Miercuri, 27 august, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a dat o decizie prin care  admite contestaţiile depuse de S.C. ROSAL GRUP S.A., S.C. COMPANIA ROMPREST SERVICE S.A. şi de S.C. COMPANIA DE SALUBRIZARE BRANTNER VERES S.A. şi anulează procedura de achiziţie publică pentru serviciile de salubrizare din Cluj-Napoca, pentru ambele loturi.

 

În speţă, Rosal a cerut, pentru concursul public de ”Concesionare a serviciului de salubrizare. Stradală şi deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca”, anularea raportului procedurii prin care comisia de evaluare a desemnat eligibilă şi câştigătoare pentru lotul I (sector 1), oferta asocierii S.C. RER ECOLOGIC SERVICE ORADEA S.A. – S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. – S.C. RER ECOLOGIC SERVICE S.R.L. – S.C. RER ECOLOGIC SERVICE GALAŢI S.R.L.

În contestaţie, Rosal arată că grupul RER a rămas singur în cursa pentru contractul de salubrizare pentru că ar fi fost favorizat de comisia de licitaţie, care a descalificat firmele Rosal, Polaris M. Holding şi Brantner-Vereş. Rosal argumentează în contestaţie că asocierea câştigătoare a fost favorizată primind informaţii care să o ajute să îşi ajusteze redevenţa astfel încât să câştige, la fel cum s-a întâmplat în cazul Supercom şi Brantner.

 

Fiecare cu legea lui

Primăria Cluj-Napoca a anunţat săptămâna trecută că marţi, 2 septembrie 2014, a primit decizia CNSC, „prin care această instituţie solicită anularea procedurii de atribuire, conform Legii nr. 51/2006, act normativ ce nu are elaborate şi aprobate norme de punere în aplicare.

Pe de altă parte, înaintea începerii licitaţiei, Primăria a solicitat ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), autoritatea în domeniul salubrizării, să specifice legislaţia care se aplică pentru această licitaţie. Prin adresa cu nr. 187677/7 iunie 2013, ANRSC a răspuns Primăriei faptul că în această procedură se aplică Legea nr. 101/2006, corelată cu OUG nr. 34/2006”, arată Primăria într-un comunicat de presă.

“Din nou există poziţii contradictorii din partea autorităţilor statului. Pe de o parte ANRSC a spus că se aplică o anumită lege, iar CNSC face referire la o altă lege. Din nou Primăria, în această licitaţie, este pusă la mijloc pentru a decide între deciziile contradictorii ale autorităţile statului. Vă daţi seama cât de confortabil te simţi ca autoritate atunci când instituţiile statului te plimbă între decizii contradictorii”, a declarat edilul Emil Boc.

 

A doua licitaţie anulată

Amintim că iniţial Primăria Cluj-Napoca a anunţat câştigătorul la licitaţia pentru serviciile de salubrizare stradală şi deszăpezire, după anularea rezultatului care adjudeca proiectul firmei Supercom. La reluarea procedurii a câştigat un amalgam de companii, toate sub umbrela RER, care ar fi controlate de către deputatul PDL Cezar Preda.

Chiar dacă şi acest rezultat a fost anulat, administraţia locală spune că locuitorii clujeni nu vor avea probleme cu salubrizarea stradală. Municipalitatea clujeană are contract în exerciţiu, care se derulează până la finalizarea noii proceduri, cu operatorii de salubritate SC Rosal Grup SA şi Compania de salubritate Brantner Veres SA.

În luna martie, Primăria a anunţat câştigătorul procedurii de licitaţie: societatea Supercom şi-a adjudecat contractul pentru concesionarea serviciilor publice de salubrizare stradală şi deszăpezire, pentru ambele loturi licitate. Rosal, Brantner şi Polaris M. Holding au contestat decizia, iar pe 30 aprilie CNSC a solicitat primăriei descalificarea Supercom şi Brantner şi a menţinut decizia comisiei de licitaţie prin care Polaris şi Rosal au fost descalificate. CNSC a semnalat faptul că reprezentanţii comisiei de licitaţie au avantajat ofertele Supercom şi Brantner-Vereş şi au permis societăţilor ca  în etapa de transmitere de clarificări să-şi modifice modul şi valoarea de ofertare a redevenţei, în condiţiile în care acesta a fost criteriu de evaluare a ofertelor.

 

Argumentele care au convins CNSC

Drept urmare, Primăria Cluj-Napoca a demarat în 27 iunie 2014 reevaluarea procedurii privind concesionarea serviciului de salubrizare stradală şi deszăpezire, iar luni, 1 iulie 2014, procedura a fost adjudecată.

Comisia de evaluare a decis ca lotul I să fie alocat asocierii RER Ecologic Service Oradea SA, cu SC Retim Ecologic Service SA, SC RER Ecologic Service SRL şi SC RER Ecologic Service Galaţi SA. Lotul II merge tot unor societăţi din grupul RER: RER Ecologic Service Buzău şi RER Ecologic Service Bucureşti REBU SA. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, ofertele desemnate câştigătoare au experienţă similară la Oradea, Timişoara, Galaţi , Brăila, Buzău şi Bucureşti.

“Comisia de licitaţie a decis adjudecarea contractului, în urma reevaluării, pentru asocierea RER Ecologic Oradea şi SC Retim Ecologic Galaţi pentru lotul I şi RER Ecologic Buzău şi RER Ecologic Bucureşti pentru lotul II. Aceasta înseamnă că avem un câştigător în urma soluţionării contestaţiei de către CNSC şi de către instanţă şi pe baza deciziei instanţei, aceste firme au fost declarate câştigătoare”, a declarat Emil Boc într-o conferinţă de presă. „Păcat de acea dispută referitor la garanţia de participare, până la urmă a fost tranşată decizia de instanţa de judecată”, a adăugat edilul.

 

Cine e în spatele afacerii RER

Grupul de firme RER Romania SRL a fost ani la rândul cel mai important „gunoier” din ţară, asigurând serviciile de salubrizare din mai multe oraşe mari ale patriei: Bucureşti, Timişoara, Buzău, Oradea, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Deva. La RER Ecologic Service – REBU SA acţionari sunt Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi compania germană RER. Director REBU a fost, printre alţii, Mircea Raicu, fost preşedinte executiv PDL Ilfov, omul lui Cezar Preda, potrivit Kamikaze.

Potrivit declaraţiilor acordate cotidianului Gândul, Cezar Preda, deputat PDL, este cel care a pus bazele afacerilor RER în România. „Am coordonat toate afacerile RER din ţară, am pus pe roate şi afacerea REBU“, declara Preda. În acte, majoritatea societăţilor de sub umbrela RER sunt controlate de familia Remmert, prin Remmert Recycliung Romania.

Aceeaşi sursă arată că şi soţia lui Preda are relaţii cu RER, fiind administratorul Intersemat SRL Bucureşti, unde acţionar majoritar este RER Recuperare Ecologică şi Reciclare SRL. „A rugat-o Remmert să se implice”, ar fi declarat Preda. Înainte de a lucra pentru Intersemat, Jeanina Preda a fost preşedinte la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală, cea care licenţiază firmele de salubrizare.

 

Date generale privind Concesionarea serviciului de salubrizare stradală şi deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca:

– licitaţie deschisă pentru atribuirea unui contract de concesiune servicii

– durata contractului 96 luni (8 ani)

– procedura împărţită pe 2 loturi/sectoare

– valoarea estimată: 137.625.504 lei fără TVA (ambele sectoare 8 ani).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.