Zoată Tiberiu, medicul veterinar din comuna Unguraş, ar fi tot timpul  sub influenţa băuturilor alcoolice şi nu ar putea face nici măcar o injecţie, se plâng sătenii. În apropierea Dejului există un focar de boli, de toxiinfecţii alimentare şi alte madarii, datorită acestui personaj care pare a fi protejat de autorităţile de la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) condusă de Nicolae Pivariu. De altfel, chiar prefectul Gheorghe Vuşcan i-a cerut lui Pivariu în şedinţă de colegiu prefectural clarificarea situaţiei, însă acesta nu a făcut nimic de o lună de zile.

 

Aproximativ 400 de familii din Unguraş deţin 600 de bovine. Cu ce folos deţin aceste animale dacă nu au un medic veterinar care să aibă grijă de ele. Medicul Zoată Tiberiu a venit încă din 2000 în comuna Unguraş, însă nu ştie să facă vaccinuri. Probabil de cele mai multe ori datorită cantităţii mari de alcool din sânge. Nu ştie să facă vaccinuri nici la pui, darămite la vaci. Nici să nască vaci nu ştie. Iar riscul de îmbolnăvire a animalelor într-o perioadă în care populaţia are nevoie acerbă de hrană este o chestiune foarte periculoasă. Fiecare familie ar avea câteva zeci de pui.

Chiar în urmă cu două săptămâni medicul veterinar din Unguraş nu ar fi reuşit să nască un viţel al lui Ştefan Szabo, care a murit pentru că acesta nu a reuşit să îl nască. Singurul noroc al lui Zoată Tiberiu este că este ajutat de vizitiul Szabo Dezideriu, care a învăţat meserie de la medicul Pavel Goron. Toate vaccinurile pentru TBC, injecţiile, reacţii, le face Szabo Dezideriu. La scroafe îl cheamă ca ajutor pe doctorul Trâmbiţaş. Surse din apropierea medicului veterinar ne spun că acesta ar fi bun colector la Finanţe pentru că el doar încasează banii fără să îşi facă meseria. Gazeta de Cluj a încercat să îl contacteze pe Zoată Tiberiu, dar nu a reuşit.

 

Ce trebuie să facă un medic veterinar

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală şi independentă, cu organizare autonomă reglementată. Este organizată şi funcţionează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. Medicina veterinară este o ştiinţă medicală care asigură confortul şi protecţia animalelor şi contribuie la menţinerea sănătăţii publice şi la protecţia mediului.

 

Profesiunea de medic veterinar se exercită în România de către orice persoană, cetăţean român, care poseda diploma de medic veterinar echivalată potrivit legii, precum şi de cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene.
Recunoaşterea profesională a diplomelor, certificatelor sau a altor documente, care atestă calitatea de medic veterinar, se realizează de către Colegiul Medicilor Veterinari.
Profesiunea de medic veterinar are exclusivitate în următoarele domenii de competenţă:
a) sănătatea animalelor
b) sănătatea publică veterinară şi igiena produselor animaliere şi de origine animală
c) inspecţia şi controalele veterinare de frontieră
d) supravegherea şi diagnosticul de laborator veterinar
e) controlul igienei furajelor
f) coordonarea identificării şi înregistrării animalelor
g) instruirea şi educaţia veterinară continuă
h) testarea, înregistrarea şi autorizarea producerii şi comercializării produselor de uz veterinar şi ale altor materii care pot influenţa starea de sănătate a animalelor
i) comercializarea cu amănuntul şi utilizarea produselor biologice, antiparazitare de uz special şi medicamentelor de uz veterinar
j) consultanţă şi audit veterinar.

 

Ionel Ionescu

alcool

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.