Pentru a enşpea oară, Ioan Pantelimon a ajuns să fie numit şef al RADP Cluj, după ce a concurat pentru post împotriva nimănui. El spune că ”experienţa şi dorinţa de a ajuta” l-au împins să ajungă, din nou, şef într-o instituţie clujeană. De numele lui Pantelimon se leagă ”centura de diamant” şi un scandal în care fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, îl ameninţa pe şeful regiei clujene că îl dă afară. Pe de altă parte, el spune că RADP a scăpat de faliment mulţumită modului în care a condus instituţia.
În Cluj se pare că nu există alţi oameni cu experienţă managerială şi inginerească în afară de cei câţiva care se perindă pe la conducerea instituţiilor clujene şi par înşurubaţi în funcţii. Ion Pantelimon a devenit iarăşi şef al RADP Cluj după ce a concurat împotriva nimănui pentru ocuparea postului. Întrebat de ce continuă să prefere banul statului, Pantelimon spune că ”experienţa şi dorinţa de a ajuta” l-au făcut să ocupe iar postul.
”Experienţa şi dorinţa de a ajuta 300 de oameni m-au făcut să vin să concurez la RADP. Ţineţi minte că în trecut am salvat Regia de la faliment. Eu am venit din firmă privată şi nu mi-e frică să lucrez pe diferite proiecte. Acum am plecat de la Napoca Construcţii, unde am fost dirigente de şantier la proiectul centrului de management al deşeurilor. Speram să termin eu proiectul, dar când am văzut că oamenii au nevoie de ajutor, am venit aici pentru că cunosc bine Regia”, explică Pantelimon.
Pentru o persoană venită, să spunem, din Răchiţele această dedicaţie şi putere de sacrificiu exemplară ar putea fi de ajuns pentru a îi oferi lui Pantelimon o medalie şi al treişpelea salariu, însă pentru un clujean discursul lui Pantelimon seamănă doar cu o bulă de săpun. Străzile din oraş sunt înfundate de noroi, peticele de asfalt de pe trotuare şi străzi sunt sparte din cauza calităţii materialelor şi a lipsei de profesionalism, şi, per total, Clujul a ajuns un oraş condus de incompetenţi.
Litera legii din limba de lemn
Ca explicaţie la faptul că aceeaşi oameni ocupă posturile de conducere din administraţia locală şi judeţeană Pantelimon aduce în discuţie litera legii!
”Angajările în aceste posturi cer experienţă în mediu de lucru similar şi legea o cere!Acum, pe piaţa muncii sunt multe firme, este concurenţă şi legea te duce în această zonă. Aici, am candidat singur”, explică Pantelimon despre atuurile unui manager.
De altfel, Pantelimon demonstrează ceea ce spune printr-un proces în care a dat în judecată Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj, locul de unde fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a încercat să îl dea afară.
Pantelimon a dat în judecată CNADNR, instituţia centrală care administrează Direcţia judeţeană de Drumuri şi Poduri, cu scopul de a demonstra că schimbarea lui a fost un abuz. De fapt, s-ar putea spune că Pantelimon a fost schimbat de două ori. Pe de o parte, el a demisionat din funcţie, iar, pe de altă parte, a fost destituit prin decizia 615/31.05.2012 a directorului CNADNR. După câteva luni de judecată, la sfârşitul lunii septembrie, Pantelimon câştigă procesul care s-a judecat la Tribunalul Cluj.
“Admite acţiunea formulată de către reclamantul PANTELIMON ION în contradictoriu cu pârâta COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROM NIA S.A. Dispune anularea deciziei Directorului General al CNADNR nr. 615/31.05.2012. Dispune reintegrarea reclamantului în postul deţinut anterior emiterii deciziei, acela de director al DRDP CLUJ. Obligă pârâta la plata despăgubirilor egale cu drepturile salariale indexate, majorate şi reactualizate de care ar fi beneficiat reclamantul începând cu data încetării contractului individual de muncă şi până la reintegrarea efectivă în funcţie. Definitivă şi executorie de drept. Cu drept de recurs în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 30.09.2013”, arată soluţia sentinţei.
Silaghi a vrut să îl demită, dar n-a avut cu ce
Pantelimon a fost demis după ce un control al Ministerului Transporturilor a venit la Cluj pentru a evalua motivele pentru care un segment din centura Vâlcele Apahida s-a surpat. În urma controlului, ministrul de anul trecut, Ovidiu Silaghi a declarat că îl demite pe Pantelimon.
“Conducerea DRDP Cluj a decis modificarea traseului variantei de ocolire Cluj – Est, fără a avea la bază o fundamentare corespunzătoare, în condiţiile în care proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici erau deja aprobaţi prin HG nr.506/19.04.2006; a acceptat ca unul din cei doi antreprenori ai lucrărilor să renunţe la executarea lucrărilor aferente unui sector de drum, care avea probleme geologice; a organizat o procedură de atribuire neconformă, cu rezultate negative privind durata de execuţie a lucrărilor. Urmare a deciziilor manageriale defectuoase, valoarea lucrărilor aferente investiţiei, respectiv de 77.682.250 euro, s-a majorat ajungând la valoarea de 142.991.786 euro. Aceleaşi decizii defectuoase au avut implicaţii negative majore asupra termenului de execuţie al lucrărilor. Acesta era prevăzut iniţial la 24 luni (începând cu octombrie 2006) însă nici până la data controlului – mai 2012, lucrările nu erau complet finalizate. Faţă de gravele abateri constatate, Corpul de Control a propus conducerii ministerului revocarea echipei manageriale a DRDP Cluj, măsură aprobată de ministru în data de 24.05.2012”, arată un comunicat al ministerului.
Experienţa şi dorinţa de a se ajuta il imping la banul public. A diparut concurenta, incepe dictatura. Caz clasic de clienterism.