Consiliul Judeţean Cluj a discutat la ultima şedinţă rezilierea contractului pentru modernizarea drumurilor judeţene, care, potrivit înţelegerii iniţiale trebuia să aibă loc amiabil. Însă anunţul făcut de instituţie i-a supărat pe cei de la KIAT, care au reacţionat, intrând într-o polemică publică, în care s-a luat în horă şi preşedintele Consiliului Judeţean.

 

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat în 20 mai rezilierea contractului de lucrări încheiat cu asocierea  SC KIAT Group Construct SRL, SC Tehnic Asist SRL şi SC Damar Consult SRL, care fusese încheiat pentru modernizarea drumurilor judeţene. Motivele invocate de Consiliul Judeţean pentru acest „divorţ” sunt nerespectarea graficului de execuţie a lucrărilor, nerespectare de către asociaţia KIAT a dispoziţiei primite de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat de recuperare a întârzierilor acumulate, disconfortul şi ameninţarea asupra sănătăţii oamenilor create de  neaşternerea stratului de asfalt pe DJ 109C, fapte atestate de raportul medicului Saitos Carola Daniela, retragerea unor utilaje de pe amplasament, fără ştiinţa achizitorului, dar şi încălcarea  unor  normative de lucru.

 

CJ dă vina pe constructor

“Consideram că vă aflaţi într-o culpă profesională gravă, motiv pentru care, în temeiul prevederilor art. 28.3, litera f) şi ale art. 28.4 din contract, vă notificăm rezilierea din culpa dumneavoastră a Contractului subsecvent de proiectare şi execuţie de lucrări nr. 44/11944/2011, încheiat între judeţul Cluj prin Consiliul Judeţean Cluj şi Asocierea SC KIAT Group Construct SRL, SC Tehnic Asist SRL şi SC Damar Consult SRL, începând cu data de 21.05.2014”, arată reprezentanţii CJC în notificarea de reziliere.

În schimb, asocierea formată din cele trei firme a ţinut să îşi manifeste „surprinderea faţă de declaraţiile reprezentanților Consiliului Județean  Cluj prin care se afirmă o serie de neadevăruri cu privire la modul în care asocierea şi-a executat obligaţiile contractuale în cadrul acordului cadru încheiat cu Consiliul Județean Cluj”.

„Asocierea S.C. KIAT GROUP CONSTRUCT S.R.L. & S.C. TEHNIC ASIST S.R.L. & S.C. DAMAR CONSULT S.R.L.  şi-a respectat întotdeauna partenerii contractuali, având experiență în domeniul construcțiilor şi reabilitării de drumuri. Modul în care au  reacționat  reprezentanții Consiliului Județean Cluj este unul regretabil având în vedere faptul că  asocierea a avut toată deschiderea pentru derularea cu succes şi la termen a acestui contract”, susţin reprezentanţii firmelor.

 

KIAT zice că nu a primit banii

Motivul real al încetării acestui acord ar fi, arată companiile, neplata lucrărilor executate, „lucrări verificate şi recepționate calitativ de reprezentanții Consiliului Județean Cluj  precum şi  invocarea de către Consiliul Județean Cluj  în toată această perioadă a inexistenţei fondurilor alocate derulării acestor contracte. În aceste condiții, considerăm regretabilă campania de dezinformare dusă împotriva asocierii şi, deși înțelegem contextul electoral din această perioadă, respingem categoric orice neadevăr care ne-ar putea aduce prejudicii de imagine”.

Acest punct de vedere nu a rămas fără răspuns. La scurt timp, pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Cluj a apărut poziţia preşedintelui CJ Cluj faţă de declaraţiile oficialilor firmei KIAT.

„Având în vedere afirmațiile lipsite de fundament pe care oficiali ai firmei KIAT le-au făcut într-un comunicat remis mass-mediei, mă văd nevoit să fac următoarele precizări: Până în data de 28 februarie 2014 s-au plătit firmei Kiat 2.388.239,28 lei, din care 2.306.600,17 lei reprezentând plăţi pentru lucrări executate şi acceptate la plată, şi restul pentru lucrări de proiectare”, arată Horea Uioreanu.

 

Uioreanu trage linie

Potrivit preşedintelui CJ Cluj, la această dată instituţia mai are de plătit către cele trei firme 527.176,38 lei, pentru lucrări efectuate şi acceptate la plată. „Conform contractului, plata pentru lucrările efectuate şi acceptate la plată se face în termen de maximum 12 luni de la certificare. Cu alte cuvinte, suntem în grafic, noi nu avem nici un fel de întârziere faţă de firma KIAT. De altfel, pe parcursul celor trei ani de la încheierea contractului nu am făcut uz de această prevedere, lucrările efectuate şi acceptate la plată fiind achitate în mai puțin decât maximum de timp prevăzut de contractul semnat de KIAT cu fosta administraţie”, spune Uioreanu.

Oficialul arată că asocierea a lăsat în urma sa o serie de probleme: „În urmă cu câteva minute am fost informat de colegii mei care au făcut parte din comisia de situaţii de urgenţă şi care au fost astăzi la Fizeşu Gherlii că, după vizitarea lucrărilor părăsite de KIAT, concluzia specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică şi a celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului este că situația din teren este mult mai gravă decât și-o imaginau. Procesul verbal semnat de membrii comisiei înființate prin ordin al prefectului recomandă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să dispună luarea unor măsuri, respectiv încredințarea lucrărilor de construirea a drumului către un alt constructor, în procedură de urgență, deoarece sănătatea populației din zonă este grav afectată”.

 

Scandal de campanie

Horea Uioreanu mai arată că, după părerea sa, declarațiile oficialilor firmei KIAT, care susțin că a dus o campanie de dezinformare, campanie care are legătură cu procesul electoral europarlamentar. „În ce ne privește, ca instituție, Consiliul Județean Cluj a fost un partener corect și extrem de răbdător, nu avem nimic a ne reproșa, KIAT beneficiind de înțelegere și de sprijin din partea noastră. Refuzul de a ieși la lucru nu ne este imputabil, după cum nu suntem vinovați nici de prevederile contractuale asumate de KIAT privind prețurile de execuție ale lucrărilor de modernizare a drumurilor județene.

În zilele următoare, vom solicita întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, organism care poate decide încredințarea și reluarea lucrărilor în regim de urgență, dată fiind situația de la fața locului. Concomitent, sfătuiesc populația din zonă să se adreseze justiției și să ceară despăgubiri pentru că le-a fost afectată sănătatea și pentru restul neplăcerilor provocate de firma KIAT”, concluzionează politicianul.

Horea-Uioreanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.