Curtea de Apel Brașov a respins pe 7 octombrie, recursul formulat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe împotriva sentinței Tribunalului Covasna prin care a fost anulată hotărârea CL Sfântu Gheorghe prin care a fost adoptat un steag al municipiului Sfântu Gheorghe.

 

Tribunalul Covasna a admis în data de 8 aprilie a.c. acțiunea Prefecturii Covasna împotriva Consiliului Local Sfântu Gheorghe prin care a solicitat instanței anularea parţială a Hotărârii nr. 13/2010 privind aprobarea însemnelor specifice Municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv a art.1, pct-ul 2 şi 3, art.3 şi art. 5 şi a anexelor 1, 2 şi 3 ale acesteia. Acțiunea Prefecturii Covasna a fost inițiată de către fostul prefect, Codrin Munteanu. Tribunalul Covasna a admis acțiunea acestuia în dosarul nr. 1618/119/2012* și a decis anularea parțială a Hotărârii nr. 13/2010 emisă de CL Sfântu Gheorghe prin care a fost adoptat drapelul și fanionul municipiului Sfântu Gheorghe.

 

Aprobat fără a ţine cont de români

Atât drapelul cât și fanionul adoptate de CL Sfântu Gheorghe la propunerea primarului UDMR Antal Arpad Andras sunt asemănătoare în simbolistică și culori cu steagul așa-zisului ținut secuiesc. La momentul adoptării, consilierii locali ai UDMR și PCM au refuzat să țină cont și de doleanțele românilor din Sfântu Gheorghe care nu se regăsesc reprezentați în simbolistica acestui steag. Drapelul este albastru-auriu, iar în mijloc se regăseşte stema municipiului Sfântu Gheorghe.

Steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe a fost adoptat în această formă și cu votul consilierului local Mădălin Guruianu, membru PNL, care a votat alături de consilierii UDMR și PCM.

Curtea de Apel Brașov a admis pe 19 iunie recursul formulat de Prefectul județului Covasna împotriva sentinței Tribunalului Covasna și a anulat hotărârea Consiliului Județean Covasna prin care a fost adoptat steagul județului Covasna.

 

Du-te-vino la Tribunal

În prima instanță, Tribunalul Covasna a respins acțiunea inițiată de Prefectul județului Covasna de la acea dată, dr. Codrin Munteanu. Ulterior, Prefectul județului Covasna a declarat recurs, care a fost admis de instanța brașoveană: ”Decizia nr. 3271/R; Admite recursul declarat de recurentul reclamant Prefectul Judeţului Covasna împotriva sentinţei civile nr. 2650/05.10.2012 pronunţată de Tribunalul Covasna pe care o modifică în tot în sensul admiterii acţiunii introductive formulată de reclamantul Prefectul jud. Covasna în contradictoriu cu Consiliul Judeţean Covasna şi în consecinţă Dispune anularea parţială a Hotărârii Consiliului Jud. Covasna nr. 57/31.03.2008, respectiv a punctului 1 lit. b şi c şi a punctului 2 alin. 2 şi 3 ale articolului unic din hotărâre. Fără cheltuieli de judecată în recurs. Irevocabilă.”

 

Maghiarii vor să atace la CEDO

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, corespondentului Mediafax, că nu a primit încă motivarea sentinţei, dar că reprezentanţii municipalităţii vor duce cazul mai departe la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Antal a susţinut că acest lucru arată că în România există „două judeţe şi jumătate”, şi anume Harghita, Covasna şi o parte din Mureş, unde localităţile nu au voie să aibă un steag al comunităţii locale, ceea ce, în opinia sa, este o discriminare.

„În România sute de localităţi şi judeţe au steaguri, dar nu am cunoştinţe că în alte judeţe ar fi fost anulate aceste simboluri prin decizii judecătoreşti. Deci, se vede foarte clar că ceea ce este permis în alte judeţe nu se poate aici, iar acest lucru este un semn al discriminării. Ca urmare, vom merge până la Strasbourg”, a afirmat edilul.

 

O toamnă cu scandal la Sfântu Gheorghe

Partidul Civic Maghiar (PCM) a arborat, la începutul lunii septembrie, în parcul central din Sfântu Gheorghe, un steag secuiesc de mari dimensiuni, care „să vestească libertatea”, fără a cere autorizație de la Primărie, după ce, joi, formațiunea a înlăturat din acelaşi loc steagul secuiesc vizat de prima decizie a Curții de Apel Braşov în acest dosar.

„Potrivit deciziei instanței, primarul Antal Arpad era obligat să îndepărteze acest steag. Nu am dorit să-i cauzăm probleme, astfel am decis să înlăturăm acest simbol de pe catarg. Însă, în cursul acestei zile am arborat, tot acolo, un alt steag secuiesc”, a spus preşedintele PCM Covasna Kulcsar Terza. „Acest steag să vestească libertatea. Noi considerăm că secuii au dreptul să-şi arboreze propriile simboluri, nimeni nu ne poate strivi limba maternă, cultura şi simbolurile”, a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

La inițiativa PCM Covasna, în 4 iunie 2013 a fost ridicat un drapel secuiesc, având o lăţime de doi metri şi o lungime de 1,12 metri, pe un catarg în Parcul Elisabeta, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe. La vremea respectiva, liderul PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, declara că Primăria a dat toate aprobările necesare pentru arborarea drapelului, astfel că acesta va rămâne în centrul municipiului „pe termen nelimitat”. Sentinţa Curţii de Apel Braşov le-au stricat, însă, planurile

 

Cei care nu susţin autonomia „sunt cazuri clinice”

Kelemen Hunor îi consideră nebuni pe cei care resping vehement autonomia Ţinutului Secuiesc. Kelemen Hunor consideră că este datoria UDMR să le explice românilor avantajele autonomiei, pentru că mulţi dintre ei au rămas cu prejudecăţi dinainte de 1989.

„Dacă excludem cazurile clinice, care trebuie tratate la psihiatrie, eu spun că celelalte reacţii sunt unele normale într-o astfel de perioadă (…) dar este şi responsabilitatea noastră de a da câteva explicaţii fiindcă prejudecăţile nu au dispărut cu comunismul”, a declarat Kelemen Hunor.

Codrin Munteanu antal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.