Guvernul Ponta a adoptat recent OUG nr. 49/2014 conține nu mai puțin de 99 de modificări la Legea Educației Naționale, unele dintre ele fiind chiar schimbări respinse în trecut de USL.

Una dintre cele mai importante modificări aduse Legii Educației Naționale de Guvernul Ponta, în ședința din 26 iunie, este cea referitoare la modul în care pot fi înființate universitățile private. De acum încolo, acestea se vor înființa și la inițiativa unei persoane fizice sau a unui grup de persoane fizice. Având titlul de fondator, persoana fizică poate decide desființarea universității și, mai departe, dispune de patrimoniul acesteia  – patrimoniul inițial, dar și cel dobândit ulterior, din taxele plătite de studenți.

Absolvenții de liceu „care nu au susținut/nu au promovat examenul de bacalaureat național“ vor avea opțiunea să urmeze cursuri de pregătire, organizate la nivelul liceelor, dar și al universităților. În plus, Guvernul Ponta a decis ca, „în cazuri temeinic justificate“, să poată fi organizată și o sesiune de bacalaureat specială, a treia, aprobată prin ordin al ministrului Educației Naționale.

Ordonanța mai permite organizarea nivelului de învățământ postliceal și în cadrul universităților, sub forma colegiilor, pe lângă deja existentele școli postliceale cu personalitate juridică sau structuri în liceele tehnologice. De asemenea, organizarea programelor de doctorat se va face și la forma de învățământ cu frecvență redusă. Studenții și absolvenții de învățământ superior care vor să devină cadre didactice nu vor mai fi obligați să absolve cursurile unui master didactic cu durata de doi ani, ci vor putea opta pentru programe de formare psihopedagogică de nivel I, respectiv II.

Poate cel mai interesant este faptul că terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea palatele și cluburile elevilor, cluburile sportive școlare, ale căror cheltuieli se finanțează de la bugetul de stat, vor putea fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unității administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Județean, a CGMB sau a consiliului local, după caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.