Primăria Cluj Napoca trage tun după tun în proiectul Bike Sharing al pistelor pentru biciclişti. După ce contractul a fost atribuit unei firme braşovene patronată de un afacerist al democraţilor, acum municipalitatea a făcut o suplimentare de fonduri de peste 1,5 milioane de lei. Şi de această dată, patronul firmei face parte din gaşca PDL, fiind asociat cu Beniamin Rus, un afacerist bihorean care a avut de-a face cu Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi cu deputatul PDL de Baia Mare, Mircea Man. Bineînţeles că Primăria Cluj-Napoca nu a organizat o licitaţie, contractul fiind dat prin atribuire.

 

După ce în Gazeta de Cluj şi presa clujeană au apărut articole edificatoare despre modul în care municipalitatea condusă de Sorin Apostu şi Emil Boc a ”tocat” fondurile europene destinate construirii proiectului Bike Sharing, administraţia locală a atribuit la sfârşitul săptămânii trecute contractul  de lucrări suplimentare în vederea finalizării proiectului Bike Sharing ”reţea de staţii self service de închiriere de biciclete”, în valoare de 1.491.863 de lei, firmei CEZIANA STAR S.R.L din Baia de Arieş, judeţul Alba.

Pentru ca totul să fie cât mai sigur, procedura de atribuire a fost făcută prin cerere de ofertă, criteriul fiind preţul cel mai scăzut. Pentru ca lucrările să fie realizate la calendele greceşti, în cadrul contractului este stipulat faptul că lucrările vor trebui finalizate în termen de 5 luni începând de la data atribuirii contractului / emiterii ordinelor de începere a serviciilor sau lucrărilor, adică niciodată. Practic, angajaţii de la Ceziana vor trebui să facă ”borduri pentru delimitarea pistelor de biciclete, procurarea şi aşternerea de mixtură asfaltică, tăierea şi decuparea carosabilului pentru a obţine spaţiu necesar pentru amenajarea pistelor; lucrări de amenajare a drenului pentru scurgerea apelor din preajma pistelor; amplasarea de elemente pentru siguranţa circulaţiei etc.”, toate lucrări care nu vor putea fi realizate deoarece proiectul pe care municipalitatea doreşte să îl pună în aplicare este unul imposibil de realizat.

Ca de obicei, primarul Emil Boc nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor Gazeta de Cluj pentru a da explicaţii vizavi de acest nou contract, ţinând cont de faptul că el a fost preşedintele comisiei de evaluare.

 

Conexiuni între DNA şi PDL

Partea cea mai interesantă la contractul de 1,5 milioane de lei constă în patronii firmei Ceziana Star, Ana şi Cezar Rusu. Cel din urmă este partener de afaceri cu Beniamin Rus în cadrul firmei ConsSelina SRL şi în filiala Selina, care între timp a fost radiată.

Beniamin Rus este un fel de ”rege” al lucrărilor publice din Bihor şi face parte din anturajul deputatului PDL de Baia Mare, Mircea Man. Politicianul face parte din categoria care nu se pot abţine să nu ”guste” din puţină incompatibilitate, fapt care a fost remarcat şi de Agenţia Naţională pentru Integritate. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, deputatul Mircea Man a fost în incompatibilitate în perioada 19 iulie 2010 – 24 ianuarie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, cât şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Mircea Man (PDL) a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş în mandatul 2008-2012, iar din decembrie 2012 este deputat.

În 2010 DNA a deschis o anchetă care îi viza pe Man, învinuit pentru luare de mită, şi pe Beniamin Rus. Acuzaţiile privesc anumite favoruri pe care Mircea Man le-ar fi obţinut din partea omului de afaceri orădean Beniamin Rus, în schimbul unor contracte pe care firma Selina le-a obţinut de la CJ Maramureş. La data respectivă, omul de afaceri declara că anchetatorii au căutat documente legate de mai multe licitaţii la care a participat, contractele încheiate pentru lucrări din judeţul Maramureş, fiind întrebat totodată şi despre un sejur petrecut în luna iunie la pensiunea pe care o deţine în Băile 1 Mai de către o delegaţie de 28 de persoane, printre care preşedintele CJ Maramureş, Mircea Man, reprezentanţi ai administraţiei publice, precum şi primari. „A fost o vizită făcută la invitaţia mea. Câştigasem o lucrare mare, iar o parte din consilierii judeţeni au pus problema că nu am forţa financiară să o execut. I-am invitat să facă o vizită pe şantierele din Bihor şi la lucrările pe care le avem deja executate, delegaţia fiind cazată la pensiunea companiei din Băile 1 Mai”, susţinea în presă Rus. Deznodământul anchetei: coadă de peşte!.

 

Vara primarul visa la pistă

În 2012, Primăria Cluj Napoca a atribuit un contract de peste 2,6 milioane de euro pentru construirea unui proiect de Bike Sharing (piste de biciclete, staţii de închiriat şi biciclete) asocierii dintre firmele Viacor Engineering, din Bucureşti, şi Rico, din Constanţa. În momentul de faţă, proiectul este blocat la stadiul realizării pistelor de biciclete, planul fiind unul care nu poate fi viabil situaţiei reale din teren. Bineînţeles că proiectul trebuia terminat de mult timp!

În timpul verii, Boc a declarat într-o emisiune televizată că municipalitatea clujeană ar fi inaugurat de mult proiectul, dar acest lucru nu s-a putut întâmpla din cauza celor două localităţi limitrofe Clujului, Apahida şi Floreşti, incluse şi ele în proiect. Însă, reprezentanţii celor două comune spun că nu au nici o problemă cu acest proiect şi că boc nu a făcut altceva decât să “arunce pisica” în curtea vecinilor. Conform proiectului, constructorul ar trebui să realizeze, cel puţin între Floreşti-Cluj Napoca şi Apahida o pistă de biciclete, ca să nu mai vorbim de necesitatea pistelor din oraş. În momentul de faţă, pistele pentru biciclete din oraş sunt realizate prin îngustarea trotuarului sau a căilor de rulare pentru vehicule. dacă se va păstra această situaţie, practic, cei 17,6 milioane de lei vor fi cheltuiţi pe 500 de biciclete, câteva staţii şi marcaje cu vopsea pentru trasarea unor piste suplimentare pe trotuare sau şoselele din oraş.

Conform site-ului itthon.transindex.ro, care a realizat o radiografie a acestui proiect, reţeaua de piste trasată în zona metropolitană a Clujului este imposibil de realizat.

 

Fir întins între SPP şi Bagiu

Patronul Viacor Engineering este braşoveanul Răzvan Bagiu, familia lui fiind ”conectată” la protecţia asigurată de fostul SPP-ist Cristian Nedelcu, unul dintre membrii de bază ai democraţilor. Pe lângă faptul că timp de 10 ani a făcut parte din Serviciul de Pază şi Protecţie al lui Băsescu, Nedelcu este cadru militar în rezervă şi cavaler de onoare la nunta lui Vlad Stolojan, fiul lui Theodor Stolojan. De asemenea, numele lui a fost asociat de câteva ori cu cel a lui Liviu Luca, “locotenentul” lui Sorin Ovidiu Vântu. Pentru că relaţiile evoluează, Nedelcu a fost consilier la cabinetul lui Blaga, ulterior a fost numit consilier clasa I la ANOFM, pentru ca apoi ascensiunea lui profesională să facă o oprire la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, unde a lucrat ca secretar general adjunct. După această scurtă oprire, Cristian Nedelcu a trecut cu fluturaşul de salariu pe la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, unde a încasat bani de la stat pentru munca intitulată “secretar general” la această instituţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.