În procesul Farmec instanța a amânat pronunțarea sentinței de fond pentru sfârșitul acestei luni. În acest dosar omul de afaceri Janos Tothfalusi își cere drepturile pe care le are asupra unui pachet important din cadrul acțiunilor companiei clujene. În ultimul termen al acestui proces a fost audiat ca martor un avocat clujean care a parafat investițiile făcute de Tothfalusi, cu titlu de împrumut, către compania clujeană Farmec. Acest proces a fost deschis în anul 2009, iar după ce în Gazeta de Cluj au apărut articole vizavi de acest caz, instanța de judecată a declarat procesul secret la cererea familiei Turdean, patronii Farmec.
La penultimul termen din dosarul comercial Farmec a fost audiat ca martor avocatul Letiția Codoban, care a dat o formă juridică tranșelor de împrumut pe care omul de afaceri clujean Janos Tothfalusi l-a acordat familiei Turdean, care controlează afacerea Farmec.
Conform declarațiilor de la dosar, în 2002 Liviu Turdean a dorit să îl scoată din schema acționariatului pe Nicolae Olăneanu, un afacerist care achiziționase un pachet important din acțiunile societății și avea un cuvânt important de spus în cadrul deciziilor companiei. Pentru a realiza acest lucru, Turdean a apelat la Tothfalusi, de care era legat printr-o relație de prietenie, în speranța că cel din urmă îl va putea ajuta cu bani pentru a putea dobândi un pachet de acțiuni mai mare.
Cei doi au apelat la serviciile avocatului clujean Letiția Codoban pentru a da o formă juridică cedării sumelor de bani pe care Tothfalusi le-a acordat familiei Turdean. Avocatul clujean a redactat un contract de împrumut care a fost semnat de Tothfalusi și de fiii lui Turdean, Ovidiu și Mircea. Însă, banii pe care omul de afaceri clujean i-a împrumutat șefilor Farmec au fost acordați aproape anual, ajungându-se la sume importante.
În cadrul procesului, mărturia avocatei Codoban a fost contestată de Ovidiu și Mircea Turdean, care au susținut că nu au văzut-o vreodată pe avocata care a parafat contractul de împrumut. Însă la dosarul acestei cauze există o expertiză grafoscopică care atestă că semnăturile de pe contract a celor doi membri ai familiei Turdean sunt reale și autentice. Pe de altă parte, contestarea acestei mărturii poate fi pusă și pe seama faptului că Liviu Turdean a apelat la serviciile avocatului Letiția Codoban pentru a-l reprezenta împotriva lui Olăneanu, însă patronul Farmec a fost refuzat.
În momentul de față, acest proces a ajuns pe ultima sută de metru, instanța urmând să emită o soluție la sfârșitul acestei luni.
Convenții cu Turdenii
Conform convenţiei semnate de Janos Tothfalusi şi Ovidiu şi Mircea Turdean, “împrumutaţii declară că primesc de la împrumutător suma de 160.000.000 de lei la data de 27 martie 2000, cu scopul de a cumpăra aproximativ 6000 de acţiuni la societatea Comercială Farmec SA Cluj Napoca cu sediul în H. Barbusse nr 116. aceste acţiuni vor fi ale împrumutaţilor până la data la care va fi posibilă cedarea acestora în favoarea împrumutătorului. În caz de deces al unei părţi împrumutate sau a ambilor, obligaţia de cedare a acţiunilor se va transmite succesorilor, iar în caz de deces al împrumutătorului, acţiunile vor fi transmise gratuit succesorilor săi legali. Împrumutul se acordă fără termen şi fără dobândă, cedarea acţiunilor putând avea loc atunci când legislaţia va permite această cesionare.
În situaţia în care aceste acţiuni vor beneficia de dividende, împrumutaţii vor investi sumele în cumpărarea altor acţiuni la aceeaşi societate, urmând a fi cesionate şi acestea în condiţiile menţionat mai sus, iar dacă nu va fi posibil, sumele rămase vor fi date domnului Tothfalusi Janos sau succesorilor acestuia”, arată textul documentului. La dosar au fost depuse mai multe înscrisuri în care se arată că Tothfalusi le-a acordat mai multe sume de bani pentru cumpărarea de acțiuni.
Dividende de sute de mii de euro
În cadrul acestui penultim termen din procesul Farmec, s-a ridicat problema modului în care Janos Tothfalusi ar putea primi sumele de bani care i se cuvin în urma împrumutului acordat Turdenilor. Conform unei scheme de calcul contabile, Janos Tothfalusi ar putea primi anual dividende în valoare de 100.000 – 150.000 de euro, iar acțiunile Farmec ar putea rămâne în cadrul societății Farmec. Chiar dacă membrii familiei Turdean și-au asumat o serie de obligații în urma banilor luați de la Tothfalusi, până acum ei nu s-au achitat de ele.
Expertiza economică
Acest proces riscă să intre în topul proceselor comerciale care se judecă la Cluj. El a fost deschis la jumătatea lunii aprilie 2009, iar până acum nimeni nu a fost în măsură să emită un verdict hotărâtor în acest caz. Cu toate acestea, în documentele de la dosar există o expertiză economică, iar raportul a fost făcut de expertul contabil Man Gheorghe Alexandru
Expertiza a fost făcută pe baza rapoartelor financiar-contabile publicate la 31.12.2011, raportul auditorului financiar cu privire la situaţiile financiar contabile întocmite la aceeaşi dată şi informaţii despre istoricul menţiunilor/cererilor emise de către ONRC eliberat la data de 01.02.2011.
“Capitalurile proprii la 31.12.2011 au fost în valoare de 105.710.834 de lei, iar numărul de acţiuni înregistrate în capitalul social al Farmec SA la data de 31.12.2011 au fost în sumă de 2.292.918 de acţiuni, astfel că rezultă o valoare contabilă per acţiune de 46,10 lei”, arată expertul contabil.
Conform unui raport al Farmec SA, “consiliul de administraţie propune ca în anul 2012 să se repartizeze şi să se acorde din profitul net realizat în anul 2011, de 8.302.959 de lei, suma de 5.005.179 de lei ca dividende, care reprezintă 3,14 de lei/acţiune”, arată raportul Consiliului de Administraţie al Farmec, datat 27.03.2012.