Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este una dintre instituţiile a căror angajaţi ar avea de lucru în România non-stop. Cu toate acestea, cel puţin la Cluj-Napoca, în ultimii ani, angajaţii de la Oficiul pentru prevenirea spălării banilor nu au mai trimis în judecată nici un caz cu spălare de bani. Ultimul caz răsunător care a purtat acuzaţia de spălare de bani este Dosarul Chios, subiect care a fost titrat în perioada 2004-2005. Şefa acestui oficiu este Adriana Luminiţa Popa, pusă în funcţie de către liberali, pe vremea Guvernului Tăriceanu.
Ştefan Trandafir
În momentul de faţă, peste 1.000 de instituţii şi firme sunt ţinute sub observaţie de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, dar în ultimii ani, angajaţii acestui oficiu nu au descoperit niciun caz de spălare de bani la Cluj. În acelaşi timp, instituţii ca DIICOT sau BCCO au făcut publice o serie de cazuri de evaziune fiscală, afaceri de tip leasing, fraude cu cardurile şi tranzacţii financiare extraordinar de mari, toate acestea fiind doar câteva dintre posibilităţile de a spăla bani. Conform raportului pentru anul 2007, elaborat de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONCSB), ar fi putut fi spălaţi circa 200 de milioane de euro, majoritatea banilor provenind din evaziune fiscală. În judeţul Cluj, ONCSB supraveghează 676 de fundaţii şi 551 de agenţii imobiliare, iar în urmă cu trei ani a fost verificată o singură societate comercială, care are ca domeniu de activitate desfăşurarea jocurilor de noroc. Chiar dacă numele societăţii comerciale nu este făcut public, conform unor surse judiciare, ar fi vorba de Casino Europa, o sală de jocuri de noroc care a funcţionat în centrul comercial Sora. Ingrund Csaba, patronul societăţii, a fost amendat cu 25.000 de lei de ONPCSB pentru că ar fi fraudat statul, iar procurorii clujeni I-au deschis un dosar de urmărire penală.
Lido-singur caz cu spălare de bani
Cel mai titrat caz de spălare de bani care a avut loc la Cluj Napoca este cel în care conducerea cazinoului Lido a fost învinuită, în 2005 de de şantaj, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Cei care au depus plângeri au reclamat un prejudiciu de circa 100.000 de euro. În acelaşi dosar, au fost arestaţi şi Ioan Pop, fiul fostului şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Cluj, şi un alt tânăr, Ionel Bogdan Mişca. Potrivit anchetatorilor, dosarul a fost disjuns pentru Eugen Cociş şi Pedro Colagreco, care au fost cercetaţi în stare de libertate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Vlad Alexandru Ţepeş, Ştefan Dan Feurdean şi Alexandru Caba au fost arestaţi preventiv în 15 septembrie 2005 pentru şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani. Ulterior, grupul a fost întregit prin arestarea lui Valentin Adalbert Şule, poreclit “Tinuţ”, şi Alexandru Remus Szabo, zis “Şoni”, pentru sprijinirea unui grup infracţional. Cei cinci au fost acuzaţi că luau taxe de protecţie de la patronii mai multor baruri din Cluj-Napoca şi că recuperau sume restante de bani de la jucătorii Cazinoului Chios. Conform rechizitoriului, banii rezultaţi au fost investiţi în terenuri, apartamente şi maşini de lux.
Până acum, unul dintre puţinele cazuri titrate cu spălare de bani a fost descoperit de poliţistii orădeni care au acuzat doi italieni de această infracţiune. Italienii, prin intermediul unor firme, lucrau la întreţinerea mai multor drumuri din Cluj şi Oradea. Ei sunt acuzaţi că au transferat ilegal în Italia 257.500.000 de lire italiene şi 542.800 de euro, bani proveniţi din amenajări de drumuri publice. “Pentru spălarea banilor rezultaţi din infracţiunile de evaziune fiscală comise, aceştia închiriau succesiv cele 14 utilaje aparţinând firmelor italiene, în baza unor contracte de comodat gratuit între persoane fizice şi juridice din Italia, în perioada în care utilajele se găseau în regim de import temporar în România”, se arată în comunicatul de presă al poliţiei orădene.