Chiar dacă băieţii deştepţi din energie au fost luaţi în vizor de procurorii DNA, afacerile cu electricitate continuă. În spatele firmelor care fac tranzacţii în acest domeniu persoanele se schimbă, dar păpuşarii rămân aceiaşi. Spre exemplu, Rareş Criste, om de afaceri clujean care a gestionat afacerile grupului de firme Energon Power s-a retras, scriptic, din afacerile societăţilor menţionate, iar businessul a fost preluat de cetăţeanul sârb Tomasevic Vojkan şi de Aurelia Mocanu, manager în cadrul Energy Financing Team (EFT). Acum societatea este deţinută de Zoltan Moldovai.

 

După ce a văzut, de la o foarte mică distanţă, albul ochilor unui procuror DNA, Rareş Criste a renunţat la afacerile cu energie electrică pe care le făcea sub egida Energon Power Gas şi a rămas cu o singură firmă prin care face afaceri în domeniul energiei electrice. Este vorba de SC ECG POWER TRADING, o firmă pe care o controlează el şi, bineînţeles, un off-shore cipriot ( ECG CENTRAL EUROPEAN GAS LTD). În decembrie anul trecut, prin intermediul acestei firme, Criste a făcut o ofertă de vânzare a 59.010,000 MWh la preţul de 179,9 MWh pentru perioada 09.01.2015 – 31.03.2015. Cumpărătorii au fost S.C. E.ON MOLDOVA DISTRIBUTIE S.A.. El a cumpărat energia de la ALPIQ ROMINDUSTRIES, firmă deţinută de elveţienii de la ALPIQ AG, cu preţul de 179,50 lei/MWh.

Rareş Criste mai este asociat sau administrator în cadrul SYNERGO SRL, împreună cu DEMEA SABIN MUGUREL şi ALESANDRU DAN VICTOR şi off-shore-ul CAP AZUR LTD. În cadrul GRAL CARGO SRL este partener cu TULBURE VASILE şi PALADE GABRIEL. La SC PREMIER COMMUNICATIONS SRL, Criste este asociat cu SOARE VIOREL  şi DEMEA SABIN MUGUREL.

De asemenea, Criste mai este administrator la VOLTAMPER SRL, la ESRO ENERGY SERVICES, la MERCURIA KFT ASSOCIATED SRL sau la KASIANI FINANCING & TRADING SRL.

 

Ca prin urechile acului

În 2011, filiala Transilvania Nord a Electrica Furnizare SA a dat în judecată firma Energon POWER&GAS controlată de clujeanul Rareş Criste. Prin contract, SC Energon Power&Gas se obliga contractual să furnizeze energie electrică către compania de stat. Pe lângă faptul că afacerea a fost extrem de profitabilă, ţinând cont că firma clujeană, practic, a cumpărat energie de la stat pentru a o vinde înapoi tot unei companii deţinute de stat, cei de la Energon au sistat furnizarea de energie pentru că Electrica Furnizare a întârziat la plata facturilor. După aproape doi ani de procese, magistraţii Tribunalului Comercial Cluj au dat câştig de cauză companiei de stat.

“Admite cererea precizată formulată de reclamanta SC E F SA, reprezentată de directorul general al A.C.de F.E.E.în contradictoriu cu pârâta SC E.P.& G.SRL, şi, în consecinţă: 2. Obligă pârâta SC E.P.& G.SRL să plătească reclamantei SC E.SA suma de 3.829.146,70 lei, cu titlu de despăgubiri evaluate anticipat prin clauza penală cuprinsă în art. 11, lit. c din contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică nr. 14/22 decembrie 2010, ca urmare a neexecutării culpabile a obligaţiei de a furniza energie electrică reclamantei SC E.SA în condiţiile convenite prin contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică nr. 14/22 decembrie 2010 în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2011. 3. Obligă pârâta SC E.P.& G.SRL să plătească reclamantei SC E.SA suma de 42407,46 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. 4. Executorie. 5. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare”, arată sentinţa instanţei.

 

Cercul “băieţilor deştepţi”

Rareş Criste face parte dintr-un grup de oameni de afaceri în cadrul căruia este afiliat şi Rareş Rusu, consilier judeţean şi fostul director al filialei clujene Transelectrica. Acesta din urmă a fost asociat în cadrul SC Tes Group, o firmă care tranzacţiona energie electrică şi i-a avut ca acţionari principal pe Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hosu implicat în scandalul Dacia Felix. Rareş Rusu este, din 2004, consilier judeţean al PD. El a fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PD Cluj şi unul dintre oamenii politici tineri ai PDL-ului. Rusu a fost şeful de cabinet al Adriean Videanu în vremea când acesta era vicepremier, iar apoi a fost numit în aceeaşi poziţie pentru George Seculici. Rusu a lucrat şi pentru Vasile Blaga. Acesta a plecat din funcţiile deţinute la Bucureşti în urma scandalului de spionaj Stamen Stancev. De asemenea, Rareş Rusu mai este amintit şi în declaraţiile martorilor audiaţi în scandalul sexual “Nana Club”. În rechizitoriu întocmit pentru acuzarea patroanei clubului, Natalia Strechi, se arată faptul că unul din automobilele care erau parcate destul de des în faţa acestui local se afla şi un Mercedes CJ 101, o maşină care a fost cumpărată în leasing de actualul director al Transelectrica Cluj, Rareş Rusu. El este fiul generalului Stoian Rusu, fostul şef al Miliţiei Cluj şi, ulterior, fostul prim-şef al Doi şi’un Sfert.

În acelaşi grup de afacerişti clujeni din domeniul energiei se învârte şi fiul lui Virgil Ardelean, Alin. El a deţinut 25% din acţiunile SC Ten Transilvania Energy, care face parte din Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, un fel de club al “băieţilor deştepţi”. De asemenea, directorii acestei firme sunt persoane foarte bine înfipte în afacerile cu acest profil. Pentru ca cercul să se închidă, Alin Ardelean i-a vândut acţiunile Ten Transilvania lui Rareş Criste.

 

Transporturi tulburi

Unul dintre partenerii de afaceri ai lui Rareş Criste, Vasile Tulbure, a fost implicat şi în celebra Afacere Trafer. La vremea respectivă, fostul director al CFR Marfă a fost “nevoit” să nu mai ocupe această funcţie. În schimb el nu a fost arestat niciodată şi nici nu a fost acuzat de vreo faptă de corupţie. Astfel că mulţi şi-au pus întrebarea cum de Vasile Tulbure a reuşit să execute o debarcare atât de uşoară de la şefia CFR, în timp ce colegul lui Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, arestat şi fugit din ţară. Răspunsul este poziţia pe care a reuşit să o ocupe Tulbure, după ce a plecat de la CFR Marfă. El se ocupă de afacerile companiei Unicom Active Feroviare, o societate cu o cifră de afaceri compusă din multe numere şi controlată de CONSTANTIN IAVORSKI, un general KGB în rezervă şi fost ministru al industriilor în Republica Moldova. Astfel, lui Tulbure nu i se mai poate întâmpla nimic pentru că noul lui patron, potrivit Monitorului Oficial, -a susţinut financiar, prin Unicom Tranzit, atât pe democrat-liberali înainte de alegerile parlamentare din 2008, în timp ce pe pesedişti i-a sprijinit la alegerile locale prin Unicom Cargo Services şi Unicom Tranzit. Iavorski a donat PDL-ului un miliard de lei vechi în timp ce PSD-ului i-a dat 200 de milioane de lei vechi.

 

Afaceri cu Alin

În 2005, Rareş Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”. A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy avea contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.