Neutralizarea deșeurilor periculoase înseamnă de la reziduurile toxice din spitale sau laboratoare până la incinerarea capturilor făcute de brigăzile antidrog din cadrul poliției române. În general, cine se ocupă de această afacere poate spune că face afaceri cu statul, situație în care business-ul are două tăișuri: dacă statul te ajută, îți merge bine, dacă nu, dai faliment. SC IF Tehnologii din Cluj a fost înființată cu un ajutor enorm din partea statului, iar acum a ajuns să fie controlată de un mare concern american.
Într-o categorie favorizată de stat se înscrie afacerea SC IF Tehnologii, o firmă deschisă de câțiva oameni de afaceri din Cluj și de un constănțean, rudă de-a primarului Radu Mazăre.
Dacă la început afacerea a fost administrată de români, ulterior ei au vândut-o uneia dintre cele mai mari firme din SUA, Stericycle, o societate administrată de ”big brother”-ul lor. Pentru ca această practică să aibă și un corespondent mioritic, afaceriștii care ”gravitează” în jurul afacerii cu deșeurile periculoase au încheiat contracte cu ”little brother”-ul nostru, Serviciul Român de Informații (SRI). De asemenea, unii dintre ei au avut noroc să fie ajutați de stat și în afacerea radarelor fixe, un business, pornit tot de la Cluj. Așa că se poate spune că gunoaiele noastre sunt strânse de gunoierii lor.
În acest carusel este implicat concernul american STERICYCLE, care prin intermediul unei companii subsidiare din Europa, a cumpărat mai multe firme din România care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase. Printre societățile autohtone se numără și firma IF Tehnologii, care are aceste profil. În timp ce foștii acționari de la societatea clujeană sunt înconjurați de oameni de afaceri care fac afaceri cu SRI-ul, societatea din Statele unite beneficiază și ea de protecția statului.
Un șut prietenesc de 30 de milioane
Pornirea afacerii de tratare și eliminare a deșeurilor periculoase a început în 2005, când statul a declarat că incineratoarele din spitale nu mai sunt conforme cu normele UE și trebuiesc închise, însă nici un politician nu s-a gândit că ar trebui alocate fonduri pentru ca incineratoarele să fie conforme cu cerințele Uniunii.
În schimb, statul s-a gândit să aloce fonduri, în valoare de aproximativ 30 milioane de lei, pentru deschiderea incineratoarelor private: SC IF Tehnologii a fost singura afacere care s-a deschis aproape concomitent cu ordonanțele de urgență emise de Guvern.
Inițial, Sc IF Tehnologii a fost deschisă de maramureșeanca Terezia Mâț, de clujeanul Lorin Lucian Sîntămărian și de clujeanul VELENZA DUMITRU-IULIAN. La această societate făceau coadă toate spitalele și laboratoarele din Transilvania și toate echipele de la BCCO care așteptau la rând cu sacii cu droguri care urmau să fie incinerate. La nivel național, situația avea o alură de monopol pentru că în toată țara funcționau patru firme care dețineau incineratoare conforme cu Uniunea europeană.
”Suveică” de incineratoare
În 2009, SC IF Tehnologii mergea extrem de bine: avea o cifră de afaceri de 5,7 milioane de lei și un profit de 2,4 milioane de lei. Cu toate acestea, acționarii vând afacerea concernului american, astfel că firma clujeană îi avea ca acționari pe STERICYCLE EUROPE SaRL – 95% și STERICYCLE INTERNATIONAL LLC – 5%. ”Cesiunea tuturor părţilor sociale se va face la o valoare superioară valorii nominale a acestora. Ca urmare a cesiunilor descrise mai sus Dl Lorin Lucian Sîntămărian, Dl Dumitru Iulian Velenza şi Dna Terezia Mâţ pierd definitiv şi irevocabil calitatea de asociaţi ai Societăţii iar Dl Sandor Marius Gheorghe Sorin rămâne în continuare administratorul Societăţii”, se arată în contractul cesiune.
Ulterior, în 2012 STERICYCLE EUROPE (subsidiară, n.red.) împreună cu STERICYCLE INTERNATIONAL LLC au realizat o fuziune între mai multe societăți românești care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase. În cadrul acestei fuziuni americanii au absorbit firma Guardian Eco Burn, din Dolj, care i-a aparținut politicianului conservator Dumitru Ghinea. De asemenea, SC Medical Waste, care îi aparținea lui Teodor Florescu, supranumit Regele gunoaielor din Râmnicu Vâlcea, a intrat în asocierea unde titulari sunt americanii de la STERICYCLE.
Întorcându-ne la afacerile IF Tehnologii, anul trecut firma clujeană a a avut o cifră de afaceri de 8,7 milioane de lei și un profit de aproximativ de 2 milioane de lei.
Afaceriștii cu Tehnologii
Unul dintre foștii patroni de la IF Tehnologii, Sîntămărian se numără printre patronii (SINTAMARIAN LORIN LUCIAN, BADIU IOAN RADU şi COLDEA GHEORGHE DOREL ) de la SC Benefic SRL, firmă care îşi are sediul tot în P-ţa 1 Mai. În primul rând, această firmă este cunoscută prin “Afacerea radarelor fixe”.
În urmă cu câţiva ani, două firme din Cluj, SC Codec şi Sc Benefic, au instalat radare fixe în mai multe localităţi. afacerea a fost una cu dedicaţie, deoarece firmele încasau cea mai mare parte din sumele plătite de şoferi. Instalarea acestor camere a fost făcută prin semnarea unui contract de parteneriat între Consiliul Judeţean Cluj prin preşedintele acestuia, senatorul PNL Marius Nicoară, reprezentanţii firmelor respective şi Ioan Păcurar, fostul şef al IPJ Cluj.
Celălalt afacerist, Iulian-Dumitru Velenza, cunoscut afacerist constănţean, face parte din acționariatul SC World Class România, firmă care se ocupă de ”Activități ale centrelor de fitness”. Soția lui Velenza, Maria, este fiica lui Gheorghe Iorov, fostul director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. De asemenea, Velenza are mai multe afaceri în domeniul farmaceutic, firmele lui fiind preferate de majoritatea spitalelor care fac achiziții în domeniul materialelor sanitare.
Radare cu istorie
La începutul anului 2007, SC Codec a încheiat un protocol de colaborare cu IPJ Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj pentru instalarea mai multor radare fixe în mai multe localităţi din judeţ. După un an de la încheierea actului, CJ Cluj a decis să se retragă din asociere, întrucât mai multe primării au fost amendate pentru nerespectarea legii achiziţiilor publice. IPJ Cluj a oprit funcţionarea acestor radare la sfârşitul lunii aprilie 2009, lucru care s-a întâmplat la nivel naţional.
Protecția lui Big Brother
Anul trecut, concernul american a fost acuzat că nu respectă normele de protecția muncii, însă inspecțiile oficialităților au demonstrat contrariul. Anul acesta un grup de activiști i-a acuzat pe cei de la STERICYCLE că nu respectă protecția mediului și că regulamentele de calculare a poluării din zona fabricilor STERICYCLE sunt prea permisive. Guvernatorul statului Utah, Gary Herbert, a atras atenția că în această perioadă se elaborează un studiu de mediu care va duce la repunerea în discuție normele pe care cei de la STERICYCLE trebuie să le respecte.