Sanda Albu este cunoscută clujenilor pentru dosarele penale pe care le are pe rolul instanțelor clujene, ea fiind acuzată, în mai multe spețe, de înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale. Chiar în vara anului trecut a fost condamnată de Curtea de Apel Cluj la închisoare cu suspendare condiționată pentru același gen de infracțiuni., iar la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj există încă un dosar de urmărire penală pe numele ei, deschis în urma unei plângeri a unui clujean adus la exasperare.
La începutul anilor 90, societatea Transilvania Construcții era angajată în edificarea unor spații comerciale în zona sensului giratoriu din Mănăștur, lucrare păstorită de Consiliul Local Cluj. Spațiile comerciale din zona respectivă s-au atribuit, prin licitație, doritorilor. Unul dintre acestea, având o suprafață de aproximativ 100 mp, a rămas disponibil, iar avocata Sanda Albu a pus mâna pe el prin repartiție de la Consiliul Local. La acel moment, construcția era la nivel de fundație, iar beneficiarii spațiilor respective urmau să suporte, în etape, costurile construcției. După aproximativ o jumătate de an, Sanda Albu, la fel ca alți beneficiari, a renunțat, văzând că lucrarea stagnează. Transilvania Construcții a primit împuternicire de la Consiliul Local să rezolve problema contractelor de repartizare cu neplătitorii pentru evacuarea acestora din spații, după care TCC a scos din nou la licitație spațiile comerciale respective. În acest fel B. M. a ajuns să cumpere spațiul abandonat de Sanda Albu și a început să plătească ratele aferente, pe măsură ce construcția se derula.
Un spațiu plătit cu zeci de ani de procese
Deși contractul de vânzare cumpărare cu Transilvania Construcții a fost încheiat în 1996, B. H. nu a reușit să intre în posesia spațiului comercial și nici să îl întăbuleze pe numele lui din cauza unui proces privitor la acel spațiu, declanșat de Albu Vasile, tatăl Sandei Albu și continuat de succesorii lui, împotriva societății Transilvania Construcții. Abia după un timp, aflând despre procesul care se derula, B. M. a intervenit în proces, în calitate de intervenient. Procesul a durat, până la o hotărâre definitivă și irevocabilă, nu mai puțin de 10 ani și s-a soluționat constatarea nulității absolute a contractului de concesiune dintre Consiliul Local și Albu Vasile, precum și cu constatarea nulității absolute a contractului de antrepriză dintre Transilvania Construcții și Albu Vasile privitor la spațiul comercial disputat. B.M. a câștigat în primă instanță, la Judecătoria Cluj-Napoca, apoi la Tribunalul Cluj, dar pierde recursul la Curtea de Apel Cluj. În 2007, prin Hotărâre definitivă și irevocabilă, Înalta Curte de Casație și Justiție îi atribuie calitatea de beneficiar.
Șmecherii de avocat
În timpul derulării fazelor procesuale, Sanda Albu nu pierde vremea și întăbulează spațiul fără semnătura și fără ștampila judecătorului de Carte Funciară, prelevându-se de decizia favorabilă ei, cea dată de Curtea de Apel Cluj, care însă nu era irevocabilă. B. M. deschide un nou proces prin care cere dezmembrarea Cărții Funciare. Știm deja din alte procese pe care Sanda Albu le are pe rol că una dintre practicile ei este de a sustrage de la dosarele în care se judecă actele care o incomodează. De data acesta ea a se întrece pe sine și dispare întregul dosar, așa încât judecata nu mai are obiect. Mai mult, face o plângere penală cum că partea adversă ar fi furat dosarul, lucru în afara oricărei logici, deoarece acesta deschisese procesul respectiv. Exaperat, judecătorul cauzei merge la Cartea Funciară, în persoană, și pune în vedere reconstituirea dosarului.
În cartea funciară comună a imobilului, fiecărei locații se atribuie un CF individual. Cum atunci când a falsificat întăbularea, Sanda Albu a făcut-o doar pentru spațiul comercial pe care îl viza, întăbularea acestuia nu apărea și în Cartea Funciară comună a imobilului. Procesul durează din 2008 până în 2010 și se finalizează cu o Hotărâre în favoarea lui B. M.
Un avocat poate vinde o proprietate care nu îi aparține
Dar așa, cum știam, neastâmpărata avocată nu stă degeaba. În timpul desfășurări procesului, în anul 2009, ea vinde spațiul soților Zanc, așa încât, în 2010 când justiția a decis în favoarea lui B. M., era deja o altă familie care pretindea drept de proprietate asupra lui. B. M. deschide un al treilea proces, de anulare a vânzării spațiului comercial. În proces este citată Zanc, a cărei adresă fusese în mod repetat greșit transmisă de maestra amânărilor, Sanda Albu. B. M. este nevoit să facă, săptămâni în șir, muncă de detectiv pentru a da de urma lui Zanc. În cele din urmă, instanța hotărăște anularea contractului de vânzare-cumpărare și rezilierea cărții funciare. La Tribunalul Cluj se judecă încă apelul acestui proces.
Un avocat știe fenta o plângere penală
Exasperat de ceea ce i se întâmplă, B. M. face o plângere penală pentru falsul în întăbulare și vânzare împotriva Sandei Albu la Parchetul de pe lângă Curea de Apel Cluj. Plângerea a fost soluționată cu neînceperea urmăririi penale, drept pentru care B. M. a înaintat-o instanței de la Curtea de Apel Cluj, care hotărăște începerea urmăririi penale și trimite dosarul din nou la parchet. Ca să tragă de timp, Sanda Albu face plângere la Înalta Curte de Casație și Justiție, care decide soluția de păstrare a Hotărârii Curții de Apel Cluj. Între timp, Parchetul aștepta motivarea ICCJ, care apare după un an de zile. Ca urmare, procurorul de caz decide prescrierea faptei deoarece trecuse timpul în care se putea face urmărirea penală. Sanda Albu se revoltă și spune că nu e corectă decizia de prescriere a faptei și deschide un proces pentru remotivarea deciziei Parchetului, cerând soluționarea cu ”fapta nu există”. Curtea de Apel Cluj conectează cele două dosare și decide începerea urmăririi penale , care este în desfășurare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
O condamnare deja există
În acest moment, Sanda Albu este urmărită penal pentru infracțiunea de înșelăciune și fals material în înscrisuri oficiale pentru că avocata, folosind un sistem de stornarea onorariilor și chitanțe din alte dosare, fostul soț al lui uneia dintre clientele sale a fost obligat la plata unor sume de bani în cuantum de peste 100.000 de lei, deși onorariul real plătit de fosta soție era de doar 21.000 de lei. De asemenea e are calitate de inculpat într-un dosar penal privind infracțiunea de evaziune fiscală. Dacă vreunul dintre procesele sale se soluționează cu condamnare, Sanda Albu va executa cu siguranță acea pedeapsă, ea fiind condamnată în acest moment la patru luni d e închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Este condamnata definitiv la 6 luni inchisoare cu suspendare, iar nu 4 luni cum ati scris. Ceea ce este de neinteles, cum mai profeseaza ca avocat? Va dati sema ce face asta? Daca a fost prinsa cu atatea si atatea fapte, va dati seama ca sunt de o mie de ori mai multe fapte savarsite de individa si care nu au fost descoperite?
Da, asa este. Nu s-au descoperit decat o mica parte dintre activitatile acestei figuri a avocaturii clujene. In ceea ce priveste fam. Zanc, acestia nu au fost alesi la intamplare, sunt vechi prieteni, clienti si parteneri de afaceri ai lui Albu. Motiv pt. care va dati seama ca vanzarea acelui spatiu comercial este fictiva. Asa cum exista spalare de bani, exista si spalare de imobile insusite ilegal. Ce si-o fi spus Albu: cumparatorul e de buna credinta, spatiul nu-i poate fi luat, prin urmare in cel mai bun caz adevaratului proprietar va trebui sa i se restituie banii incasati pe vanzare. Care bani, pe pariu ca erau putini? Si daca ar fi trebuit s-o execute silit pe albu, pe pariu ca nu mai are ce executa? Pe pariu ca albu si-a donat intreaga avere vreunei rude sau prieten de incredere?