De la șefia DNA Cluj a plecat unul dintre cei mai prolifici procurori. Elena Botezan a arestat liberali, PSD-iști sau democrați, șefi de instituții publice sau inspectori, însă săptămâna trecută a depus la CSM o cerere prin care dorește să devină judecător la Curtea de Apel Cluj. Unele voci spun că ea s-a retras de la conducerea DNA Cluj pentru că liberalii și democrații clujeni s-au repliat și i-au transmis unele semnale. Ea spune că dorește să devină judecător din motive personale. Cert este că cine i-a trimis pe Apostu, Bica, Uioreanu la mititica vrea să treacă într-un con de umbră.
Elena Botezan a cerut transferul de la DNA Cluj la Curtea de Apel Cluj. Ea vrea să devină judecător și, implicit, să beneficieze de statutul de inamovibilitate de care se bucură această categorie profesională.
Unele voci din interiorul justiției clujene spun că procurorul a primit o serie de semnale de atenționare după arestările și trimiterile în judecată pe care le-a făcut față de o serie de politicieni și oameni de afaceri clujeni. Din nefericire, aceasta este gradul de protecție pe care îl are un procuror. După câștigarea alegerilor de către Johannis, partidele de dreapta au fost spălate și oamenii de afaceri din spatele liberalilor și democraților încep să se replieze, astfel că procurorul Botezan trebuie să pună la adăpost. Pe de altă parte, ea a declarat în câteva declarații de presă că dorește să renunțe la postul de procuror ”din motive personale”.
”În primul rând trebui menționat faptul că judecătorii sunt inamovibili, iar procurorii sunt independenți. Legiuitorul a specificat acest lucru pentru a se pune la adăpost din partea unui eventual atac. Ca să înțelegeți, unui procuror, care este mai insistent din fire, superiorul îi poate lua cazul oricând, însă cu un judecător nu se poate face același lucru. Eu nu spun că știu despre anumite presiuni, ci doar că ele ar putea exista”, explică un magistrat care lucrează în cadrul instanțelor clujene.
Elena Botezan este procurorul care a lucrat la cazurile de mare corupție din Cluj. Este vorba de cazurile lui Radu Bica, membru PDL și fostul vicepreședinte al CJ Cluj, Sorin Apostu, PDL-ist și fostul primar al Clujului, Horia Uioreanu, fostul șef liberal al Consiliului Județean Cluj.
De curând, atât Bica cât și Uioreanu au primit clemență din partea magistraților clujeni și instanța le-a admis arestul la domiciliu. Astfel că ”rotițele” corupției au început să se miște și la scurt după ce ipochimenii, practic, au devenit liberi a apărut și cererea de transfer a lui Botezan, iar totul seamănă cu căderea unei piese dintr-un șir de domino.
Cine n-are frați, să-și cumpere
Elena Botezan, completează marea familie a Justiţiei clujene. Dacă soţia lui Daniel Morar, fostul şef DNA, este avocat în Baroul Cluj, fratele Elenei Boteza, este tot avocat. Radu Şomlea face parte din Baroul Cluj şi se poate mândri că la el apelează elita societăţii româneşti. elită în sensul de oameni cu bani, şi nu de intelectuali consacraţi. De asemenea, chiar dacă, la prima vedere, Radu Şomlea nu ar avea puterea financiară pentru a construi un stadion, numele lui se regăseşte pe lista celor care au cumpărat caietul de sarcini pentru construcţia stadionului Cluj Arena, proiectul administraţiei judeţene. Însă, la fel ca Şomlea, mulţi au cumpărat caietul de sarcini, dar câteva societăţi s-au putut asocia pentru a-l construi.
La Cluj, Radu Şomlea lucrează, în colaborare cu avocatul Milena Nistorescu, în cadrul Societăţii de avocatură Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii. Şomlea a reuşit să facă, în plină criză financiară, una dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare. A intermediat vânzarea hotelului Rimini care a fost deţinut de Gheorghe Fatol (om de afaceri clujean). Cel care a dat în urmă cu doi ani 6 milioane de euro pentru un hotel din cartierul Zorilor este Arpad Paszkany.
Şomlea, nu doar l-a ajutat pe Paszkany să cumpere hotelul, ci îi şi reprezintă firmele.
Firma ECOMAX GENERAL INVESTMENTS (deţinută de Arpad Paszkany împreună cu SC Euromentor Development, o altă firmă a omului de afaceri clujean) a dat în judecată BCR LEASING într-un proces (nr. dosar 52404/3/2011) de natură comercială care se judecă la Tribunalul Bucureşti. Paszkany a ales să fie reprezentat de SOCIETATEA CIVILĂ DE AVOCAŢI NISTORESCU, ŞOMLEA ŞI ASOCIAŢII. De asemenea, Radu Şomlea a reprezentat SC Ceda Imobiliare, o firmă de construcţii care a construit proiectul American Village, dar nu şi-a mai plătit o parte din furnizorii de materiale şi o parte din creditele contractate.
Şomlea i-a avut client pe AICHER MAXIMILIAN neamţul care a cumpărat Combinatul de Utilaj Greu din Cluj Napoca, pe EVW HOLDING (importatorul oficial al camioanelor DAF în România), societatea deţinută de multinaţionala E VAN WIJK ROMANIA şi clujeanul Ioan Chita (avere cotată de Forbes la circa 20 milioane de euro) şi Mircea Mureşan. De asemenea, avocaţii Şomlea şi Nistorescu, conform propriei prezentări se mândresc cu clienţi precum Jolidon S.A., Gedeon Richter Romania, S+B Gruppe Austria, OMV Petrom S.A., Millennium Bank, Frosys Siemens, Arobs Transilvania Software, Siemens S.A., Airpack S.R.L., Knauf Insulation S.A., Coratim S.A., Lecom S.A., Vitacom Electronics S.R.L., Lamdro S.A., Nervia S.A., etc.
Pe plan profesional, avocatul Radu Şomlea excelează prin asocierea făcută cu una dintre cele mai puternice case de avocatură din Bucureşti. Casa de avocatură Şuca, Zbârcea şi Asociaţii are, pe lângă birourile deschise în afara ţării, un singur birou în afară de sediul din capitală. Sediul secundar al acestei case de avocatură este la Cluj pe strada Janos Bolyai nr 1, unde figurează şi sediul SCA Nistorescu Şomlea şi Asociaţii. Cei de la Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii au câştigat pentru Băsescu procesul în care fostul șef al statului l-a dat în judecată pe omul de afaceri Dinu Patriciu.
Familia anchetatorilor clujeni
Procurorul Elena Botezan a devenit şeful DNA Cluj în toamna anului 2009, după ce anterior lucrase la DNA Bucureşti. La numirea ei în această funcţie au contat proiectul de management depus, faptul că este procuror de aproape 15 ani şi că nu a fost sancţionată pentru nici o abatere disciplinară. De asemenea, şeful DNA Cluj a lucrat la o anchetă în urma căreia au fost trimise în judecată mai multe nume grele din Justiţie. Este vorba de fostul procuror general adjunct de la Parchetul ÎCCJ, Gabriela Ghita, foştii procurori Dumitru Gheorghe (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti) şi Sterian Guli (Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni), Gheorghe Cerbeanu (fost judecător laTribunalul Vâlcea) şi Gheorghe Bucur (notar şi fost membru CSM).
Fratele şefului DNA Cluj face parte dintr-un grup de sute de milioane
Avocatul Radu Şomlea şi fratele şefului DNA Cluj, Elena Botezan, nu figurează ca asociat în cadrul vreunei case de avocatură ci în cadrul mai multor societăţi comerciale (ORA Development, SLA Development, ASB Development etc.) iar printre asociaţii avocatului clujean se regăsesc o serie de cetăţeni şi firme austriece, precum şi off-shore-uri cipriote care formează unul dintre cele mai mari grupuri de dezvoltatori imobiliari din Austria: S+B Gruppe. Acest dezvoltator deţine în România proiectul imobiliar Pipera Tower şi conform publicaţiilor de profil a investit în mai multe judeţe din ţară circa 300 de milioane de euro în diferite proiecte.