Ţara noastră nu s-a numărat printre ţările invitate la parada organizată de ruşi la Moscova, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. La parada de 9 mai vor fi prezenţi, însă, Regele Mihai al României, precum şi conducătorii altor state „agresoare”, Germania şi Italia. Preşedintele interimar al Republicii Moldova a refuzat să asiste la paradă, pentru că „nu poate uita deportările, foametea şi crimele regimului sovietic”. Presa rusă, însă, este de părere că refuzul se datorează faptului că România nu a fost invitată.
România nu a fost invitată să participe la parada militară de 9 mai de la Moscova, în cadrul căreia Rusia sărbătoreşte 65 de ani de la închierea celui de-al Doilea Război Mondial. Niciuna dintre instituţiile reprezentative ale statului român nu a primit vreo invitaţie oficială în acest sens.
Ambasada Rusiei la Bucureşti s-a eschivat de la a oferi un răspuns oficial când au fost întrebaţi de Gazeta de Cluj dacă România a fost sau va fi invitată la evenimentul de la Moscova, rugându-ne în mod repetat să revenim cu un telefon pentru că nici unul din angajaţii de care am dat nu avea habar.
Preşedinţia nu a primit vreo invitaţie oficială la parada militară de 9 mai de la Moscova. Nici Ministerul Apararii Nationale nu a primit invitaţia de a participa, potrivit biroul de presă al instituţiei, citat de NewsIn. Aceeaşi sursă arată că nu au fost adresate invitaţii nici pe linie parlamentară, informaţie confirmată de conducerea celor două camere ale Parlamentului. Ministerul de Externe nu are, de asemenea, cunoştinţă de existenţa vreunei invitaţii oficiale.
Regele Mihai I, invitat de Medvedev
În schimb, Regele Mihai I al României a fost invitat la parada organizată pe 9 mai la Moscova cu ocazia celebrării a 65 de ani de la victoria împotriva fascismului, în calitate de fost comandant şi Mareşal al Armatei Române, a declarat secretarul general al Casei Majestăţii Sale, Constanţa Iorga pentru ziuaveche.ro.
"Regele a fost invitat la Moscova de către actualul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, prin intermediul ambasadorului Rusiei în România, Alexander Churilin, în calitate de fost Comandant şi Mareşal al Armatei Române de acum 65 de ani şi fost şef al statului din acea perioadă. Regele a mai fost invitat şi în 2005, de preşedintele de la acea vreme, Vladimir Putin, la aniversarea a 60 de ani de la terminarea celui de-al doilea Război Mondial. Majestatea Sa va fi insoţit la toate evenimentele de Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României", a declarat Constanţa Iorga.
Cea mai mare paradă de la căderea URSS
Rusia a pregătit în Piaţa Roşie cea mai mare paradă militară din istoria modernă, într-o ceremonie pe stil sovietic, pentru a marca cea de-a 65-a aniversare a învingerii Germaniei naziste de către URSS, informează telegraph.co.uk. Evenimentul grandios de la Moscova va fi replicat la scară mai mică în 71 de oraşe din întreaga Federaţie Rusă care vor organiza propriile parade, făcând ca evenimentul să fie unul naţional, cu implicarea de 100,000 de soldaţi.
În Moscova, soldaţi străini, inclusiv un detaşament al celui dintâi Batalion al Gărzilor Galeze şi membri ai Forţei Aeriene Regale, se vor alătura colegilor lor ruşi în Piaţa Roşie. La paradă vor fi prezenţi o serie de demnitari străini.
Comandanţii militari, care au organizat repetiţiile, au declarat că parada include 10,000 de soldaţi, 160 de vehicule militare şi 127 de avioane, aceasta fiind una dintre cele mai mari de la colapsul Uniunii Sovietice din 1991. Mig-uri şi avioane de luptă, alături de o serie de elicoptere militare vor zbura deasupra Pieţei Roşii pe 9 mai, în timp ce tancuri de luptă T-90, lansatoare de proiectile balistice intercontinentale şi numeroase piese de artilerie şi apărare aviatică vor defila pentru audienţă.
Tradiţia paradelor militare la scară largă în Piaţa Roşie a fost reinstituită de Vladimir Putin, acum prim-ministru, în 2008, într-o încercare de a ilustra încrederea crescută a Rusiei în relaţiile internaţionale şi influenţa sa pe plan mondial. În perioada sovietică, astfel de parade erau organizate de două ori pe an, de 1 mai şi 7 noiembrie, pentru a comemora Revoluţia Rusă.
Parada de anul acesta de 9 mai a fost inspirată de parada victoriei din 1945 din Piaţa Roşie, când trupele sovietice au aruncat steagurile armatei germane înfrânte, inclusiv steagul personal al lui Hitler, la picioarele lui Iosif Stalin, sub mormântul lui Lenin.
Nemţii şi italienii – printre primii invitaţi
Evenimentele organizate de Moscova cu ocazia Zilei Victoriei vor avea loc între 7 şi 10 mai. La ceremonii vor fi prezenţi lideri din 40 de ţări. De asemenea, 1.500 de veterani care locuiesc în Rusia şi mai multe sute din strainătate vor asista la paradă. După Parada Victoriei, Dmitri Medvedev va organiza la Kremlin o recepţie pentru veteranii de război şi pentru liderii străini invitaţi.
Zeci de şefi de state şi de guverne vor asista la parada de Ziua Victoriei de la Moscova, a anunţat Vladimir Kojin, oficial de la Kremlin, potrivit Realitatea. Kojin a enumerat 17 ţări ai căror lideri au fost invitati la Moscova – Germania, Bulgaria, China, Croaţia, Estonia, Franţa, Grecia, Israel, Italia, Letonia, Macedonia, Mongolia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia şi Vietnam. De asemenea, a fost invitat şi secretarul general al Consiliului Europei. Polonia va fi reprezentată de preşedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, devenit preşedinte interimar al Poloniei în urma morţii tragice a lui Lech Kaczynski la 10 aprilie. Gazeta de Cluj a contactat Consulatul Ungariei la Cluj-Napoca, însă consulul Andras Basch nu ştie dacă ţara sa a fost invitată să participe la paradă.
Liderul american Barack Obama, premierul britanic Gordon Brown, dar şi preşedinţii Ucrainei şi Belarusului nu vor asista la parada militară de Ziua Victoriei, potrivit aceleiaşi surse. Ultimii doi au spus că trebuie să fie prezenţi la defilările organizate în propriile ţări cu ocazia zilei de 9 mai.
Preşedintele Moldovei a refuzat invitaţia datorită României
În scandalul mediatic iscat de presa din Rusia şi cea prorusă din Republica Moldova pe fondul refuzului preşedintelui interimar de a participa la paradă a fost menţionată şi ţara noastră. Astfel, publicaţia rusă Kommersant scria în urmă cu două săptămâni că refuzul se datorează faptului că România nu a fost invitată.
„În relaţiile dintre Rusia şi Moldova se conturează un scandal de mari proporţii. După cum a declarat ministrul Apărării al RM, Vitalie Marinuţa, Chişinăul n-a decis încă dacă să-şi trimită reprezentanţii la parada Victoriei de la Moscova din 9 mai. Ministrul a explicat prin situaţia economică dificilă din ţară. Totodată, MAE rus a dat asigurări că Rusia este gata să suporte toate cheltuielile delegaţiei moldoveneşti. Potrivit surselor „Kommersant”, adevăratul motiv al refuzului îl constituie absenţa de la paradă a reprezentanţilor României”, scrie publicaţia.
Kommersant citează „surse” din MAE al Rusiei: „Din câte am aflat, era vorba de o delegaţie a Chişinăului formată din opt persoane, dintre care patru veterani de război. Toate cheltuielile, transportul cu avionul, cazarea şi diurna ar fi urmat să fie plătite de Moscova. Prezenţa lor este importantă din punct de vedere simbolic: Moldova este o fostă republică din URSS, este aliatul şi partenerul nostru în CSI”. Publicaţia citează şi „surse apropiate guvernului de la Chişinău”, potrivit cărora „invocarea dificultăţilor de ordin economic este doar un pretext”. „În realitate, Mihai Ghimpu nu se grăbeşte să ia o decizie finală în acest sens, pentru că la paradă nu va participa România. Nimănui nu i-a trecut prin cap să-i invite la paradă pe reprezentanţii României, a cărei armată a luptat, până în 1944, când trupele sovietice au eliberat ţara, de partea Germaniei fasciste”, mai spune „sursa” publicaţiei de la Moscova.
Preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, a confirmat iniţial, solicitat de presă, că va participa la ceremoniile de la Moscova cu ocazia aniversării a 65-a de la capitularea Germaniei naziste. „Eu voi participa! Dacă participă preşedintele, păi cum se poate de spus că Moldova nu participă? Eu voi participa la reuniunea informală CSI şi la paradă voi fi”, le-a declarat Ghimpu jurnaliştilor moldoveni.
Cotidianul Timpul, din Republica Moldova, a solicitat explicaţii şi Ministerului Apărării. Refuzul vehiculat se referă, potrivit acestora, la participarea unui contingent de militari moldoveni la paradă, adică la defilarea pe Piaţa Roşie, şi nu la participarea delegaţiei oficiale a Republica Moldova la ceremoniile din capitala rusă, alături de delegaţiile altor state ale lumii.
Republica Moldovei nu a vrut să trimită soldaţi din considerente economice
Şeful Serviciului de presă al Ministerului Apărării, Alexandru Josanu, a explicat jurnaliştilor: „Ministerul Apărării al RM a primit invitaţia oficială pe 25 martie, iar săptămâna trecută a informat Ministerul Apărării al F. Ruse că se va abţine de la participarea la acest eveniment din considerente economice. Ne-am referit la cei 70 de soldaţi care urmau să defileze de rând cu militari din alte state CSI. Partea rusă se angajase să suporte numai cheltuielile de cazare şi asigurarea medicală a militarilor. Iar ministerul nostru urma să acopere cheltuielile ce ţin de confecţionarea uniformei de paradă, călătoria tur-retur cu trenul, plata diurnei – câte 8 USD pentru fiecare soldat timp de aproape două săptămâni (inclusiv perioada pentru repetiţii) şi perfectarea paşapoartelor pentru cei care nu le au. Costurile estimative se ridicau la circa 400 mii de lei, cheltuieli neprevăzute în bugetul nostru auster”. Un alt motiv este că militarii Companiei Gărzii de Onoare, care numără 120 de soldaţi, urmează să fie antrenaţi în ceremoniile care vor fi organizate pe 9 mai la Chişinău. „Nu putem detaşa 70 de soldaţi la Moscova şi să compromitem ceremoniile de la Chişinău”, a mai spus A. Josanu.
Şi ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că militarii moldoveni nu pot participa la paradă din motive financiare şi tehnice. Premierul Vlad Filat l-a criticat însă pentru această declaraţie pe ministrul Apărării, considerând-o neoportună. Liderii din coaliţia celor patru partide aflate la guvernare s-au întâlnit şi au decis în cele din urmă să trimită 70 de militari la parada de la Moscova. Liberalii moldoveni s-au opus acestei decizii.
Mihai Ghimpu: „Rusia mi-a trimis invitaţie la paradă, dar se poartă de parcă mi-ar fi dat un ordin”
Presa rusă l-a comparat pe preşedintele interimar al Moldovei cu Hitler, ca urmare a refuzului său „definitiv şi irevocabil” de a participa la Parada de 9 mai din Moscova. Mihai Ghimpu a răspuns afirmaţiilor presei ruse, declarând, într-o emisiune a postului ProTV Chişinău, că absenţa sa de la paradă „nu înseamnă că eu nu condamn fascismul. Ideea este că armata sovietică a intrat pe teritoriul Moldovei încă în 1940, înainte de război, iar, după aceea, a ajutat la instaurarea regimului separatist în Tiraspol”.
Potrivit agenţiei de presă Interfax, Mihai Ghimpu este de părere că refuzul său nu va afecta relaţiile Republicii Moldova cu Rusia şi a declarat: “Rusia mi-a trimis invitaţie la paradă, dar se poartă de parcă mi-ar fi dat un ordin. Pentru că nu vreau să onorez această invitaţie, ei mă compară cu Hitler! Trebuie să manifestăm demnitate umană, altfel vom pleca fruntea şi ne vom întoarce la ocupaţia rusă”.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chisinau, Valerii Kuzmin, a declarat că Moscova nu a fost informată oficial despre refuzul preşedintelui interimar al Republicii Moldova de a participa la parada de 9 mai, potrivit Ştirea Zilei. Ca răspuns la afirmaţia lui Mihai Ghimpu, care a spus că nu merge la parada de la Moscova pentru că ”nu poate uita deportările, foametea şi crimele regimului sovietic”, Kuzmin a declarat rezervat: ”Nu pot comenta informaţia că Ghimpu nu merge la Moscova, pentru că aceasta se schimbă foarte des. Din datele noastre, Mihai Ghimpu va participa la summit-ul informal al şefilor de state CSI. Cât despre paradă, nu ştiu, nu avem nimic oficial. Sper ca o astfel de informaţie să fie facută publică în cel mai scurt timp, pentru că delegaţia moldovenească este aşteptată la Moscova. Oricum, militarii moldoveni vor marşălui pe Piaţa Roşie, alături de alţi soldaţi, reprezentanţi ai coaliţiei anti-hitleriste”. Totodata, ambasadorul a spus că i-a înmânat personal invitaţia lui Mihai Ghimpu, dar că ”trebuie să înţelegeţi că o invitaţie nu obligă la prezenţă. Fiecare decide în cadrul ţării sale”.
"Nu România este cea care are armată străină pe teritoriul Republicii Moldova”
Ministrul de externe rus nu s-a arătat, însă, la fel de înţelegător. Schimbul de replici dintre acesta şi Mihai Ghimpu oficiali a început când preşedintele interimar a refuzat invitaţia la parada de Ziua Victoriei, de la 9 mai din Moscova, spunând că "nu se asociază cu învingătorii din cel de-al Doilea Război Mondial". Preşedintele moldovean a mai spus că Rusia ar trebui să achite compensaţii Chişinăului "pentru anii de ocupaţie sovietică". "Cum să particip la paradă alături de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea şi ne-a deportat în Siberia? Astazi ea se află în cetatea lui Ştefan cel Mare. Această armată a stat şi la baza formării Transnistriei", şi-a argumentat Mihai Ghimpu decizia.
Sergei Lavrov a declarat că Mihai Ghimpu ar trebui să-şi facă probleme din cauza faptului că România nu percepe Republica Moldova ca pe o naţiune. Potrivit RIA Novosti, ministrul de externe rus a afirmat: "Noi recunoaştem Moldova drept un stat suveran şi independent. Nu toţi vecinii Moldovei fac acelaşi lucru. Vecinii din vest, spre exemplu, nu consideră că moldovenii sunt o naţiune. Dacă aş fi în locul lui Ghimpu, aceasta ar fi principala mea preocupare. Nu aş folosi o sărbătoare, sacră pentru noi, pentru a face astfel de insinuări".
Preşedintele moldovean afirmat ulterior că "Nu România este cea care are armată străină pe teritoriul Republicii Moldova. Cetăţenii Republicii Moldova s-au convins că România recunoaşte independenţa ţării noastre şi a fost prima ţară care a făcut-o ", potrivit jurnal.md.
Şi publicaţia rusă Kommersant consideră că preşedintele interimar Mihai Ghimpu sfidează Kremlinul pentru că s-ar fi „eschivat ca ziua de 9 mai 2010 să fie proclamată în Republica Moldova Ziua Victoriei, cum se obişnuieşte în Rusia, numind-o «Ziua celei de-a 65-a aniversări de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial»“. De asemenea, liderii de la Chişinău au decis să-i decoreze cu o „Cruce comemorativă“ nu doar pe veteranii Armatei Roşii, ci şi pe cei din fosta armată română.
Ruşii sunt foarte iritaţi de faptul că preşedintele Republicii Moldova nu a participat la Parada Victoriei, organizată pe 9 mai la Moscova, eveniment ce prilejuieşte 65 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial. Momentul este plin de simbolistică pentru că, în viziunea Moscovei, reprezintă victoria Armatei Roşii eliberatoare asupra forţelor naziste, arată Curentul. Deşi armata română se afla la acel moment de partea sovieticilor, fapt ce după părerea multor istorici a scurtat războiul cu circa 200 de zile, soldaţii români au fost consideraţi inamici, iar România – tratată ca atare la conferinţele de pace ce au succedat deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial. După semnarea la 23 august a pactului Hitler-Stalin, prin care Uniunea Sovietică şi-a manifestat interesul pentru Basarabia, şi notele ultimative primite de la Moscova imediat după începerea celui de-al Doilea Război Mondial, la 26-27 iunie 1940, prin care României i se cerea să cedeze, sub ameninţarea armelor, Basarabia şi Bucovina de Nord, armata română a intrat, la 22 iunie 1941, în război alături de nemţi pentru recucerirea teritoriilor la care a fost nevoită să renunţe ca urmare a ultimatumului dat de sovietici. Istoriografia rusă a consemnat acest fapt ca pe o agresiune împotriva Uniunii Sovietice, iar armata română a fost categorisită ca una agresoare.
Diana Gabor
De unde din articol reiese titlul pe care l-ati ales?…de niciunde, normal, vorbesti ca sa te afli in treaba…total neprofesionalism, dar nu e de mirare, de unde nu e, n-ai ce sa ceri…de ce nu-ncepi tu sa scrii despre gradinarit?