Emil Burzo s-a gândit să își pună oamenii în funcții cheie. Este și cazul unui concurs pe care îl organizează la Filiala din Cluj a Academiei Române în ceea ce privește ocuparea unui post de contabil șef. Anunțul organizării a fost postat doar pe holul filialei Academiei Române din Cluj de pe strada Republicii, unde accesul se face doar dacă cineva îți răspunde la interfon. Niciun anunț în ziar, niciun anunț pe un site, niciun anunț la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Cum ar veni, concursul obscur organizat de Burzo este ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu: dedicat. Culmea este că cel care ar câștiga este nimeni altul decât Dumitru Panță, actual inspector pe achiziții, care ar fi avut un trecut cu probleme, nu atât din cauză că este specialist în inginerii financiare, ci mai degrabă în incompetenţă financiară.
Concursul pentru postul de contabil șef la filial Academiei Române din Cluj este făcut pe sub mână. El nu a fost anunţat în presă şi pe site-urile specializate. Cum ar veni se doreşte instalarea pe şest a unui personaj incapabil, dar obedient faţă de Burzo. Este vorba de Dumitru Panţa care în urmă cu mai puţin de 2 ani a reuşit să provoace – printr-o firmă de apartament din Bucureşti – o gaură de 30.000 Euro Filialei la achiziţii pe proiecte. Pe Burzo, marele moralist, evident nu-l interesează aceasta, cât vreme printr-un personaj compromis îşi poate face mendrele şi instala blocajele sale, invocând „expertiza” şi opinia contabilului care se doreşte întronat în mai puţin de o săptămână. Anunţul a fost pus la afişier la Filială, unde nu se intră decât cu interfon.
Burzo l-a adus în Academia Română, Burzo îl are pe Marga-n palmă
De ce a renunțat Emil Burzo, privând Clujul de o reprezentare în funcția de secretar general la Academia Română? Are legături cu inadvertențele sesizate în propriul CV?
Există pe internet mai multe variante din CV-ul său, dar în toate este trecut că a absolvit Facultate de Fizică în 1959, când de fapt ar fi absolvit-o abia în 1969. Această “greșeală” este intenționată pentru a nu se observa că a absolvit facultatea de fizică în același an în care a obținut titlul de doctor în fizică. Cel puțin ”Fizică” scrie în CV, când de fapt este vorba despre Inginerie Fizică. De fapt, Burzo a primit titlul de doctor pe seama diplomei de inginer și nu cea de fizician, fiind astfel singurul academician care este în cu totul alt domeniu decât cel în care este specializat.
A urmat Facultatea de Fizică într-o formă fără frecvență, deși oficial nu exista o asemenea formă la Facultatea de Matematică și Fizică, unde există secția respectivă. Cei care au absolvit facultatea de fizică în acel an au aflat cu mulți ani întârziere că au fost “colegi” cu el. Se poate imagina ce fel de diplomă a obținut și cât de adevărată este “persecuția” la care a fost supus în acei ani. De altfel, acea “persecuție” este susținută și de numărul mare de deplasări în străinătate, când în SUA când în URSS, nici el nu cred că știe câte au fost. Asta în timp ce alții n-au fost aprobați niciodată.
Funcțiile avute pe linie de partid (la nivelul unui sector din București) și comportamentul său arogant l-au făcut atât de urât de cei de acolo, încât după revoluție l-au alergat prin curtea instituției (venea pe la 6 și pleca la 9 ca să nu se întâlnească cu cei care îl contestau) și ulterior a trebuit să vină la Cluj.
Important este dacă Emil Burzo îl va da afară pe Andrei Marga, prietenul său securistoid, pe care l-a adus în Academia Română?
Se extinde procedura. Si la Primaria Dej s-a organizat concurs de recrutare în vederea ocupării funcțiilor publice vacante de inspector, clasa I, grad profesional principal și consilier, clasa I, grad profesional asistent din cadrul Serviciului Urbanism și amenajarea teritoriulu, anuntate doar pe portalul primariei, nu cum prevede legea. Au fost depuse 0 (zero) dosare.