Una dintre ultimele decizii luate în cadrul Sinterom este încheierea unui contract de asistență juridică între companie și cabinetul de avocat al lui… ați ghicit! Stefan Vuza. Prețul plătit de cei de la Sinterom este unul ”modic” de 17.000 de euro/lună+TVA, adică de peste 200.000 de euro (fără TVA!). În același timp, acționarul majoritar al Sinterom este Stefan Vuza! Pe de altă parte, reprezentanții SIF Oltenia, acționarii minoritari ai acestei companii clujene, spun că multe decizii luate în cadrul Sinterom duc la spolierea societății.

 

Stefan Vuza este acționarul majoritar al SC Sinterom SA din Cluj Napoca, iar una dintre ultimele decizii ale companiei a fost să încheie un contract de asistență juridică cu cabinetul de avocatură al lui Stefan Vuza. Cu alte cuvinte, la Sinterom Vuza centrează, dă cu capul și înscrie un contract de 17.000 de euro/lună + TVA. Am sunat la cabinetul de avocatură al lui Vuza, dar nu a răspuns nimeni; poate tocmai în momentele respective Vuza perora în fața magistraților în favoarea Sinterom.

Pe de altă parte, reprezentanții SIF Oltenia, acționar minoritar în cadrul Sinterom, spun că, practic, societatea este ”căpușată” periodic și nici ei sau instanțele, care le dau câștig de cauză, nu pot face nimic.

”Toate contractele pe cate cei de la Sinterom le încheie cu cabinetul de avocatură al lui Vuza sau cu alte societăți care căpușează practic societatea noi le contestăm în instanță. În urma proceselor câștigăm anularea acestor decizii, dar Vuza beneficiază de calitatea de acționar majoritar și reface deciziile respective, așa că ducem o bătălie cu morile de vânt. singura satisfacție, minoră de altfel, este că justiția ne dă dreptate de fiecare dată

Ceea ce se întâmplă la Sinterom este un procedeu prin care societatea este spoliată de fonduri importante pe care le-ar putea folosi la retehnologizare sau în alte investiții. Este un război continuu între noi și Vuza, însă vom continua să îl purtăm”, explică Tudor Ciurezu, șeful SIF Oltenia.

 

Oficialii Sinterom în silentio stampa

Sorin Vintilă, directorul general al Sinterom, care a parafat decizia de a încheia acest contract de asistență juridică spune că totul este perfect legal și că părerea șefului de la SIF Oltenia este doar una personală. Întrebat dacă este o decizie bună pentru bunul mers al companiei și pentru cei angajați în cadrul acestei fabrici clujene, Vintilă a spus că nu poate comenta acest lucru.

”Părerea domnului Ciurezu este una pur personală și nu am ce să spun mai multe în legătură cu asta. Să știți că am primit oferte mult mai mari decât aceasta, iar contractul de asistență juridică pe care l-am încheiat este perfect legal. Nu vă pot comenta dacă aceste decizii sunt bune pentru bunul mers al companiei și al celor care sunt angajați aici”, a spus Vintilă.

În urmă cu câteva luni, unul dintre directorii Sinterom, Alexandru Gaciu (director tehnic), se plângea de faptul că în articolele care apar în Gazeta de Cluj despre afacerile care se derulează sub cupola Sinterom nu este reliefate poziția oficială a reprezentanților companiei.

Întrebat ce părere are despre contractul de asistență juridică pe care Sinterom l-a încheiat cu acționarul majoritar, Gagiu a declarat că nu poate comenta.

”Nu pot comenta nimic pe tema acestui subiect. Vă mulțumesc”, a declarat Gaciu.

 

Sinterom lăsată fără scântei

Referitor la Sinterom,  Vuza a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, șeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană.

Unul dintre exemplele financiare practicate de Vuza a avut loc în cadrul SC Someş Dej. La începutul anului trecut, SC Someş Dej SA, firmă controlată de către Ştefan Vuza prin SC A1 Impex a împrumutat cu 3 milioane de lei SC Uzuc SA Ploieşti. La câteva luni după semnarea acestui contract de împrumut, în 09.07.2010, în cadrul unei şedinţe a acţionarilor Sinterom, s-au prezentat pentru aprobare situaţiile financiare ale societăţilor A1 Impex Cluj Napoca şi A1 Impex. După doar câteva zile, Sinterom a cerut intrarea în insolvenţă a SC A1 Impex, însă fără a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.

 

Ce a mai rămas din Uzina Triumf

Sinterom S.A a fost fondată în anul 1936 sub denumirea de “Uzina Triumf “ fabricând produse chimice. Anul 1948 marchează începerea fabricaţiei bujiilor auto cu izolator de mică, iar în 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic. În 2000 S.C Sinterom s-a privatizat, pachetul majoritar fiind achiziţionat de S.C Contactoare Buzău.

 

Cum este deţinută Sinterom în “suveica” SCR

Din  titlurile de participare deţinute de societate, un procent de 99,86% sunt înregistrate la SC A1 Impex. Titlurile de participare deţinute de Sinterom în cadrul grupului sunt la:

-S.C. A1 Impex SRL în sumă de 7.400.100 Ron, adică 740.010 acţiuni a câte 10 Ron/acţiune,  procent deţinere 100 %.

-S.C.  AISA Invest Cluj Napoca, în sumă de 10.000 Ron reprezentând 4.000 acţiuni a câte 2,5 Ron/acţiune, procent deţinut 10%.

sinterom

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.