Profesorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca(UTCN) au venituri “colosale” pentru sistemul educaţional superior, iar ei se ascuns sub explicaţia contractelor de cercetare. Cu toate acestea, operele şi cărţile recunoscute la nivel internaţional, care propulsează universităţile în topul primelor instituţii de învăţământ superior din lume, întârzie să apară. Numai 39 de profesori de la această universitate totalizează venituri de aproape 40 de miliarde de lei vechi, respectiv 3,8 milioane de lei noi.  Mulţi profesori de la UTCN încalcă legea într-un mod grav, deoarece au uitat să îşi declare chiar şi trei firme în care sunt acţionari. De asemenea, mai mulţi profesori din cadrul UTCN “au uitat” să îşi declare orice sumă de venit. Alţi bugetari din cadrul instituţiei de învăţământ superior îşi ascund anumite firme care au câştigat afaceri “cu dedicaţie” în familieDezvăluirile Gazetei de Cluj a salariile „nesimţite” ale profesorilor din sistemul superior universitar clujean continuă. Unii bugetarii nu numai că se mulţumesc cu venituri „colosale” din bani publici, dar nu îşi trec nici firmele şi câştigurile extrabugetare pe declaraţia de avere. Principalul noroc al acestor profesori este limitarea puterii Agenţiei Naţionale pentru Integritate(ANI) a cărui statut nu este unul bine definit. În interiorul universităţilor aceste venituri de-a dreptul ameţitoare sunt ascunse în spatele unei explicaţii false: bugetarii ar face şi cercetare din care şi-ar completa veniturile din bani publici. Însă, ceea ce nu se zice este că numărul cărţilor şi lucrărilor de cercetare recunoscute la nivel internaţional, cele care contează cu adevărat pentru accederea unei universităţi în topul 500 ale instituţiilor de învăţământ din lume, se pot număra pe nume. Cu toate că profesorii se laudă cu cercetarea efectuată, lucrările cu adevărat importante întârzie să apară în ultimii 20 de ani.Horea Ardelean, afaceri „în familie” cu statul

Iuliu Horea Ardelean, director general administrativ din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca(UTCN),  dar şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, nu şi-a trecut pe declaraţia de avere o firmă sub umbra căruia planează mai multe suspiciuni, Romoil SA. Firma a realizat în 2008 o cifră de afaceri uriaşă de 17,5 milioane de lei noi şi un profit de jumătate de milion de lei. Cu toate că Horean Ardelean a încasat ceva bani de pe spatele acestei firme în ultimii patru ani, societatea având 7,7 milioane de lei profit între 2005 şi 2008, angajatul statului şi-a ascuns toate aceste venituri.  Povestea interesantă începe acum, când această firmă are contracte cu statul primite în perioada în care unul dintre acţionari era rudă cu un patron al unei instituţii de stat. În această firmă mai este asociat alături de Ioan Şandru, ginerele lui Pantelimon Avram, fostul director al Romgaz SA, Sorin Ioan Pastor, Ioan Frandeş, Vasile Aron. Romoil SA a reuşit să câştige în „sânul familiei” contracte de 20 de miliarde de lei vechi. Deşi Ioan Şandru era acţionar la Romoil SA, iar directorul Romgaz era nimeni altul decât ginerele său Pantelimon Avram,  cele două firme au reuşit să îşi împartă un contract „baban”. Romgaz SA este obligată să-şi menţină în bună stare echipamentele complexe folosite pentru producţia de gaze, conform EVZ. Şandru a câştigat o licitaţie de 20 de miliarde de lei vechi chiar în perioada în care socrul său era director general al companiei de stat. Romoil SA, firma unde Ioan Şandru este acţionar majoritar, a obţinut acest contract prin licitaţie în anul 2004. Pantelimon Avram a fost director al Romgaz între anii 2001-2005. Romoil a vândut Romgazului robineţi pentru conducte şi alte instalaţii în valoare de 20 de miliarde de lei vechi, în baza contractului. După expirarea mandatului lui Avram, compania ginerelui a mai câştigat şi alte licitaţii la Romgaz. Valoarea totală a contractelor este de aproximativ trei milioane euro. Firma Romoil a fost înfiinţată în 2003 şi avea şase anagajaţi. Firma la care era acţionar profesorul UTCN, Horea Ardelean, este acţionar şi la compania Servicii şi operaţiuni speciale la sonde, însă nici din această firmă nu apar venituri pe declaraţia de avere a bugetarului.  Iuliu Horea Ardelean nici măcar în declaraţia de interese nu a spus nimic despre firmele din care îşi rotunjeşze venitul din bani publici. Acţionariatul la Teleconstrucţii Bucureşti, la care are 880 părţi sociale în valoare de aproximativ 20.000 de lei, nu a avut ruşine să şi le asume, dar restul veniturile poate fi doar în vederea procurorilor Agenţiei Naţionale de Integritate.

Şeful de atelier Iuliu Ghira nu binevoieşte să îşi declare sumele câştigate în declaraţia de avere. Nici Iosif Rognea, şeful de formaţie, nu a binevoit să declare în rândul veniturilor încasate din bani publici decât “salariu.”  Un alt şef de atelier, Radu Pop, şi-a ascuns şi el veniturile. Victor Bercea, şef de birou în cadrul universităţii, s-a alăturat şi el celor din afara legii.
Domnilor Rognea, Ghira, Bercea şi Pop, probabil nu ştiţi, dar vă spunem noi: de ce ar mai exista declaraţiile de avere decât dacă să fiţi transparenţi în ceea ce priveşte banii publici pe care îi încasaţi?
Vasile Bondor, şef de atelier la UTCN, nu are un salariu uriaş, ci încasează doar 38.629 de lei din bani publici. Însă soţia acestuia, Corina Bondor, este şi ea pe statul de plată al aceleiaşi instituţie de învăţământ superior, încasând şi ea din bani publici 25.432 de lei.

Tiberiu Hrihorciuc

3 COMENTARII

  1. poate ar fi bine sa verificati cum bondor si gasca fura termopane din ateleriul de productie …..
    termopane la care sunt abonati si foarte multi profesori ….. gratuit

  2. Pai cei care-i dati ca exemplu nu sunt profesori. Am inteles ca sunt din administratie. In alta ordine de idei, poate ca ar fi interesant sa studiati moduol de finantare al universitatilor si sa aflati ca o multime de bani sunt nebugetari, din fonduri proprii. Adica cistigati in regim privat. Ori nu cred ca cineva poate sa intervina in modul in care banii privati sunt cheltuiti. In rest, numai de bine, desi articolele dvs. sunt clar comandate, nedocumentate si rauvoitoare, desi au pe ici pe colo portiuni de adevar.

  3. Poate ne spune cineva si de ce acest domn Ardeleanu participa ca si membru la licitatiile privind achizitiile publice, si castiga firmele la care EL este actionar !!!?
    DNA, unde esti !? si ce faci !??? urmaresti pe cai care fura gaini !???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.