Începând cu 29 septembrie, şoferii care nu transportă copiii cu centura de siguranţă sau în dispozitive de fixare în scaune speciale, omologate, riscă să primească patru sau cinci puncte de amendă, adică până la 450 de lei, conform unei ordonanţe publicate în Monitorul Oficial.
De fapt, este vorba de Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, care a fost modificată şi completată printr- o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial din 29 august şi care intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea sa, adică din 29 septembrie. În text este cuprinsă şi sancţiunea pentru şoferii care nu transportă copiii în siguranţă. Mai exact, şoferii care vor transporta minori sunt obligaţi să-i asigure cu centuri de singuranţă sau cu dispozitive omologate de fixare în scaune pentru copii. Şoferii erau obligaţi să transporte copiii în siguranţă (scaun special până la 3 ani şi centuri pentru cei până la 12 ani), dar nu exista prevederea de a fi sancţionaţi dacă nu respectă regulile.
Cei care nu se vor conforma vor primi trei puncte penalizare, la care se adaugă patru-cinci puncte de amendă, adică sume cuprinse între 360 şi 450 de lei, având în vedere că valoarea unui punct de amendă este de 90 de lei. Dacă amenda este plătită pe loc, valoarea ei se reduce la jumătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.