Profesorii de la Universitatea Babeş-Bolyai au adevăratele salarii „nesimţite” ale sistemului bugetar. Gazeta de Cluj vă prezintă în cele ce urmează topul salariilor angajaţilor sistemului superior din Cluj. Primii 17 de profesori pe care vi-i prezentăm au salarii totale de 2,3 milioane de lei noi, ceea ce reprezintă o medie de 135.294 de lei pentru fiecare cadru didactic. În numerele următoare, Gazeta de Cluj vă va prezenta şi celelalte salarii din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai care depăşesc limitele bunului simţ. Pe deasupra, majoritatea profesorilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi-au scris în declaraţia de avere în rândul veniturilor sintagma „conform fişei fiscale”. Plutonul este condus de însuşi Andrei Marga şi soţia acestuia, Felicia Delia Marga.

Ilegalitatea sintagmei „conform fişei fiscale”

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Integritate au făcut pe 11 februarie 2010 anumite precizări în ceea ce priveşte declaraţiile de avere. “Conform prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate la toate rubricile prevăzute de formular. Astfel, Anexa I, secţiunea VII din O.U.G. nr. 14/2005: „venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat (potrivit art. 41 din Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare)” prevede la ultima rubrica obligativitatea declarării „venitului anual încasat”, pe categorii de venituri. Prin urmare, completarea declaraţiilor cu menţiunea „conform fişei fiscale” este incorectă şi contravine spiritului Legii 144/2007, republicată. Chiar şi în ipoteza ataşării unei copii a fişei fiscale, rezolvarea nu este cea legala, ea contravenind exercitarii functiilor si demnitatilor publice in conditii de transparenta.

Directorul BCU şi nevasta:2,3 miliarde
Doru Radosav, directorul Bibliotecii Universitare „Lucian Blaga”, este unul dintre exemplele salariilor nesimţite de la Universitatea Babeş-Bolyai(UBB). După ce rectorul UBB, Andrei Marga, a susţinut că secretarul de stat Cătălin Baba şi-a adus nevasta la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, la care este decan, unul dintre apropriaţii rectorilor şi-au adus şi el  nevasta pe un salariu mult mai mare decât a lui Baba. Directorul Radosav are un mega-salariu de 1,6 miliarde de lei vechi pe an. Soţia acestuia, Maria Radosav, are şi ea două posturi la stat alături de soţul său, atât la universitate, cât şi la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”. Familia Radosav a avut anul trecut venituri de 2,3 miliarde de lei vechi. Acesta este doar unul dintre exemplele de rudenii care s-a impus în cadrul universităţii. Suntem curioşi de ce rectorul Andrei Marga l-a mediatizat excesiv doar  cazul Cătălin Baba şi nu ne-a vorbit despre toţi soţii şi soţiile care lucrează în interiorul instituţiei de învăţământ superior. Este posibil ca problema pe care Marga o are cu Baba să fie mai mult decât una personală. Dacă oameni cu asemenea venituri s-ar putea plânge că guvernul a decis reducerea salariilor cu 25%, atunci ce putem să mai zicem de cei care au salarii de sub 5 milioane.

Mihai Zdrenghea, şeful catedrei de limbă engleză din cadrul Facultăţii de Litere a UBB, a avut şi el un salariu de 120.000 anul trecut. Dacă nu luăm în calcul concediul, salariul ar fi de 100 de milioane de lei vechi pe lună.

Leon Tâmbulea, decanul de la Facultatea de Matematică-Informatică, este un alt exemplu al unui bugetar din domeniul superior al educaţiei care a avut în 2009 salariu de 119.098.

Suspiciuni în familia Ozunu

Ozunu Alexandru este abonat la funcţiile publice la Universitatea Babeş-Bolyai. Portofoliul său cuprinde funcţia de prodecan la Facultatea de Ştiinţa Mediului, profesor la aceeaşi facultate, director la Centrul Regional pentru Prevenirea Accidentelor Industriale Majore(CRAIM), director la Centrul de Cercetări pentru Prevenirea Accidentelor Industriale Majore (Awareness and Preparedness for Emergencies at Local Level- APELL), director la OCON, dar şi cercetător la Institul de Cercetări pentru Instrumentaţia Analitică(ICIA). Soţia acestuia, Ozunu Maria, ocupă funcţii de conducere în două dintre aceste locuri, respectiv director la OCON, dar şi la APELL. Ozunu Alexandru a primit anul trecut din numeroasele funcţii pe care le deţine 164.477 de lei de la stat, iar soţia acestuia are venituri de 2.000 de lei de la APEL care nu apar pe nicio dată din cadrul instituţiei. Deşi pe declaraţia de avere apar în dreptul soţiei prodecanului venituri de 2.000 de lei de la APELL, pe datele de la Resurse Umane, Personal sau Salarizare, Maria Ozunu nu apare că ar fi încasat vreun venit. Întreaga familie Ozunu a avut venituri totale de aproape 4 miliarde de lei vechi anul trecut, respectiv 378.646 lei. "Nu a lucrat la noi”,  a declarat o angajată de la departamentul Personal. "Nu figurează pe lista angajaţilor cu contract de muncă care a lucrat la noi. Poate să aibă altă formă de plată. Plata cu ora sau prestări servicii nu ştiu să vă spun dacă a avut. Întrebaţi la salarizare", a declarat pentru Gazeta de Cluj Camelia Stan, responsabilă a serviciului Resurse Umane a APELL. "Nu a avut venituri de la noi. Numai soţul  dânsei are", a declarat sub protecţia anonimatului un angajat de la departamentul de salarizare.

Salarii mai mari la UBB, decât la U.E.

Uniunea Europeană este mai puţin generoasă decât Universitatea Babeş-Bolyai, care oferă salarii de trei ori mai mari aceluiaşi om. Competenţele eurodeputatului Flaviu Călin Rus nu le punem sub semnul întrebării, însă ne întrebăm de ce un salariu de deputat este mai mic decât al unui şef  de catedră. Astfel, un salariu de deputat de la Parlamentul European a fost de 35.000 de lei în 2009, iar veniturile acestuia de la Universităţii Babeş-Bolyai s-au ridicat la suma de 107.000 de lei.
Şeful catedrei de Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Maria Roth-Szamoskozi, a avut un salariu uriaş de 1,7 miliarde de lei vechi în 2010.

Un cancelar de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Rad Ilie, a beneficiat de o creştere de salariu de 34 de procente în 2009 faţă de 2008. Pe întreg parcursul anului trecut, Rad a avut venituri mai mari de 1,5 miliarde de lei vechi.
Şeful catedrei la Studii Europene, Shafir Michael, a avut în 2009 un salariu de 117.275 de lei.

Afaceri pe banii statului în familia Pop

Un alt şef de catedră de la Universitatea Babeş-Bolyai care a avut venituri mai mari de 1,5 miliarde de lei vechi este Pop Liviu. El este fratele lui Pop Grigore, şeful Cartel Alfa Cluj şi a secretarului consiliului judeţean Cluj Pop Măriuca şi unchiul de frate a procurorului DIICOT Daciana Deritei, născută Pop.
Directorul departamentului de chimie, Popescu Ionel Cătălin, are unul dintre cele mai mari salarii din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, respectiv 187.240 lei.
Ladislau Nagy, prodecanul facultăţii de Fizică, a avut un venit uriaş de 128.524 în 2009.
 Liana Mureşan Maria, prodecan Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică, a câştigat 118.807 în 2009, , ceea ce reprezintă venituri de peste 99 de milioane de lei în fiecare lună.  
Majdik Cornelia, prodecan la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, a avut super-salariu de 130.699 anul trecut.  

Salarii cu 72% mai mari la Drept

Decanul Facultăţii de Drept, Paul Vasilescu, a avut un salariu de doar 10.356 în 2009. Salariul acesta a crescut faţă de cel din 2008 cu doar 72%, în condiţiile în care la majoritatea bugetarilor sporurile şi salariile s-au redus.
Prodecanul Florin Streteanu din cadrul Facultăţii de Drept a avut venituri de „doar” de 93.700 de lei.
Şeful catedrei de limba maghiară şi germană din cadrul Facultăţii de Litere, Szilaghi Nemeth Sandor, a avut un salariu de „doar”  970 de milioane de lei vechi în anul 2009.
Şeful catedrei la Facultatea de Geografie, Schreiber Wielfried, a avut un salariu „nesimţit” de 144.832.

VA URMA

Tiberiu Hrihorciuc

2 COMENTARII

  1. urit din partea dlui senator nicoara deaia este platit sa vizioneze filme porno?rusine astia sint oameni care au salri de te speri rusine rusine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.