Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj va primi deocamdată doar 6% din cantitatea de vaccin antigripal cerută. Preşedintele medicilor de familie a declarat că dozele sunt foarte puţine, iar anul trecut unele au venit atât de târziu, încât nici nu au mai fost ridicate.

Directorul adjunct al DSP Cluj, Mihai Moisescu, a spus la randul sau, că în prima tranşă vor fi repartizate doze de vaccin către angajaţii MAI şi MApN, dar şi personalului medico-sanitar, mai ales din medicina de urgenţă.

Potrivit acestuia, până în prezent nu s-a confirmat niciun caz de gripă în România, circulaţia virusului antigripal, din punct de vedere istoric, începând după a doua jumătate a lunii decembrie.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj, Ana Dascăl, a declarat, la rândul său, că situaţia numărului redus al dozelor de vaccin antigripal este neplăcută, mai ales pentru pacienţii din grupele de risc, bolnavi cronici şi în vârstă.

Potrivit acesteia, anual, medici de familie solicită distribuirea din timp a unui număr suficient de doze de vaccin antigripal, iar de fiecare dată Ministerul Sănătăţii promite că situaţia se va rezolva, numai că acest lucru nu se întâmplă.

„În aceste condiţii, pacienţii nu au decât soluţia cumpărării dozelor de vaccin de la farmacii, dacă situaţia financiară le permite acest lucru”, a afirmat Ana Dascăl.

În octombrie, secretarul de stat Dorel Săndesc declara, la conferinţa „Campania de informare privind gripa”, organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa OMS România, că Ministerul Sănătăţii va putea achiziţiona până la trei milioane de doze de vaccin antigripal, prima etapă a campaniei de vaccinare urmând să înceapă în a doua jumătate a lunii noiembrie, bugetul total alocat fiind de şapte milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.