Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită joi, 23 octombrie, ora 13.00, la vernisajul expoziţiei Arta cositorului transilvanean (secolele XVI-XIX). Funcţie şi iconografie.
Expoziţia îşi propune o primă prezentare a celor mai reprezentative piese ale colecţiei de obiecte de artă din cositor a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, de la piese de cult la obiecte decorative sau de uz casnic, confecţionate în secolele XVI-XIX în marile ateliere din Transilvania, completate şi cu câtva piese provenite din cele mai renumite centre urbane ale epocii din arealul Europei Centrale.
Printre cele mai semnificative piese ale expoziţiei se numără o cană cu capac decorată cu motive în formă de solzi de peşte, realizată la Cluj în prima jumătate a secolului al XVI-lea, una dintre cele mai timpurii creaţii transilvănene de gen, şi farfuriile – platou cu însemnele breslelor din Transilvania sau cele confecţionate cu ocazia unor sărbători, precum celebrarea Anului Nou sau cununiile breslaşilor, obiecte decorate cu motive specifice acestor momente festive, precum perechea căsătorită îmbrăcată în costume săseşti specifice perioadei, încadrată de motive vegetale şi zoomorfe.
Expoziţia Arta cositorului transilvanean poate fi vizitată în perioada 23 octombrie – 14 decembrie 2014, la sediul muzeului, str. C. Daicoviciu, nr. 2, în zilele de marţi, joi, vineri, sâmbătă, orele 10.00-16.00 şi miercuri, orele 12.00-18.00.