Un raport de audit depus la Prefectura Cluj și Primăria Apahida anul trecut dezvăluie o serie de nereguli flagrante care au avut loc la această administrație locală. Auditul a fost realizat în ultimii ani de mandat al fostului primar, Ionel Fărcaș. Gazeta de Cluj vă prezintă o nouă serie de contracte nelegale prin care Primăria Apahida a fost păgubită cu sute de mii de lei. Spre exemplu, SC Copy Team Service, patronată de OLTEAN MARIUS NICOLAE și de BAL MARIUS IULIU, avea un ”abonament” de aproximativ 10.000 de lei la Primăria Apahida.
În sertarele Prefecturii Cluj stă de ani de zile un raport de audit privitor la modul în care în perioada 2009 – 2013, Primăria Apahida încheia contracte cu diferite firme. Majoritatea contractelor sunt încheiate în mod discreționar, fără respectarea legilor în vigoare, însă până în momentul de față, poliția sau parchetul nu au anunțat că ar fi început vreo anchetă pentru verificarea neregulilor prezentate de Gazeta de Cluj. Acesta este al doilea articol în care Gazeta de Cluj prezintă neregulile respective, urmând ca în numerele viitoare să fie prezentate și alte capitole din raportul respectiv.
În perioada 2010-2011, primăria plătește firmei Sagunto Impex, patronată de BUDISAN GABRIEL GAVRIL, aproape 30.000 de lei pentru o serie de reparații la centrala termică. Pentru aceste cheltuieli nu se mai regăsesc referatele de necesitate, situații de lucrări sau devize de recepție a lucrării.
Abonament lunar de 10.000 de lei
Un alt contract problematic este cel încheiat cu SC Copy Team Service pentru aparatele copiatoare și cele de aer condiționat din instituția publică. Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproape 450.000 de lei, în condițiile în care majoritatea lucrărilor au fost plătite fără nici un referat. ”Singura semnătura pe care facturile o poartă este cea a reprezentantului SC Copy Team Service, astfel că devizele nu sunt aprobate de nimeni din partea Primăriei Apahida. Calculând o medie a serviciilor achitate către SC Copy Team Service rezultă o sumă de peste 10.434 de lei lunar. Atât modalitatea de întocmire a facturilor, devizelor, lipsa referatelor de necesitate a reparațiilor invocate sau de achiziție a cartușelor, tonerelor, etc, cât și suma extrem de mare decontată acestei societăți comerciale ne pot face să ne întrebăm dacă aceste servicii, îndeosebi cele de reparații, au fost efectuate sau nu. De menționat este că după luna iulie 2012 nu s-au mai efectuat reparații la copiatoare, imprimante sau aparate de climatizare”, consideră auditorii.
Capucino și serviete din piele pentru directoare economică a Primăriei Apahida
Conform raportului, directorul economic al primăriei apahidene, Dana Aștilean, a cumpărat un serviciu de cafea, ceai și capucino de la Porcelain Manufactures în valoare de 2.471 de lei. Achiziția respectivă a fost făcută fără nici un referat de necesitate, nu este repartizată vreunui serviciu. Tot Aștilean a semnat pentru cumpărarea unor furnituri de birou în valoare de 62.274 de lei. De asemenea, ”în perioada 2010-2011 se achiziționează furnituri de birou și de la Asociația Handicapaților Fizic Satu Mare, în valoare de 36.542 de lei, fără a fi întocmite referate de necesitate, fără ca produsele să fie recepționate. Printre produsele achiziționate se numără și 4 serviete de piele, pe facturi fiind înscrisă persoana pentru care se fac aceste achiziții, respectiv: David, Ioana, Aștilean, Simona Pop. aceste bunuri nu figurează în inventarul personal al salariaților”. Când a aflat motivele pentru care a fost contactată, Dana Aștilean a declarat că nu mai dorește să fie contactată și a închis telefonul, nedorind să comenteze în vreun fel auditul respectiv.
Felicitări de peste 130.000 de lei dispărute
Din contractele primăriei mai ”răsar” contractul încheiat cu SC Maridar SRL în valoare de aproape 80.000 de lei pentru o serie de lucrări fără vreo recepție. În același fel au fost cumpărate și materiale de curățenie de la SC Mac Construct în valoare de 90.572 de lei. De asemenea, contractul în valoare de 135.294, încheiat cu SC Fondex, patronată de frații Valentin și Sebastian Roman, pentru cumpărarea de CD-uri, felicitări, afișe, mape cataloage, etc. a fost încheiat cu nerespectarea legislației în vigoare, fără ca nici măcar să rezulte destinația acestor produse, modul și locul de distribuire sau evenimentul pentru care au fost realizate.
”În perioada 2009-2012 se derulează un contract de service, de data aceasta pentru calculatoare, încheiat cu SC Aztech Digital, patronată de Claudiu Zbucea, pentru care se fac plăți totale în valoare de 106.328 de lei pentru activitatea curentă și de 34.938 de lei pentru activitatea de investiții. Neîntocmirea recepțiilor în conformitate cu prevederile legale, neîntocmirea bonurilor de consum din care ar rezulta destinatarul produselor achiziționate prin semnătura de primire al acestuia, neîntocmirea referatelor de necesitate în care s-ar specifica clar care este aparatul defectat și propunerea de a fi reparat, face imposibil de urmărit traseul acestor piese de schimb în instituție precum și veridicitatea reparațiilor efectuate la calculatoarele instituției”, arată raportul.
Preferații RAADPP Cluj au intrare și în Apahida
Un alt contract atribuit prin încredințare directă este cel încheiat cu SC Wigstein, patronată de FLORIAN ALEXANDRU TILU și de HANGA DANIEL, pentru care în anul 2011 se achită 172.122, 33 de lei iar în anul 2012 suma de 142.582 de lei. Se pare că primarul a plătit cu ochii închiși aceste lucrări pentru că, potrivit anexele în baza cărora au fost făcute plățile, ”sunt departe de a fi situații de lucrări. Ele conțin o înșiruire de lucrări fără valori/lucrare, iar la sfârșit este trecută valoarea totală care este preluată și în factură. Toate aceste procese verbale de recepție sunt semnate de Sucigan Toderaș, prin ele certificându-se situația cantitativă și calitativă a lucrărilor”, arată auditul.
Daniel Hanga, din cadrul firmei care a încasat de la primăria apahideană peste 300.000 de lei, face parte și din societatea SKY MOTORS IFN SA, o altă societate clujeană abonată atât la contractele Primăriei Apahida, dar și la cele ale DRDP Cluj, direcție condusă de Mircea Avram.
sa se respecte procedura civila de licitare a lucrarilor cu anuntarea acestora urmata de inscrierea mai multor firme si alegerea acelei firme care ofera servicii la preturi -tarife avantajoase–codul de procedura civila–organizarea de licitatii–term.30 de zile….