Pază și Protecție Cluj, societate subordonată Consiliului Județean(CJ) Cluj, este o firmă zbuciumată de luptele politice. Ioan Oleleu, actualul vicepreședinte social-democrat, a încercat întotdeauna să-și impună oamenii la conducerea societății fie că numele lor a fost Robert Cojan, Horia Chirteș sau alți sinecuriști plasați vremelnic și ilegal la conducerea instituției. Din cauza orgoliului prostesc al lui Oleleu de a încălca legea s-au plătit 80.000 de lei, însă nu s-a găsit niciun vinovat ca și cum Dumnezeu ar fi vinovat că s-au pus directori social-democrați la firma CJ Cluj. Nici profitul negativ în care a dus fosta conducere societatea nu este important, ci 20.000 de lei dintr-un fond reținuți angajaților. În Gazeta de Cluj puteți citi ce s-a făcut cu fondul respectiv.
Contractul colectiv de muncă stipula că fiecare angajat își donează 0,6% din venit într-un fond care să vină în sprijinul angajaților. De fapt marea parte din acești bani se întorceau tot către angajați, iar fiecare angajat care pleca din intermediul Pază și Protecție Cluj primea banii înapoi. Însă auditul a confiscat acești 20.000 de lei. Din suma respectivă mare parte se ducea către beneficii directe ale angajaților: spre exemplu 9.000 de lei către tichete cadou pentru angajați, 2.100 de lei au mers pe 8 martie 2011 la toate doamnele angajate în companie și exemplele pot continua. Cu ocazia sărbătorilor, angajații primeau pungi de cadouri destinate copiilor. Vă dați seama ce bucurie pe seama unor oameni care majoritatea sunt plătiți cu salariul minim pe economie, dar totuși sunt mulțumiți că au un loc de muncă?
”Banii din fondul salariaților nu afectau nici veniturile, nici cheltuielile societății. Veneau din contractul colectiv de muncă, care a fost verificat anterior. În schimb, ei au fost confiscați. În urma auditului nu a fost chemat fosta directoare de la acea vreme, Adriana Sabou (n.r. actualul director) să dea o declarație în care să explice ce era cu acel fond”, a declarat o sursă apropiată companiei.
Oleleu, iubitorul de sinecuri politice
Dar totuși, cui i-a păsat vreodată de Pază și Protecție Cluj, firma care înglobează foștii gardieni publici? Lui Ioan Oleleu sigur i-a păsat pentru că a găsit o oportunitate să transforme acea societate într-un cuib de pesediști. Și DGASPC Cluj și alte exemple sunt de subordonate al CJ Cluj unde Oleleu a ”reușit” să își infiltreze drăguțele colege social-democrate. Doar nu-i nimic că de aia sunt locurile de muncă la stat, ca să se angajeze prietenii celor de la putere.
Culmea este că Ioan Oleleu este cel care a acuzat-o pe directoarea Adriana Sabou că ar fi încercat să-l mituiască. Dovadă ziselor sale nu a prezentat-o nici până în ziua de astăzi nici în fața organelor de judecată nici la parchet. De fapt, pesedistul nici nu are nicio dovadă pe care să o prezinte, ci doar se eschivează în stilu-i caracteristic. Dar până la urmă tot va trebui să plătească. Vine vremea tuturor de plată și Oleleu nu o să ne mai prostească cu buzunarele-i rupte. Va trebui să plătească pentru tentativa de falimentare a instituțiilor subordonate CJ Cluj și nu credem că îi va fi ușor.
Intrarea în legalitate după doi ani
Firma Pază și Protecție Cluj, deținută de Consiliul Județean Cluj, a intrat anul trecut în legalitate după doi ani de zile în care a dat-o afară pe fosta directoare, Adriana Lucreția Sabou. Ea a fost din nou încadrată în cadrul organigramei societății pe post de director în aprilie 2014, preluând atribuțiile abia în vara anului trecut. Aceasta a fost singura care l-a putut opri pe administratorul de la acea vreme, pesedistul Horea Dorin Chirteș, să acorde un contract în mod preferențial unor firme apropiate mediului său politic.
Consilierii județeni au votat în aprilie 2014 schimbarea organigramei societății Pază și Protecție Cluj. Prin cadrul proiectului de hotărâre Adrianei Sabou i s-a recreat postul de director, însă administratorul a mai rămas o vreme de câteva luni în mâna unui social-democrat. Reamintim că acest post a fost acordat social-democraților din momentul în care USL a venit la putere în vara lui 2012. Este vorba despre o instituție de pază care este subjugată politicului și incompetenței. Faptul că a fost subjugată incompetenței nu mai necesită nicio demonstrație deoarece faptul că un fost director a “stat pe tușă” timp de doi ani de zile din cauza unor orgolii arată clar acest lucru.
Consilier local în comuna Săvădisla din partea PSD, Horia Dorin Chirteș, a preluat administrarea societății Pază și Protecție Cluj, din subordinea Consiliului Județean Cluj, și și-a dorit să externalizeze unul dintre serviciile societății, cel de intervenție, arătam anterior într-un articol.
Succederea PSD
Social-democrații se tot succed la șefia Paza și Protecție Cluj. Cu toate că administrator de la acea vreme al societății, Horia Dorin Chirteș, recunoștea că nu și-a plătit de mult timp cotizațiile la PSD și este doar un simpatizant al partidului, el a ajuns acolo datorită faptului că această funcție este repartizată social-democraților. Chirteș a reușit spre deosebire de fostul administrator și director să intre în legalitate. A repus-o în funcție pe fosta directoare, Adriana Lucreția Sabou, care a câștigat numeroase procese. În urma ultimului proces, el a repus-o în funcția de director și i-a redat toate atribuțiile fostei șefe a societății. Totuși, pentru ca această hotărâre să intre în vigoare este necesară schimbarea organigramei de către CJ Cluj.
Preferința pierderilor de 300.000 de lei în detrimentul profitului de 122.000 de lei
Mai știm un motiv pentru care Ioan Oleleu nu o place pe directoarea de la Pază și Protecție Cluj, Adriana Sabou. Pentru că ea aduce profit, iar pesediștii lui aduc pierdere. Din septembrie 2014 de când a revenit la conducerea instituției s-a instaurat un profit de 122.000 de lei, în timp ce acoliții socialiști ai lui Ioan Oleleu au făcut pierderi de aproximativ 300.000 de lei. În stilul social-democrat de a face afaceri nu se ajunge niciunde decât la faliment. Iar Pază și Protecție Cluj rămâne o societate a CJ Cluj. Sau trebuie consiliul să o privatizeze pe bani puțini pentru uciderea concurenței? Am putea înțelege de ce, dar numai din perspectiva social-democratului Ioan Oleleu.