Ana Vidican este una dintre persoanele cele mai prolifice în dosare penale pe rolul instanțelor clujene. Gazeta de Cluj a scris până acum despre două dintre dosarele sale, numărul lor ajungând în acest moment la nu mai puțin de șapte, astfel încât se pune problema conexării lor. Ana Vidican a fost condamnată anul trecut la șase ani de închisoare pentru înlesnirea obținerii unor credite care nu au mai fost rambursate.
Principalele acuzații din cele șapte dosare judecate la Judecătoria Cluj-Napoca sunt de complicitate la înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, și complicitate la uz de fals. Din cele șapte dosare, cinci au ca obiect falsificarea unor documente pentru persoane care doreau să obțină credite bancare, dar nu erau angajate, iar două dintre ele au ca obiect falsificarea de documente pentru obținerea unor indemnizații de creștere a copilului.
Cum se falsificau dosarele pentru obținerea creditelor
Ana Vidican a falsificat documente pentru mai multe persoane care nu aveau un loc de muncă, dar care doreau să obțină un credit bancar. Pentru aceasta, a solicitat o copie a cărţii de identitate și a întocmit actele necesare, respectiv adeverinţe de salariu, completate integral cu datele de identificare ale complicilor şi cu datele unor firme la care Ana Vidican ținea contabilitatea. Vidican semna în fals în locul directorului, respectiv al directorului economic pe adeverința de salariu. De asemenea, ea trecea numere de telefon false pe aceste adeverințe numerele sale personale – pentru ca angajații băncii, atunci când le verificau, sa ajungă la ea pentru confirmare. În plus a falsificat copii după carnete de muncă care să ateste calitatea de angajați ai complicilor săi. În acest scop, Ana Vidican înregistra la ITM Clu, contracte de muncă pe numele complicilor, până la obţinerea creditului, fără însă ca aceștia să apară pe statele de plată ale firmelor şi astfel fără să fie virate la stat contribuţiile aferente angajării. După întocmirea documentelor mai sus menţionate, Ana Vidican le înmâna complicilor săi, care, în baza lor, obțineau creditele la bancă.
”În luna Septembrie a anului –-, inculpatul CG a obţinut un credit de la SC –- SA, în valoare de 31.000 Lei, inducând în eroare această unitate bancară, prin folosirea unor înscrisuri falsificate de către inculpata VA şi beneficiind de complicitatea inculpatului HGI. În luna Ianuarie a anului –-inculpaţii TCV şi TAA au obţinut două credite în valoare de 26.250 euro la data de 01.02.–-, respectiv 9.992 euro la data de 02.02.–-, de la SC –- SA, inducând în eroare această unitate bancară prin folosirea unor înscrisuri falsificate de către inculpata VA.
În luna Iulie a anului –- inculpaţii AMM şi ND au obţinut două credite de la SC –- SA respectiv numita ND a contractat un credit în valoare 8156 euro la data de 28.06.–-, iar numitul AMM a contractat un credit în valoare 10.195 euro, la data de 05.07.–-lei, inducând în eroare această unitate bancară prin folosirea unor înscrisuri falsificate de către inculpata VA şi inculpatul AMM, beneficiind totodată de complicitatea inculpatului DVM..”, arată procurorii într-unul din cele șapte dosare de la Judecătoria Cluj-Napoca.
Cum se falsificau dosarele pentru obținerea indemnizațiilor pentru creșterea copilului
În același fel, Ana Vidican falsifica, cu mare ușurință, documente pentru persoane care doreau să obțină indemnizații pentru creșterea copiilor, ele nefiind angajate ale vreunei societăți. Procurorii arată că Ana Vidican a accepta să falsifice documentele în schimbul unei sume de bani. Astfel, contabila, lua de la persoanele pe care ”le ajuta” o copie după cartea de identitate, una după certificatul de căsătorie și una după certificatul de naștere al copilului. În baza acestor acte, Vidican falsifica toate documentele necesare dosarului, mai exact cererea și declarația pe propria răspundere pentru creșterea copilului și alocației de copii, formulată în numele complicilor; o adeverință din care să rezulte că, în calitatea de angajat la una dintre societățile la Vidican era contabilă, mama a beneficiat de indemnizație de maternitate; decizia de suspendare a contractului de muncă pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani și, în sfârșit, o cerere formulată prin care solicita aprobarea concediului pentru îngrijirea copilului. Contabila depunea toate aceste documente false la Direcția de Muncă și Protecție Socială Cluj, în baza cărora complicele primea o indemnizația de 800 de lei pe lună.
”Înv. VA a falsificat următoarele înscrisuri (f. 38-43): „cerere şi declaraţie pe proprie răspundere pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului/stimulentului şi alocaţiei de stat pentru copii” formulată în numele coînvinuitei din data de –-, adeverinţa nr. –- din data de 19.05.–- din care rezulta în mod neadevărat faptul că înv. BVN era angajată în cadrul SC E C SRL începând cu data de –, beneficiind în perioada – de indemnizaţie de maternitate, „decizia de suspendare a contractului individual de muncă pentru îngrijirea copilului de până la 2 ani” din data de –cererea formulată în numele înv. BVN prin care solicită SC E C SRL aprobarea concediului de îngrijire a copilului, înscrisuri pe care le-a depus la Primăria A. În baza acestora s-a emis de către Direcţia de Muncă, SS FC, Decizia nr –- din 20.09.–- prin care s-a aprobat obţinerea de către înv. BVN a indemnizaţiei de creştere a copilului în cuantum de 800 lei lunar, începând cu data de –- (f. 49). Ulterior obţinerii primei indemnizaţii lunare, înv. BVN i-a remis înv. VA suma de 1.000 lei pentru ajutorul acordat.”, arată procurorii într-unul dintre dosarele de pe rolul Judecătoriei.
Condamnată pentru complicitate la obținerea de credite
La mijlocului anului 2013, Ana Vidican a fost condamnată de magistrații Tribunalului Cluj, ca parte a unui grup infracțional de 20 de persoane, care au obţinut credite cu adeverinţe falsificate de angajare şi salarii, aducând prejudicii importante băncilor BCR, CEC Bank şi Banca Transilvania. Contabila Ana Vidican, capul afacerii a fost condamnată la 6 ani şi jumătate de închisoare cu executare în regim de detenţie.
Procurorii au trimis-o pe Ana Vidican în judecată pentru că a întocmit acte false pentru un număr semnificativ de persoane, inculpate în același dosar, mai exact adeverințe de angajare din care rezulta, în mod fals, că ei ar fi fost angajați la firmele la care Vidican ținea contabilitatea. Cu ajutorul acestor documente și a unor adeverințe false de salariu, inculpații au obținut credite de 10-20.000 de lei de persoană, sumă pe care o împărţeau cu Ana Vidican. De cele mai multe cazuri banii nu mai erau rambursaţi băncilor. În timpul procesului, Vidican a cerut o condamnare cu suspendare, recunoscându-şi vinovăţia. În fața instanței, a declarat că a lucrat o viaţă întreagă în mod cinstit şi că ceea ce s-a întâmplat a fost o rătăcire la final de carieră, argument puțin credibil având în vedere că pe rolul instanțelor clujene există încă șapte dosare penale similare.
vidican ana este o adevarata doamna