Marius Nicoara a debarcat de la conducerea Consiliului Judetean Cluj. Cu toate acestea a lasat în urma o serie de afaceri cu “cântec” peste care au curs râuri de cerneala în presa locala si centrala. De fiecare data când a fost ceva în neregula, Gazeta de Cluj a prezentat afacerile care s-au derulat cu girul fostei conduceri liberale. Odata cu schimbarea conducerii acestei institutii, ar fi firesc ca aceste afaceri sa fie revizuite.

Consiliul Judetean este cea mai generoasa administratie judeteana atunci când vine vorba de buget. Prin conturile acestei institutii se ruleaza bani de la Uniunea Europeana, bugetul de stat, fonduri guvernamentale, bugetul propriu sau sumele provenite din diversele asocieri cu societati private. Pâna acum, timp de patru ani, bugetul CJ Cluj a fost administrat de liberali, mai exact de Marius Nicoara, fostul presedinte al CJ Cluj, care si-a dat acordul pentru unele dintre cele mai controversate afaceri care se deruleaza în Cluj.  Unele dintre aceste bussines-uri au ajuns în atentia procurorilor care instrumenteaza dosare cu iz penal, altele au reusit doar sa apara pe primele pagini ale ziarelor.  

Odata cu schimbarea conducerii acestei institutii ar fi normal ca o serie de concesiuni de terenuri sau asocieri facute de liberali sa fie revazute de noul staff al CJ Cluj, astfel ca multe dintre dedesubturile pe care aceasta institutie le-a ascuns vreme de patru ani sa fie, în sfârsit, dezvaluite.

Pentru a enumera succint, marile afaceri cu “cântec” girate de Nicoara sunt afacerea stadionului “Ion Moina”, concesionarile de terenuri din Gheorgheni (unde s-a construit Iulius Mall) si din curtea spitalului de pneumoftiziologie “Leon Daniello” de pe strada Victor Babes (unde se va construi mall-ul Akademia Center), afacerea Tetarom, afacerea Codec, toate acestea fiind facute pe bani publici si cu apropiati ai lui Marius Nicoara. Unii liberali, altii doar parteneri de afaceriai acestora.

Moina la prieteni

Afacerea stadionul treneaza de ani buni, pentru gazonul celor de la “U” Cluj, cheltuindu-se sume consistente de bani fara ca acest lucru sa fie vizibil. În acest caz s-au organizat mai multe licitatii, majoritatea fiind contestate de participati sau anulate din cauza unor vicii de procedura. Chiar daca stadionul va fi demolat, iar pe terenul respectiv se va construi o alta arena sportiva si un hotel, mai multe societati “liberale” au primit contracte refacere a batrânului Moina. Anul trecut CJ Cluj a pus la bataie 700.000 de lei care au fost împartiti între societatile Constructii Tudor SRL, 3M SRL si Regia Autonoma a Drumurilor Judetene Cluj (RADJ), aflata în subordinea CJ Cluj. SC 3M SRL apartine lui Bogdan Marisca, campion de raliuri si lui Cornel Bozga, ambii cu optiuni liberale si cunoscuti ai presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara. Pentru ca schema 3 M sa fie cât mai apropiata de Nicoara, Bozga este partener de afaceri cu nimeni altul decât Liviu Miclaus, fostul sofer al lui Nicoara.

Cele mai recente informatii privitoare la soarta stadionului este alegerea unui proiectant si, apoi al unui constructor. Saptamâna trecuta liberalii din CJ Cluj au deschis plicurile de licitatie pentru aceasta licitatie, iar pe ultima suta de metri ei vor sa desemneze si un câstigator pentru a se putea mândri cu aceasta decizie.

Liberali cazati la Tetarom

O alta mega-afacere de casa a liberalilor din CJ Cluj este Tetarom, o societate care dezvolta parcuri industriale si la care actionar majoritar este CJ Cluj. În cadrul Tetarom îsi dezvolta propriile afaceri oamenii de casa ai liberalilor. Nicolae Badiu si Valentin Nica, apropiati ai lui Nicoara dezvolta proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I si II. Pentru siguranta afacerii Tetarom, firma care asigura paza la aceste parcuri industriale apartine unui alt liberal, Radu Stef, cumnatul ministrului liberal Ovidiu Silaghi. Conform unor informatii, planul de rezerva al lui Nicoara ar consta în faptul ca acesta se afla în spatele companiei CBC Development care va finaliza în Tetarom I un complex hotelier pâna cel târziu septembrie 2008, urmând ca dupa aceasta sa “atace” si Tetarom II. SC CBC Development este detinuta de doi oameni de casa ai liberalilor, Valentin Nica si Nicolae Badiu care sunt apropiati ai presedintelui CJ Cluj. Nicolae Badiu este proprietarul As Ro Medica, al restaurantului Sinaia si actionar la Arcada Grup si Imobiliare DPM. Valentin Nica figureaza alaturi de Stefan Petre în cadrul SC Mobitelco, firma care sustine “U” Mobitelco. Nica mai detine si SVF Management Prod Serv SRL, companie care în 2006 a avut o cifra de afaceri de 32.945.927 de lei si un profit de 9.795.482.

Pentru alegerea unei firme de paza si protectie care sa asigure serviciile de paza si protectie în interiorului parcurilor industriale, CJ Cluj nu a facut o licitatie, ci o selectie de oferte. Coincidenta sau nu, a fost “selectata” o societate care are în spate o sageata liberala. Este vorba de Adrian Mihai Stef, cumnatul lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale, la fel de liberal ca Nicoara.

Licitatie cu dedicatie

Chiar daca a stârnit o serie de controverse, CJ Cluj a reusit sa concesioneze pentru construirea unui mall un teren de circa 8.000 mp chiar în centrul Clujului. Norocosul beneficiar este nimeni altul decât un cunoscut al lui Marius Nicoara, Valentin Nica. Gazeta de Cluj a relatat pe larg etapele acestei afaceri, precum si faptul ca Nica si Nicoara îsi petrec uneori vacantele împreuna. Daca în 2005, la începutul concesiunii, destinatia concesiunii era pentru construirea unei parcari si a unui heliport în curtea spitalului de pneoftiziologie “Leon Daniello” situat pe strada Victor Babes, ulterior parcarea s-a “transformat” în mall, iar heliportul, care initial a fost conditie de departajare între societatile care au participat la licitatie, a disparut. Aceasta metoda de scoatere a concurentei din joc este uzitata de cei care se ocupa de specularea licitatiilor. Prin scoaterea, în ultimul moment, a unei noi cerinte, în cursa ramâne, pe lânga cel care trebuie sa câstige, doar o firma – “iepure” (cu rol de figuratie), menita sa asigure conditia legala de concurenta, de cel putin doi participanti.

Cumparaturi pentru liberali

Iulius Mall Cluj, proiectul controversatului om de afaceri iesean Iulian Dascalu, a facut mare vâlva atât în media clujeana cât si în cea nationala. La finele anului 2005, CJ Cluj a organizat o licitatie pentru concesionarea unui teren de 68.430 mp în zona Univers T, acolo unde CJ urma sa se asocieze cu o firma privata în vederea construirii unui centru comercial si de agrement de tip mall. La sedinta comisiei de licitatie în care s-au deschis plicurile cu oferte s-au prezentat trei firme, Iulius Mall, SC South East Euromentor SRL si Tehnofrig SA. Deschiderea plicurilor cu oferte a fost una cu “cântec”. În primul rând, ofertele nu au fost facute publice, asa cum de obicei se întâmpla, în ciuda faptului ca reprezentatntul South East Euromentor a cerut expres acest lucru, existând astfel posibilitatea modificarii ofertelor. Scandalul privind contractul de asociere dintre institutia clujeana si Iulius Mall a facut obiectul memoriului înaintat de Arpad Paszkany catre sefii instantelor clujene si presedintelui Traian Basescu. Acesta a afirmat în memoriul sau ca “la deschiderea plicurilor continând ofertele ce a avut loc la sediul CJ Cluj, într-o sedinta publica, la care au fost prezenti si majoritatea institutiilor media din Cluj, s-au întâmplat mai multe evenimente ciudate si ilegale. În primul rând, Radu Spânu, arhitectul sef al judetului, cel care sustinea personal în repetate rânduri interesele Iulius Grup în fata consiliului de administratie al Univers T, nu numai ca era membru în comisia de licitatie, dar el era si persoana care a deschis plicurile sigilate, verificând documentele si ofertele participantilor. Radu Spânu era incompatibil cu calitatea de membru al comisiei de licitatie pentru ca nu putea fi impartial având în vedere relatia lui cu Iulius Grup!”, se precizeaza în respectivul memoriu. Consilierii judeteni care au facut parte din comisia de licitatie au fost audiati de catre procurorii DIICOT Cluj si de catre cei apartinând structurii centrale a DNA.

“Zeciuiala” liberala

 

În luna iulie 2007, CJ Cluj în parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Cluj au perfectat un contract pentru amplasartea a zece radare fixe pe tronsonul Cluj-Turda. Beneficiarul respectivului contract urma sa fie firma Codec SRL, firma la care actionari sunt mai multi potentati ai vremii. Acest protocol s-a realizat fara a se efectua vreo licitatie, asa cum ar fi fost normal. În urma protocolului semnat între respectivele institutii si firma Codec, societatea clujeana urma sa primeasca 49 % din valoarea amenzilor încasate de politie. La doua luni de la instalarea respectivelor camere, Politia clujeana a anuntat ca peste 10.000 de conducatori auto au fost prinsi depasind viteza legala. Facând un calcul simplu, în urma contraventiilor au fost încasati peste million RON, din care aproape 500.000 RON, au intrat în conturile celor de la Codec. Afacerea a fost pregatita înca din primavara anului 2006. Potrivit unui comunicat de presa emis de Consiliul Judetean (CJ) Cluj în 4 martie 2006, pe drumurile din judet se vor monta 100 de camere de minitorizare a traficului, investitia totala a acestui proiect ajungând la 1 milion de euro. Tinând cont ca daca numai dupa 6 luni de zile cei de Codec au câstigat de pe urma amenzilor circa 38 miliarde de lei, beneficiile care ar putea veni de pe urma amplasarii a 100 de camere vor ajunge la niste sume impresionante. SC Codec SRL face parte dintr-un grup de firme (Codec Electronics Prod SRL, Codec Internet SRL si SC Codec SRL) care au ca obiect de activitate promovarea de servicii în industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii. Actionariatul acestor firme este format în exclusivitate din cei mai bogati clujeni care au avut actiuni în cadrul Astral si, momentan principalul lor obiect de activitate se regaseste în cadrul afacerilor imobiliare sau finante. Sorin Ghite, Dan Pop Baldi, Bela Urasi,Valentin Nicola, sunt beneficiarii milioanelor provenite din amenzile de circulatie si cunoscuti de-ai lui Nicoara ori prin intermediul grupului din Banca Transilvania, ori prin alte afaceri.

Stefan Trandafir

Marius Nicoara este cel mai bogat liberal care a facut parte din administratia clujeana. Detine doua terenuri de trei hectare (în colonia Hajongard si satul Giurcuta), un apartament, o casa în Cluj-Napoca si o casa de vacanta. Conform declaratiei de avere are depozitele si conturi bancare de 68.500 de euro si 35.000 de lei, actiuni la Banca Transilvania, la trei firme de autoturisme, la o firma imobiliara din Bucuresti si la una de farmaceutice din Târgu Mures. Dividendele de la Banca Transilvania sunt de 15.300.000 de lei/an. Nicoara este asociat cu Razvan Rotta, Radu Danut Palgheanu si Titus Liviu Nicoara, în cadrul a sase firme care se ocupa de comert cu autoturisme, constructii de cladiri, consultanta, comert cu piese, accesorii si întretinere auto. În 2006, una dintre societatile lui Nicoara, S.C. Compexit Trading a avut o cifra de afaceri de 33.031.551 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.