Rozalia Tokay şi-a reclamat vecinul la CNCD

Conflictul dintre directoarea Asociaţiei Maghiară a Handicapaţilor Motori şi vecinul azilului Sf. Kamil, pe care îl conduce, a trecut prin instanţe şi a ajuns până la Bucureşti, la CNCD. Şansele de reconciliere între cei doi clujeni sunt nule, iar deciziile instanţei par să nu o impresioneze pe Rozalia Tokay, care face tot posibilul să-i facă viaţa un iad vecinului său Teodor Morar.

 

În data de 17 ianuarie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a înregistrat o petiţie înaintată de Rozalia Ana Tokay împotriva lui Morar Teodor, pentru încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul apartenenţei etnice şi pe criteriul dizabilităţii. Tokay reclamă că Morar i s-a adresat cu mai mulţi termeni discriminatorii, printre care „bozgor împuţit”, „şchioapă unguroaică” sau „ai făcut aici ţara austro-ungarilor.”

După citarea celor două părţi la sfârşitul lunii februarie, CNCD a cerut probe pentru susţinerea afirmaţiilor din parte petentei. Niciuna din părţi nu s-a prezentat la sediul instituţiei pentru a-şi expune punctul de vedere, depunând documente în acest sens în scris. Rozalia Tokay a cerut audierea a patru martori şi a susţinut că, în continuare, conflictul cu Teodor Morar nu a fost aplanat.

 

Tokay a adus cinci martori

Şi acesta recunoaşte că are un conflict cu asociaţia al cărei preşedinte este Tokay, fiind vecin cu sediul acesteia. Acesta a afirmat că, deşi a făcut afirmaţii privind Imperiul Austro-Ungar, acestea nu erau discriminatorii. Potrivit CNCD, mărturiile a cinci persoane susţin că afirmaţiile reclamate de preşedinta organizaţiei maghiare sunt reale şi au fost făcute de Teodor Morar. „Colegiul director constată că reclamatul a făcut referiri jignitoare privind apartenenţa etnică şi privind dizabilitatea petentei”, arată decizia CNCD, care consideră că Rozaliei Tokay i-a fost încălcat dreptul la demnitate, garantat de Constituţia României.

„Afirmaţiile reclamatului reprezintă discriminare directă, întrucât se creează o deosebire pe criteriul apartenenţei etnice şi a dizabilităţii, care are ca efect restrângerea exercitării, în condiţii de egalitate, a dreptului la demnitate”, arată CNCD. Instituţia mai consideră că „afirmaţiile au fost făcute în mod public, vizând creare unei atmosfere de intimidare, ostilă, îndreptată împotriva petentei pe criteriul etnic şi cel al dizabilităţii”.

 

1000 de lei pentru două jigniri

Astfel, Colegiul director al CNCD a decis să aplice amenda contravenţională de 1000 de lei, considerând că discriminarea are la bază două criterii, fiind vorba de discriminare multipla, ceea ce reprezintă circumstanţă atenuantă, iar afirmaţiile au fost făcute pe fondul unui conflict anterior dintre cele două părţi.

Interesant este că în Colegiul director care semnează decizia din 2 iulie se numără trei maghiari: Asztalos Csaba Ferenc, Bertzi Teodora şi Haller Istvan (care a şi redactat actul), alături de patru persoane cu nume românesc, adică aproape jumătate din membrii comisiei care a luat decizia împotriva lui Morar. Teodor Morar a atacat decizia CNCD în contencios administrativ.

 

S-au dat reciproc în judecată

Disensiunile dintre Asociaţia Maghiară a Handicapaţilor Motori, reprezentată de Tokay Rozalia, şi vecinul acesteia, Teodor Morar, se acutizează de ani de zile. Omul este acuzat că nu ar avea grijă să închidă porţile drumului de servitute de pe proprietatea azilului, pe care îl foloseşte de drept, acesta arătând, în schimb, că a fost agasat de nenumărate ori de Tokay, care încearcă să îi blocheze accesul spre propria locuinţă.

Conflictul a luat amploare până când s-a ajuns în instanţă, după nenumărate plângeri la poliţie şi acuzaţii reciproce în presa clujeană. În speţă, Tokay Rozalia, în numele asociaţiei, i-a dat în judecată pe soţii Morar, cerând instanţei să dispună mutarea drumului de servitute care face obiectul acestui conflict. Judecătorul Ioan Gaga a dat o sentinţă în luna martie prin care arată că cererea patroanei azilului de bătrâni este nefondată.

 

Mărul discordiei

Dreptul de servitute de trecere era deja constituit în favoarea familiei Morar la momentul la care Tokay Rozalia a cumpărat, în 2001, proprietatea pe care acum îşi desfăşoară activitatea azilul. Motivul pentru care aceasta a cerut strămutarea sa ar fi ea nu a consimţit constituirea dreptului de servitute, dar mai ales faptul că Teodor Morar ar fi distrus sistemul de închidere al porţilor de acces în imobil. Aceasta a arătat în întâmpinarea depusă de avocaţii săi în faţa instanţei că bărbatul ar fi lăsat de mai multe ori porţile larg deschise, deşi are cheie, „periclitând siguranţa persoanelor internate în centrul social”. Potrivit patroanei azilului de bătrâni, conflictele au început din cauza faptului că poarta a fost lăsată deschisă şi mai multe persoane vârstnice au părăsit astfel incinta centrului de îngrijire. Aceasta a propus, prin urmare, un alt traseu pentru ca vecinul să ajungă la proprietatea sa.

 

Ca la închisoare

De fapt, „proprietatea reclamantei are un front stradal de cca. 60 m şi un număr de 4 intrări, iar accesul în curtea imobilului nu se face pe poarta aferentă drumului de servitute, ci pe alte două părţi care nu sunt închise niciodată cu cheia”, arată avocaţii familiei Morar. Teodor Morar a executat lucrări de consolidare şi betonare a actualului drum, iar din 2001 până recent, Tokay Rozalia nu a avut nici un fel de problemă cu acest aranjament. Aceasta a cerut, însă, instanţei, să mute drumul de servitute într-o altă parte a proprietăţii familiei Morar, mai departe de staţia de autobuz şi punându-i în imposibilitatea de a se racorda la reţeaua de apă şi canalizare. În plus, Tokay nu a putut dovedi nici că într-adevăr porţile au fost lăsate deschise de soţii Morar sau că pacienţii ar fi „evadat” car urmare a acestui fapt. Vecinii spun că porţile au fost închise de fiecare dată de către Teodor Morar şi soţia sa, iar angajaţii azilului confirmă că au văzut aceste porţi deschise doar de două-trei ori, şi că ar fi putut fi lăsate aşa de autovehiculele care au intrat tocmai la Sf. Kamil.

Teodor Morar Mic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.