fonduri promise de Uniunea Europeană pentru sistemele de irigaţii din România, aceasta s-ar putea dovedi a fi o afacere foarte bănoasă.

 

Consilierii judeţeni au aprobat demararea procedurii prin care se solicită trecerea  infrastructurii de bază, care cuprinde staţia principală de pompe şi canal principal, a Amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu” din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj.

Amenajarea „Irigaţii Mihai Viteazu” deserveşte zona aferentă municipiilor Turda şi Câmpia Turzii, precum şi a comunelor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Luna şi potrivit Legii privind bunurile proprietate publică nr. 213/1998, face parte din domeniul public al statului, în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. În 2013, Consiliul Judeţean a aprobat începerea demersurilor de preluare, dar forul judeţean a amânat acest lucru. Potrivit proiectului iniţiat de Ioan Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, condiţii preluării ar urma să fie aprobate de consilierii judeţeni printr-un proiect distinct după ce se obţine acordul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

 

Investiţii în aşteptarea verilor tot mai calde

Sistemele de irigații de la Mihai Viteazu ar putea fi refăcut pentru a rezolva problemele legate de secetă ale producătorilor agricoli din zona Moldoveneşti – Mihai Viteazu – Călăraşi – Turda – Câmpia Turzii – Luna. Vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, arată în fundamentarea solicitării sale că ”din cauza fenomenului de încălzire globală, scăderii nivelului apei freatice, accentuării fenomenului de secetă, scăderii constante a precipitaţiilor căzute în ultimii 10 ani, accentuării secetei în perioada de vegetaţie maximă – lunile mai, iunie, iulie – se impune atenuarea fenomenului de secetă prin aplicarea de udări cu ajutorul sistemului de irigaţii. În ultimii 10 ani a crescut constant numărul de zile de vară în care temperaturile depăşesc 350C la umbră şi s-a accentuat foarte mult fenomenul de evapotranspiraţie, fiind afectate culturile agricole. În zonă s-a prelungit fenomenul de secetă şi în luna august”.

Având în vedere importanţa amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu” pentru zona deservită, precum şi starea de degradare în care se află, solicitarea de trecere a infrastructurii de bază (staţia principală de pompe şi canal principal) a Amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu” din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj, apare ca imperios necesară, susţine oleleu.

 

ANIF nu vrea să rămână pe drumuri

Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) administrează o singură amenajare de irigaţii localizată pe Valea Arieşului în bazinul hidrografic al râului Mureş, situată în zona localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi, Municipiul Turda, Municipiul Câmpia Turzii şi Luna.

„Amenajarea Irigaţii Mihai Viteazu a fost pusă în funcţiune în anul 1975, având o vechime de aproximativ 39 de ani. Suprafaţa netă amenajată pentru irigaţii este de 5.720 ha. Sistemul de irigaţii a funcţionat ultima dată în vara anului 2004.

Lucrările de exploatare, întreţinere şi reparaţii la sistemul de irigaţii se suportă conform dispoziţiilor legale numai din tarifele anuale (de reparaţii) şi tarifele de livrare a apei încasate. Întrucât Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi nu a încheiat nici un contract multianual sau sezonier pentru prestarea serviciilor de irigaţii cu ANIF din anul 2004 până în prezent, nu s-au putut realiza astfel de lucrări”, arată un document remis presei de conducere agenţiei.

 

Dintr-o dată, au clienţi

Potrivit acestuia, ANIF a făcut demersuri pentru investiţii în modernizarea acestor sisteme de irigaţii, „urmând ca în viitorul apropiat să fie alocate fonduri pentru expertizarea, proiectarea şi realizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de bază pentru irigaţii.

În ceea ce priveşte trecerea infrastructurii de bază (barajul de priză, staţia de pompare de bază Moldoveneşti şi canalul de aducţiune) a amenajării de îmbunătăţiri funciare ”Irigaţii Mihai Viteazu”, din domeniul public al statului, şi din administrarea M.A.D.R. – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, nu considerăm oportună această acţiune, deoarece, în acest moment, sunt în curs de finalizare procedurile legale pentru încheierea între A.N.I.F. – Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj şi O.U.A.I. Zona Mihai Viteazu-Moldoveneşti-Călăraşi a unui contract multianual pentru prestarea serviciilor de irigaţii, ce are drept scop repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii şi pregătirea imediată a campaniei de irigaţii din vara anului 2014. Suprafaţa ce va fi contractată pentru irigat este de 1202 hectare, iar volumul de apă pentru irigaţii va fi de 721.200 metri cubi de apă. Culturile irigate vor fi: sfecla de zahăr, cartofi, floarea soarelui, grâu şi porumb”, precizează conducerea ANIF Cluj.

 

Bani europeni prin PNDR

Viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) va pune la dispoziţia fermierilor sumele necesare pentru reabilitarea întregii reţele secundare de irigaţii din România. „Vestea bună este că avem fonduri europene pentru toată infrastructura secundară a sistemului de irigaţii la nivel naţional şi, spre comparaţie, va pot spune că dacă în perioada 2007-2013 am avut 60 de milioane de euro, în următorul PNDR, am mărit suma cu 370 de milioane de euro. Sigur că şi în aceasta perspectivă actualul program nu ne-a mulţumit, astfel că astăzi avem contracte semnate şi în faza de investiţii în valoare de 140 de milioane de euro”, a anunţat ministrul Daniel Constantin.

 

Un miliard de euro pentru irigaţiile din România

Autorităţile române au discuţii avansate cu Comisia Europeana pentru fonduri de un miliard de euro în vederea refacerii infrastructurii de irigaţii. Studiul Băncii Mondiale arată că România poate reface infrastructura de irigaţii pentru circa 800.000 de hectare. În prezent, Romania are o infrastructură de irigaţii pentru 700.000 de hectare, dar numai 200.000 de hectare sunt irigate, deoarece fermierii consideră costurile prea ridicate.

comuna mihai viteazu

1 COMENTARIU

  1. Cei de la Filiala de Îmbunătăţiri Funciare Cluj au luat salariile degeaba. Se lupta sa transfere, si pana se finalizeaza, se pierd bani pt. ca se termina programul european..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.