Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), a achiziționat pentru instituția pe care o conduce clădirea Unicredit de pe strada Moților cu 1,68 milioane de euro. În cadrul societății Unicredit, acționar este nimeni altul decât Ioan Rus, ministrul social-democrat al Transporturilor, dar și colegul lui Bolovan de partid. Prorectorul Bolovan face falsuri în declarația sa de interese unde nu își asumă apartenența la PSD, partid din care face încă parte.

 

Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai importantă universitate din Transilvania, chiar cea mai mare universitate din România în funcție de numărul de studenți. Nepotismul și alte relații politice au rămas în universitate. Chiar după schimbarea conducerii. UBB a achiziționat anul trecut o clădire, cea de pe strada Moților, exact lângă Primăria Cluj-Napoca. Unul dintre membrii comisiei a fost Ioan Bolovan, singurul prorector implicat politic, respectiv membru al PSD. Clădirea a fost cumpărată de la un  alt coleg de-al lui Bolovan, respectiv Ioan Rus, vicepreședintele PSD și ministru al Transporturilor. Clădirea aparținea Unicredit Tiriac Bank, unde Rus are acțiuni. Bolovan întotdeauna a încercat să se bage ” sub pielea” lui Ioan Rus, însă niciodată nu i-a ieșit. Se pare că de această dată a avut succes. I-a dat 1,68 milioane de euro pe o clădire ineficientă.

 

De ce e clădirea Unicredit ineficientă pentru UBB?

Pentru că în clădirea Unicredit UBB trebuie să investească aproximativ 1 milion de euro, conform unor surse academice. Iar instituția superioară de învățământ nu dispune de fondurile necesare. Nici nu va depune în cursul acestui an. Iar fonduri europene nu vor fi disponibile decât cel mai rapid în 2017. Deci, ceea ce a făcut Ioan Bolovan a fost să achiziționeze pentru UBB o clădire de la colegii săi de partid. Pentru că poate până la sfârșitul acestui an prețul clădirii ar fi scăzut, mai ales că nu era mai nimeni interesat de achiziția respectivei clădiri.

 

Clădirea nouă, destin necunoscut

Colac peste pupăză, UBB nu are o destinație specifică pentru noua clădire. Cu toate că majoritatea vocilor din lumea academică vorbesc despre Muzeul UBB, care ar putea să își desfășoare activitatea în clădirea de pe strada Moților, ar fi un pic cam mult pentru clădirea unei instituții de cultură. Adică UBB să investească 1,68 milioane de euro pentru un muzeu care nu generează venituri de 100.000 de euro pe an? Adică investiția să se recupereze în 16 de ani? Da, pentru că colegii lui Ioan Bolovan aveau acum nevoie de bani.

 

 

Ioan Rus nu minte

Ioan Rus are pe declarația de interese faptul că este acționar la Unicredit Tiriac Bank. Dar și faptul că este vicepreședinte la Partidul Social Democrat. El este într-o relație de colegialitate în interiorul partidului social-democrat cu Ioan Bolovan.

 

Bolovan nu a vrut licitație

Prorectorul Ioan Bolovan a explicat anterior că s-a întocmit o comisie pentru această achiziţie, dar să nu credeţi că pe site-ul UBB se pomeneşte de acest lucru. Transparenţa nu este punctul forte al cheltuirii banilor universităţii, mai ales când e vorba de 7,5 milioane de lei. Bolovan ne-a repezit că el are de intrat într-o şedinţă şi că informaţiile se solicită la purtătorul de cuvânt. Relaţia lui cu PSD nu este în atribuţiile universităţii, dar nici a purtătorului de cuvânt. Toate informaţiile despre această achiziţie trebuiau să fie postate pe site-ul UBB înainte de apariţia acestui articol.

„Pentru achiziţionarea unei clădiri nu se organizează o procedură publică conform Ordonanţei 34, care reglementează achiziţiile publice. Achiziţiile de imobile au un statut special şi se fac pe baza evaluărilor. Nu se organizează o licitaţie”, a explicat o sursă specializată pe achiziţii publice.

 

Jeremy s-a opus

Irimie Emil Popa, cunoscut sub porecla de Jeremy, a luat cuvântul la începutul dezbaterii despre achiziţia clădirii în calitatea sa de preşedinte al comisiei de buget finanţe al Senatului UBB. Deşi este economist, el vorbeşte despre un deficit de 12 milioane şi este „corectat” ulterior de prorectorul Dan Lazăr, care îi explică că este vorba despre un gol de casă.

”Am solicitat la Direcţia economică şi am considerat relevant două perioade să le analizăm. Am constatat că la 31.12.2013 există un deficit de 12 milioane. La 31.05.2014 un deficit curent de 12 milioane. În al doilea rând, nu au fost inventariate spaţiile universităţii şi gradul de ocupare aşa cum s-a cerut în hotărârea anterioară a Senatului. În al treilea rând am constatat existenţa unor elemente certe privind anii financiari următori dat fiind faptul că nu este cunoscut numărul de studenţi care vor alege să îşi urmeze studiile la UBB din această toamnă. Drept consecinţă, comisia de buget nu se opune achiziţiei, ci mai degrabă cred că ar trebui să amânăm luarea unei decizii. Este poziţia unanimă a tuturor membrilor care au participat la comisie”, arată Popa, conform stenogramei prezentată la acea vreme de Gazeta de Cluj.

ioan rus

2 COMENTARII

  1. Dupa mintea mea ingusta de inginer daca genereaza venituri de 100.000 pe an investitia de 2,3 milioane se recupereaza in 23 de ani nu in 230…Sau,corectati-ma daca gresesc…

  2. A fost achiziționată de 2 ani și încă n-a generat nimic.

    Extras din alt armagedon:
    MINȚIȚI DE ÎNGHEAȚĂ APELE. Știm cu toții că în
    mandatul dumneavoastră UBB a avut o creștere incredibilă, inclusiv la
    partea de clădiri. Numai două clădiri au fost cumpărate, restul au
    beneficiat de îmbunătățiri semnificative pe comisioane la fel de
    incredibile. Dintre cele două ”noi”, una avea înainte inclusiv un
    club de streaptease, ce a devenit ulterior sală de curs.
    În ceea ce o privește pe a doua – cea de pe Moților, lucrurile sunt
    și mai dubioase. Era musai, era urgent să cumpărați această
    clădire, așa cum ați afirmat în ședința de senat din iulie 2014.
    Ba pentru chimie, ba pentru geografie, ba o întreagă țigănie în
    senatul UBB. Dar era urgent, și urma din toamna anului 2014 să se
    țină ore în vestita clădire. N-avem bani de studenți, nu putem
    susține toate inițiativele de proiecte ale cadrelor UBB, n-avem bani
    de nimic, dar avem pentru clădire și trebuie luată urgent – sunt
    vorbele dumneavoastră și nu amintiri din copilărie.
    Însă după doi ani de la achiziție nici un picior de student sau
    cercetător n-a călcat în clădirea de pe Moților. E în stare
    deplorabilă și amenajările bat pasul pe loc. Oare ce era urgent? Vă
    ardea buzunarul să primească vreun comision baban? Unde era urgența
    dacă acum e în paragină? Mai pe scurt, mințiți de îngheață apele
    în conductele clădirii de pe Moților – mergeți să vedeți că o
    conductă chiar s-a spart de la îngheț și a inundat toate etajele.
    Prezentați public planul sau așa-zisul plan privind utilizarea
    clădirii de pe Moților – asta ca să uităm de această catastrofă
    pe veci;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.