Indiferent de culoarea politică, femeile din Cluj ţin la curăţenie. Consilierul local clujean, Claudia Anastase (PSD) este şi directorul Transelectrica Cluj. De anul trecut şi până acum, compania a atribuit şapte contracte de curăţenie şi tăiat iarba firmei Dezinfer Service, din Dej. Societatea este patronată de Anca Purdea, soţia unui membru PNL Dej, şi partener de afaceri într-o altă firmă cu Dina Pripon, directoare la o şcoală dejeană şi secretar executiv în PDL Dej. Din 2013 până acum, SC Dezinfer Service a câştigat de la Transelectrica contracte în valoare de aproape jumătate de milion de lei (475.525 lei).
Pentru contractul cu nr 150331/10.04.2014 şi intitulat “Servicii de cosire şi îndepărtare a vegetaţiei în scopul prevenirii incendiilor în staţiile electrice din gestiunea ST Cluj pe anii 2014-2015”, Transelectrica a plătit firmei Dezinfer Service 62.633,28 de lei (fără TVA). Tot anul acesta, în februarie, Transelectrica i-a atribuit (număr anunţ 144013) firmei din Dej un contract de 24.842 de lei pentru a face curăţenie în sediile din Cluj Napoca ale Transelectrica. În septembrie 2013 (Anunţ de atribuire numărul 143798/12.09.2013) Transelectrica a atribuit aceleiaşi firme dejene un contract în valoare de 79.734 de lei pentru servicii de curăţenie Conform anunţului de atribuire 144262/31.07.2013, pentru “Centrele de exploatare ale ST Cluj cu staţiile aparţinătoare şi sediul Omepa”, aceeaşi societate a primit 121.640 de lei. Cu doar o lună înainte de această atribuire, firma Dezinfer mai câştigase (Anunţ de atribuire numărul 142758/26.06.2013), tot pentru servicii de curăţenie, suma de 87.170 de lei. În ianuarie 2013, firma Dezinfer a câştigat aproape 100.000 de lei (99,506,40 de lei) pentru “servicii de curăţenie în sediul Central al SDEE Cluj Napoca şi sediile centrelor de exploatare”. Claudia Anastase a declarat că nu o cunoaşte pe patroana firmei din Dej şi că poate oferi mai multe informaţii în următoarele zile. „Nu o cunosc pe această doamnă, iar despre contracte nu vă pot spune acum prea multe. Sunaţi-mă săptămâna viitoare”, a declarat Anastase. Anca Purdea, patroana firmei Dezinfer, spune că nu o cunoaşte pe Anastase şi că licitaţiile respective au fost câştigate în mod legal. “Nu am nici o legătură cu această persoană (Claudia Anastase, n.red), pe care nici măcar nu o cunosc. Mă deranjează ceea ce îmi spuneţi dumneavoastră şi vă asigur că toate licitaţiile au fost câştigate în mod legal. ele sunt publicate pe SEAP şi toate informaţiile sunt publice”, a declarat Purdea.
Cochetării politice
De-a lungul timpului, Claudia Anastase a cochetat şi cu PDL-ul, mai ales atunci când unele societăţi comerciale care derulau proiecte imobiliare în Cluj Napoca au avut nevoie de câte o “undă verde”
Zarul de Cluj a prezentat în 2011 un articol în care se arăta că actualul şef de la Transelectrica Cluj era angajat la Centrul Regional Satu Mare. “Fostă şefă a Oficiului Judeţean Cluj a APDRP, Anastase a câştigat, în noiembrie 2010, concursul de şef la Serviciul Verificări de Plată din cadrul Oficiului Judeţean Maramureş. Gurile rele susţin că n-ar fi petrecut prea mult timp pe la Baia Mare, ci că s-ar fi aciuat la Satu Mare, centrul de control al proiectelor pe zona de nord-vest, fără să aibă, o perioadă, şi formalităţile legale necesare. Suspiciuni există şi în privinţa activităţii concrete a Claudiei Anastase, ale cărei dosare verificate s-ar aduna într-un număr îngrijorător de mic. Am cerut oficial directorului Oficiului Regional Satu Mare, Mihai Seucea, date despre activitatea Claudiei Anastase, însă acesta a pasat problema „la centru”, la Bucureşti, de unde răspunsul a fost că datele cerute sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, deoarece privesc date personale, astfel că nu pot fi comunicate”, se arăta în materialul respectiv. „Privind numărul de cereri de plata instrumentate in perioada iulie 2010-august 2011, s-a constatat ca doamna Claudia Gina Anastase, deşi era încadrată în cadrul serviciului respectiv, nu a instrumentat niciun dosar. Analizând situaţia pe experţi privind evaluarea proiectelor depuse în sesiunea 2010-2011, prezentata de CRPDRP, nu s-a putut constata o activitate specifică, desfăşurată de doamna Claudia Gina Anastase nici în cadrul Serviciului Evaluare Contractare, deşi prin nota de relaţii susţine că a instrumentat o parte considerabilă de dosare intrate în SEC şi nesoluţionate de luni de zile”, se susţine în raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii.
Pe vremea “fostului” atribuirile erau mai stridente
Înainte de Anastase, conducerea Transelectrica Cluj era consilierul judeţean Rareş Rusu (PDL). Pe vremea lui, în 2011, Transelectrica a încheiat un contract pentru servicii de pază cu societatea Mike Security Grup. contractul de la Cluj a fost de circa 200.000 de euro, dar la nivel naţional contractul cu această firmă s-a ridicat la peste un milion de euro. Pe de altă parte, tot în 2011, Ionela Valerica Durain Dima, administratorul acestei firme la data respectivă, a fost trimisă în judecată de către DNA Timişoara pentru deturnare de fonduri. Patroana firmei Mike Security Group este acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un dosar care-l vizează pe primarul comunei Fîrliug, judeţul Caraş Severin, pedelistul Ioan Borduz. Potrivit DNA, primarul a deturnat, în anul 2007, suma de 53.727,47 euro din fonduri PHARE şi 75.343,82 lei, din bugetul de stat, bani alocaţi unui proiect româno-sârb, numit Reţeaua transfrontalieră de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii, patroana firmei Mike Security fiind una din beneficiarele ilegale ale fondurilor europene. Potrivit presei bănăţene, primarul Ioan Borduz este finul lui Sorin Frunzăverde.
Este meteahna veche. Culoarea politica este pt. alegatori, pt. ei este culoarea banilor.