Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Cluj a încheiat poliţe de asigurare RCA şi CASCO la jumătate de preţ din suma estimată pentru acest contract. Mai mult, firmele de asigurări care au câştigat contractele au probleme acum legea, reprezentanţii lor fiind cercetaţi de procurorii DNA. Şeful Ambulanţei Clujene, Horia Simu, spune că a semnalat aceste aspecte inspectorilor care se ocupă de supravegherea achiziţiilor publice de la ANRMAP, dar că i s-a spus că “aceasta-i legea”

 

Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj a încheiat pentru o perioadă de jumătate de an poliţe RCA şi CASCO pentru maşinile din parcul auto. Dacă, potrivit caietului de sarcini, valoarea estimată a contractului a fost calculată la 287.740 de lei, licitaţia a fost atribuită pentru mai puţin de jumătate din această sumă. În urma licitaţiei, contractul a fost atribuit la două firme de asigurări: Omniasig Vienna Insurance şi Carpatica Asig. Prima societate va câştiga de la Serviciul de Ambulanţă Cluj 107.978,53  de lei, iar cea de-a doua va primi 30.351 de lei. Reporterii Gazetei de Cluj l-au întrebat pe şeful instituţiei

“Am discutat cu cei de la ANRMAP (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Achiziţiilor Publice) şi le-am explicat şi preţul şi faptul că cele două societăţi au probleme. Însă cei de acolo au spus că n-au ce face. Firmele respective nu au o condamnare definitivă, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, aşa că licitaţia a trebuit să continue. Oricum, noi am făcut poliţe de asigurări doar pentru jumătate de an”, explică Horia Simu.

Serviciul de Ambulanţă Cluj are în parcul auto 70 de maşini care parcurg, anual, aproximativ 2,5 kilometri. Anual, costul pentru o maşină este de circa 12.000 de lei. În service-ul propriu lucrează 12 persoane, iar anual valoarea pieselor este de puţin peste 500.000 de lei

 

Legea licitaţiilor sub papuc

Problema cu atribuirea licitaţiilor unor societăţi care vin cu oferte cu mult sub preţul pieţei poate fi rezolvată pe cale legislativă, însă nici un politician nu are această intenţie deoarece majoritatea au contracte cu instituţiile statului.

“Prin amendamentele propuse, Guvernul României lasă, în mod nemaiîntâlnit în Europa, la latitudinea operatorilor economici să indice/decidă care informaţii din ofertele depuse într-o achiziţie sunt publice şi care sunt confidenţiale/clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuală. Invocând preocuparea pentru protejarea competiţiei între operatorii economici, de fapt Guvernul blochează accesul cetăţenilor la informaţii de un interes public evident. Consecinţa: orice viitoare încercare a unei persoane de a se informa cu privire la conţinutul unui dosar de achiziţii se va lovi de refuzul Autorităţii Contractante căreia firmele participante îi vor indica, cel mai probabil, că toate documentele din oferte sunt confidenţiale”, arată un raport al Institutului pentru Politici Publice.

Potrivit IPP, Guvernul a adus recent mai multe amendamente de modificare a legislaţiei privind achiziţiile publice, făcute publice de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi care sunt propuse spre adoptare în şedinţa de Guvern de marţi. Acestea interzic accesul publicului la informaţii de interes public din dosarul achiziţiei publice sub pretextul protejării principiului concurenţei între ofertanţi.

 

Două firme urmărite de procurori

Cele două societăţi de asigurări care au câştigat contractele de la Serviciul de Ambulanţă Cluj sunt implicate într-un scandal naţional instrumentat de procurorii DNA.

Omniasig este a treia mare societate de asigurări care a intrat sub tăvălugul procurorilor DNA.  În această cauză a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual reţinute în sarcina directorului general al societăţii de asigurare Omniasig, a tuturor directorilor de sucursale, precum şi a directorilor de vânzări, care se vor prezenta în următoarele zile la audieri. În urma percheziţiilor de ieri au fost ridicate de la sediile societăţii camioane de documente, care urmează să fie verificate de către anchetatori.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii de Omniasig în urma percheziţiilor se arată că unicul obiect al verificărilor făcute de procurori şi poliţişti a avut ca obiect situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013.

La sfârşitul lui ianuarie, Tribunalul Bucureşti a hotărât, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi a fostului director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac. Prin aceeaşi hotărâre a instanţei, Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig, a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile. Curtea de Apel Bucureşti decis să menţină hotărârile Tribunalului Bucureşti. Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

 

6.000 de contestaţii pe an

Conform Raportului de activitate pentru anul 2011 al CNSC, în anul 2011 au fost emise doar 599 decizii de suspendare, din totalul de 6000 dosare în care au fost emise decizii. În anul 2011, din cele 6000 de decizii pronunţate de CNSC, doar pentru 763 (12,72%) s-a formulat plângere. Din acestea, 109 au fost desfiinţate sau modificate de instanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.