Tribunalul Cluj a admis acțiunea Prefecturii pentru anularea unor Hotărâri ale Consiliului Județean Cluj din 2014 prin care Ioan Oleleu a fost eliberat din funcția de vicepreședinte al instituției, fiind înlocuit de liberalul Mihai Seplecan. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 15 zile de la pronunțarea ei. Liberalii încă nu au decis dacă vor face recurs.

 


Hotărârea instanței conduse de judecătorul Monica Trofin a respins excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Ioan Oleleu, precum și cea a lipsei de obiect cu privire la HCJ nr185/31.07.2014.

”Admite acțiunea formulată de către reclamantul Prefectul Județului Cluj în contradictoriu cu pârâții Consiliul Județean Cluj, I.O. (Ioan Oleleu) și M.S. (Mihai Seplecan, n.r.).

Anulează HCJ 169 /11.06.2014 și HCJ 178/11.06.2014, hotărâri care au fost inițial obiectul dosarului nr. 3574/117/2014 al Tribunalului Cluj.

Anuleaza HCJ 183/31.07.2014, HCJ 184/31.07.2014 și HCJ 185/31.07.2014, hotărâri care au făcut inițial obiectul dosarului 4494/117/2014 al Tribunalului Cluj, conexat ulterior la prezentul dosar.

Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședinta publică din 18.02.2015”, arată soluția publicată pe portalului instanțelor de judecată.


 

PNL ar putea renunța la justiție pentru politică

Mihai Seplecan, contactat de Gazeta de Cluj, a arătat că înaintarea recursului va fi discutată cu cei din conducerea noului PNL și că o soluție pentru a recâștiga conducerea CJ Cluj ar putea fi cea politică, prin susținerea sa de către mai mulți consilieri județeni.

„Am avut o discuție cu domnul avocat. Așteptăm ca instanța să motiveze, iar după ce va veni motivarea, voi discuta cu avocatul, copreședinții partidului, Marius Nicoară și Daniel Buda, și primarul Emil Boc, pentru a lămuri odată situația UDMR la nivelul județului Cluj, să știm dacă sunt pro sau contra PNL deoarece alături de UDMR  vom lua o decizie, fiindcă Oleleu poate fi revocat.  Ori vom face recurs, ori vom accepta ca acele hotărâri să fie anulate, și având o nouă majoritate în CJ, se pot da noi hotărâri de revocare. Nu sunt supărat, dacă asta este decizia instanței, o respectăm, bucuroși le ducem toate. Îmi voi face datoria ca lider al consilierilor județeni PNL în continuare”, a declarat copreședintele executiv PNL Mihai Seplecan.

 

Echipa PSD contestă opoziția

Amintim că, cu o săptămână mai devreme, magistratul de la Tribunalul Cluj a ascultat argumentele tuturor părților din dosar, în speță Mihai Seplecan, reprezentat de avocatul Ovidiu Podaru, Consiliul Județean Cluj, reprezentat de un jurist angajat pentru acest litigiu (în urma refuzului departamentului juridic), Prefectura Cluj, reprezentată de juristul instituției, și Ioan Oleleu, prin avocații Maria Fodor și Valentin Mătușan, juristul PSD Cluj.

De-a lungul procesului, reprezentanții legali ai lui Oleleu au susținut că acesta nu ar trebui să aibă calitate procesuală de pârât, mai ales că a depus chiar o întâmpinare accesorie de sprijin a prefectului, în contradicţie cu instituţia Consiliului Judeţean Cluj, pe care a fost ales de clujeni să o reprezinte.

De asemenea, Mătușan a insistat că este necesar a se dovedi că PNL Cluj este într-adevăr o entitate constituită legal, după schimbările survenite la fuziune, și că cei care au semnat mandatul avocatului Ovidiu Podaru, Marius Nicoară și Daniel Buda, sunt în mod legal reprezentanți ai formațiunii. Avocatul PNL Cluj a dorit să evite tergiversarea procesului, motiv pentru care a fost de acord cu respingerea cererii de intervenție a formațiunii politice și a rămas pentru a-l reprezenta pe Mihai Seplecan.

 

Prefectura apără regulamentul CJ

Pe 18 iunie 2014, prefectul judeţului Cluj a depus la Tribunalul Cluj, secţia de contencios Administrativ şi Fiscal, o acţiune împotriva Consiliului Judeţean Cluj, prin care solicită anularea a două hotărâri: 169/11.06.2014, prin care a fost eliberat din funcţie Ioan Oleleu, şi 178/11.06.2014, prin care în locul acestuia a fost numit vicepreşedinte al instituţiei Mihai Seplecan.

Primul argument al prefectului pentru a solicita anularea celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Cluj ţine de faptul că urgenţa votării acestor decizii nu este justificată, dar este imperios necesară prin lege. Prefectul face referire la două articole din Legea administraţiei locale care ar impune ca suplimentarea ordinii de zi să se facă numai în cazul unor probleme urgente, şi consideră că schimbarea lui Ioan Oleleu nu este o astfel de situaţie.

În al doilea rând, prefectul consideră că prin votarea proiectului de eliberare din funcţie a lui Ioan Oleleu, Mihai Seplecan a încălcat prevederile Legii Administraţiei Publice potrivit cărora dacă există un interes patrimonial, persoana în cauză nu poate vota, iar dacă o face hotărârea respectivă este lovită de nulitate. Fiind ales în şedinţa extraordinară de îndată în locul lui Ioan Oleleu, Mihai Seplecan ar fi avut un astfel de interes.

 

Juriștii județului se ascund după prefect

Două luni mai târziu, 14 august 2014, Prefectul Judeţului Cluj a atacat în contencios administrativ Hotărârile Consiliului Judeţean Cluj nr.183/31.07.2014, nr. 184/31.07.2014, respectiv nr. 185/31.07.2014, solicitând instanţei de judecată anularea acestora, ca fiind nelegale. Acţiunea a fost înregistrată la Tribunalul Cluj sub nr 4494/117/14 din 14 aug 2014. Această cauză a fost conexată cu dosarul rezultat în urma primei plângeri a prefecturii.

Pe 13 august 2014, social democratul Ioan Oleleu a cerut prefectului Gheorghe Vuşcan să verifice legalitatea adoptării hotărârilor ce au vizat revocarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi numirea în locul său a reprezentantului PNL, Mihai Seplecan, şi, dacă este cazul, să le atace în contencios administrativ. Oleleu susţine că prin adoptarea celor două hotărâri s-au încălcat normele privind contenciosul administrativ, fiind lovite de nulitate.

Un alt aspect de nelegalitate ar consta în faptul că cele două hotărâri nu au avut avizul din partea Departamentului Juridic al Consiliului Judeţean Cluj. Juriştii instituţiei au invocat faptul că proiectele adoptate în 31 iulie au acelaşi conţinut cu cele din iunie şi care au fost atacate de prefect în Contencios Administrativ.

seplecan podaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.