ANI a sesizat Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea cercetării fostului şef de la crimă organizată, Toma Rus . Acesta a declarat de-a lungul anilor venituri diferite de cele reale, inclusiv în ceea ce o priveşte pe soţia sa, şi a uitat pe parcurs vreo două maşini si doua spatii comerciale. Toma Rus a fost anchetat cu ceva timp în urmă şi de DNA, printre altele pentru coruţie şi şantaj.

Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, în vederea efectuării de cercetări faţă de Toma Rus, fost subsecretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, sub acuzaţia de fals în declaraţii. În prezent dosarul a fost trimis spre cercetare Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
Potrivit ANI, Toma Rus a trecut mai multe date greşit în declaraţia sa de avere, informează Mediafax. În primul rând, a declarat venituri mai mari decât cele pe care le avea în realitate. Iar veniturile declarate ale soţiei sale sunt de zece ori mai mici decât cele de fapt. În al doilea rând, două maşini declarateîn 2005 dispar în declaraţiile ulterioare şi nu apar nici la categoria de bunuri vândute.
“Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul Rus Toma Vasile a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca", se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de ANI. Acesta precizează că activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

”Date ce nu corespund realităţii”

În comunicat se menţionează că investigaţia în cazul lui Toma Rus a fost demarată în primăvara anului trecut în urma unei sesizări a Asociaţiei 22 Decembrie din Baia Mare. Inspectorii de integritate au identificat, în urma verificărilor, o serie de “date ce nu corespund realităţii” în declaraţiile de avere ale fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate. În comunicat se arată că între 2005 şi 2009 informaţiile din declaraţiile depuse periodic sunt incomplete şi inexacte.
La începutul lui 2009, Rus a declarat că în anul anterior a câştigat 91.345, când venitul său a fost de fapt de 88.008 lei, arată comunicatul ANI. Şi în legătură cu veniturile soţiei sale Toma Rus a inclus informaţii incorecte în declaraţia de avere. În 2007 declara că soţia sa a câştigat 208.506 lei, dar de fapt a obţinut doar 178.000 de lei, iar câteva luni mai târziu a menţionat că veniturile acesteia au fost de 31.705 lei, când soţia sa a realizat un venit de 248.221 de lei.
Într-o declaraţie din noiembrie 2004, Toma Rus avea două maşini, un Opel Vectra din 1994, dobândit în 1997, şi un Audi A4 din 2002 dobândit în 2003. În aprilie 2005, declaraţia lui Rus menţioneză o singură maşină, iar din toamna aceluiaşi an, în declaraţiile sale dispare şi aceasta. ANI arată că şi la capitolul sumelor obţinute din ”cedarea folosinţei bunurilor”, fostul şef BCCO calcă în străchini. În declaraţia de avere din anul 2004 a declarat dublu faţă de cât a obţinut, iar în 2008 a menţionat suma de 61.484 de lei, deşi a obţinut doar 46.113 lei.

Declaraţia de avere, obligaţie legală

"În concluzie, deşi avea obligaţia legală, domnul Rus Toma Vasile nu a menţionat sau a menţionat eronat în declaraţiile de avere veniturile şi bunurile deţinute sau realizate împreună cu familia sa, precum şi interesele", se arată în comunicatul ANI, citat de Mediafax.
În 24 martie 2009, Toma Rus a fost informat în legătură cu declanşarea procedurii de verificare şi drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat şi reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare, potrivit comunicatului ANI.
Potrivit legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Integritate, republicată, ”persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale ori locale sau după caz, în cadrul tuturor instituţiilor publice au obligaţia declarării averii şi intereselor”.

Înainte de ANI, Rus a fost client DNA

Fostul şef de la crimă organizată are deja o istorie controversată cu legea. La momentul numirii sale la conducerea Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, în 2008, Rus era cercetat de DNA într un dosare penal.  Toma Rus era acuzat de şantaj asupra lui Arpad Paszkany, finanţatorul clubului de fotbal CFR 1907.  si mai era cercetat sub acuzaţia că prin firma soţiei sale, Viafarm SRL, a închiriat de la Piscicola spaţiul comercial din Piaţa Mihai Viteazu la un preţ sub valoarea reala a acestuia.
Ancheta DNA în sine a avut de trecut câteva hopuri până să ”prindă rădăcini”. În noiembrie 2007, procurorul anticorupţie Florin Dănuţ Magyar a deschis dosar penal împotriva lui Rus pentru fapte de corupţie. În urma demarării acţiunii penale, Toma Rus a fost suspendat din funcţie, dar a contestat decizia, iar şeful DNA de atunci, Crin Bologa, a aprobat contestaţia. Mai târziu, procurorul general din cadrul DNA a anulat aceasta soluţie, pentru ca Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, să revoce din nou acţiunea penală împotriva comisarului Rus devenind salvatoarea lui..

Şantaj şi corupţie, atribuţiile unui comisar de top

Dosarul în care DNA l-a anchetat pe Rus pentru corupţie, trafic de influenţă, spălare de bani, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici şi complicitate la delapidare datează încă din 2006. Societatea administrată de soţia lui Toma Rus, Zoia Luminiţa Rus a închiriat un spaţiu comercial de 67 mp de la Piscicola contra unei sume de 800 de lei lunar. Apoi firma, Viafarm SRL, a subînchiriat spaţiul Băncii Transilvania la un preţ de 2.000 de euro.Tot legat de Piscicola, Rus a fost acuzat că ar fi favorizat anumite persoane pentru a obţine teren sub luciul apei pe terenuri aparţinând societăţii clujene.
Rus a fost cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi încercat să-l convingă pe Paszkany să renunţe la un litigiu împotriva Consiliului Judeţean Cluj. Arpad Paszkany a  depus în 2007 o plângere penală împotriva lui Toma Rus pentru şantaj. Acesta a susţinut că Toma Rus l-ar fi căutat în anul 2006 la sediul societăţii sale, Sigma Center, şi l-ar fi ameninţat cu anchetarea sa în Dosarul Gazeta, în cazul în care nu renunţă la un proces intentat Consiliului Judeţean Cluj, prin care contesta o licitaţie pentru construirea mall-ului din localitate.
Numele lui Toma Rus a fost legat şi de Dosarul Gazeta. La momentul respectiv, surse ale presei de la Inspectoratul de Poliţie Cluj susţineau că de fapt era vorba de o reglare de conturi între Toma Rus şi fostul său şef de la crimă organizată, Ioan Oţel..Toma Rus a promis patronilor sai ca l va distruge pe Arpad Paszkany ca sa nu mai fie deranjat Iulian Dascalu si le va inchide gura celor de la Gazeta de Cluj care indrazneau sa i atace pe prietenii sai din PNL. Toma Rus a fost si este protejatul lui Bela Urasi patronul CODEC caruia  i a inlesnit escrocheria radarelor fixe care a scos milioane de euro din buzunarele romanilor si a lui Dorel Goia potent om de afaceri clujean.
Presa clujeană a scris în repetate rânduri despre faptul că Toma Rus este unul dintre cei mai bogaţi poliţişti clujeni. Rus a afirmat atunci că a reuşit să-şi strângă averea de pe urma celor două farmacii ale soţiei sale. În plus, într-o vreme declara că venitul său lunar era în jur de 20.000 de euro. Cu toate că a fost un poliţist ”de succes”, în special după cazul Moonlight şi anihilările de traficanţi de droguri şi mafioţi clujeni, Toma Rus mai are de explicat averea pe care a strâns-o din umilul salariu de funcţionar public si relatiile sale cu lumea interlopa si cea politica.
Diana Gabor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.