În plină criză economică, două firme de casă a unor oameni politici importanţi împart circa 10 milioane de RON * Lucrările de milioane, atribuite de Direcţia Apelor Someş Tisa au mai „mâncat” anii trecuţi miliarde bune, dar în loc să caute vinovaţii, Statul bagă încă o dată mâna în buzunar.
Malurile Maramureşului au devenit o vacă bună de muls pentru oşenii cu fler la afaceri cu Statul şi „prieteni politici” sus-puşi. După ce a pompat miliarde bune în îndiguiri luate de prima viitură, Direcţia Apelor Someş Tisa a scos, din nou la mezat o serie de investiţii de miliarde. În total, vreo 10 milioane de Ron, împărţite, aproape „frăţeşte” între două firme din zona Negreşti Oaş, devenite celebre după afaceri controversate cu Statul.
Mai mult, lista contractelor continuă, „în secret”, în multe cazuri DAST „omiţând” să publice pe SEAP anunţurile de atribuire. Dar, mai bine detailăm.

Primul obiectiv, primul câştigător: Amenajare râu Vişeu în zona Petrova-Leordina-Valea Vişeului, obiectiv Petrova, adjudecat de SC Lescaci Com SRL, pentru 920.194 RON plus TVA. Pe acelaşi râu, Lescaci a mai primit 376.374 Ron pentru „îndiguirea râului Vişeu la Leordina”, 1.900.121 Ron pentru îndiguiri la Petrova, 465.608 Ron pentru regulsarizare albie la Lordina, 476.309 Ron pentru obiectivul „Amenajare Vişeu şi afluenţi”, Amenajare râu Vişeu în zona Petrova-Leordina-Valea Vişeului, obiectiv Petrova – 784.437 Ron plus TVA.
În total, circa 5.000.000 de Ron, plus TVA pentru un singur râu şi o singură firmă. Dar ce firmă?  Lescaci Com SRL este firma ginerelului lui Gheorghe Ciocan, fost prefect de Satu Mare în timpul guvernării PSD, actual parlamentar. Lescaci a devenit celebră după ce a câştigat un contract de un milion de Euro de la Ministerul apărării, în timpul „domniei” lui Ioan Mircea Paşcu. Şi, ca o „coincidenţă” în aceeaşi perioadă, Ciocan şi Paşcu şi-au construit împreună o casă de vacanţă. Lescaci Com pare însă agreată şi de apropiaţii PNL. Sub conducerea controversatei Dorina Isopescu, până nu demult  membră PNL şi apropiată de Relu Fenechiu, Direcţia Apelor Prut Iaşi a semnat, potrivit presei, 3 contracte (pentru suprainaltare diguri şi consolidare maluri) în valoare de 6,4 milioane de euro (25,5 milioane de lei) cu firma Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.
În Maramureş, Lescaci a mai lucrat, mai mult neoficial pe consolidări de maluri, şi în special ca subcontractatnt Repcon în mega-lucrarea de pe Săsar, ulterior scoasă din nou la licitaţie din cauza întârzierilor şi lucrărilor necorespunzătoare.
De altfel, mare parte din lucrările contractate pe râul Vişeu au fost executate tot de Repcon Oradea care a încasat peste 30 de miliarde de lei vechi, pentru obiectivele : „Amenajare rău Vişeu în zona Petrova-Leordina, Valea Vişeului” şi „Regularizări şi îndiguiri ale râului Vişeu –Vişeu de Jos, Petrova. Ambele au fost oferite „pe tavă” societăţii Repcon Oradea care le-a „pasat” în subantrepriză. Deşi s-au plătit şi recepţionat fără observaţii, autorităţile locale se plângeau că lucrările nu rezistă la prima viitură şi au fost făcute de mântuială. Şi aici scenariul s-a aplicat întocmai dar nimeni nu a căutat vinovaţi şi nici nu a cerut remedierea lucrărilor pe banii constructorului.

Lista obiectivelor controversate, scoate la mezat de DAST, nu se opreşte aici. În urmă cu câteva luni bune, a fost publicat pe SEAP anunţul de participare la licitaţia pentru atribuirea contractului „,Amenajare râu Lăpuş, pentru apărare împotriva inundaţiilor pe sectoarele localităţilor Baiut, Tg. Lăpuş, Remetea Chioarului şi Lăpuşel, confluenţa râu Someş, Jud. Maramureş”, asta deşi î urmă cu 4-5 ani au fost plătite şi recepţionate mai multe obiective pe cursul acestui râu:  “Regularizare râu Lăpuş la Remetea Chioarului-Lăpuşel, care a costat 2,9 miliarde de lei. Totuşi, mai marele comunei Remetea Chioarului declara că aici nu s-a amenajat nici un centimetru de mal. În fine, anunţul de atribuire nu a mai fost făcut public, în schimb, Hidrocontrucţia a cerut Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor să anuleze licitaţia. Contestaţia a fost respinsă, dar anunţul de atribuire a rămas tot „la secret”.
Acesta nu e singur caz de „dispastriţie misterioasă”. DAST a publicat la finele anului trecut mai multe anunţuri de participare la licitaţii pentru obiective ca: „Consolidare maluri râu Tisa la Săpânţa”, valoare: 8,607 milioane RON, amenajare Iza la Onceşti-Năneşti valoare 468.995 RON etc. În toate cazurile termenul a expirat, dar câştigătorul nu a fost anunţat.

Ioana LUCĂCEL

7 COMENTARII

  1. eu lucrez la lescaci si va spun ca e o firma care ia multe lucrari pe sum mana si stie pe cine sa mituiasca si cand ca sa obtina cantracte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.