Consiliul Local a votat săptămâna aceasta noi regulamente pentru parkingurile şi pieţele aflate în administraţia municipalităţii. Totodată, au fost aduse în discuţie construcţiile de acest tip care urmează să fie construite în cartierele clujene, Piaţa Grigorescu şi Parkingul Mărăşti. Dezbaterile pentru noul Plan Urbanistic General trebuie încheiate până la sfârşitul anului, clujenii având ocazia de a sugera reglementări specifice zonelor în care locuiesc.
În şedinţa de Consiliu Local de marţi, 15 iunie, s-a votat regulamentul pentru parkingurile de cartier. Astfel, la parkingul din Mănăştur, persoanele fizice riverani vor plăti 110 lei pe an pentru un loc de parcare acoperit, iar persoanele juridice 840 de lei pe an pentru spaţiile de parcare de la demisol. Persoanele fizice care vor opta sau vor fi repartizate pe un loc de parcare pe terasă vor plăti la fel ca pentru unul pe stradă. Atribuirea acestor locuri se va face dând prioritate celor care au avut loc de parcare pe platforma care a fost desfiinţată pentru a se construi parkingul. Pentru atribuirea locurilor de pe terasă vor fi acceptate doar cererile exprese ale celor care, din motive financiare sau de altă natură, nu doresc un loc de parcare în zona acoperită. Restul solicitanţilor vor primi locurile în funcţie de distanţa dintre domiciliul lor si parking, iar etajul va fi tras la sorţi.
Cetăţeni nemulţumiţi de parkingul din Mărăşti
La şedinţă au cerut cuvântul şi câţiva cetăţeni din Mărăşti, care s-au plâns că nu au primit înştiinţare despre construcţia parkingului şi distanţa dintre acesta şi blocurile de pe strada Fabricii de Zahăr 4 şi 5 va fi mult prea mică, fiind de părere că terenul din spatele Direcţiei sanitar Veterinare ar fi fost o alegere mult mai bună. De asemenea, aceştia au ridicat problena accesului la parking, care se va face printre blocurile de la numerele 5 şi 7, între care dinstanţa este de asemenea destul de mică. În plus, au atras atenţia cetăţenii, traficul în zonă va deveni mult mai intens. Primarul Sorin Apostu le-a explicat acestora că nu s-a pus niciodată problema construcţiei parkingului pe terenul de lângă Direcţia Sanitar-Veterinară pentru că este revendicat. Totodată a ţinut să precizeze că locaţia pe care va fi construit parkingul este deja una în care există garaje şi locuri de parcare, deci destinaţia acesteia nu va modificată, iar problema aglomeraţiei va fi rezolvată. Cetăţenii din Mărăşti au spus că majoritatea locatarilor din zona vizată nu au fost de acord cu această construcţie, însă li s-a explicat că în urma unui sondaj realizat de primărie, 70% dintre cei care au răspuns s-au arătat de acord. În Zorilor, a arătat Sorin Apostu, diferenţa între cei care doresc parking şi cei care se opun este de doar 12 apartamente, motiv pentru care încă nu se dă drumul la licitaţie.
În prezent, în zona Fabricii de Zahăr se găsesc 98 de garaje şi 32 de parcări ilegale. Alternativa, construcţia unei platforme betonate, ar fi adus doar 200 de locuri de parcare, pe când parkingul va asigura 315 şi va elibera spaţiu public suficient pentru construcţia a două locuri de joacă pentru copii, investiţia ridicându-se la 7,2 milioane de lei. Abonamentele la parkingurile de cartier garantează că locul este rezervat, iar consilierii au introdus un amendament la noul regulament, care prevede că proprietarul maşinii pentru care s-a încheiat contract pentru parcare e obligat să anunţe când îşi schimbă numărul de înmatriculare, pentru a nu se crea confuzii.
”Mese de referinţă”, gratis pentru producători
Şi pentru pieţelor administrate de Consiliul Locala fost aprobat un nou regulament. Produsele vândute în aceste pieţe nu vor fi mai scumpe de dublul preţului de la complexul AgroTransilvania. Acesta va furniza zilnic preţurile la fructele şi legumele de pe piaţă, iar producătorii care doresc să vândă în pieţele administrate de municipalitate pot să o facă doar cu condiţia ca preţurile practicate să fie maxim duble faţă de cel de referinţă. Cei care vor alege să vândă la preţul de referinţă vor primi mese gratuite. Acestea vor avea afişe pe care va scrie ”masă de referinţă”, astfel clienţilor le va fi mai uşor să le identifice. Cei care practică preţuri mai mari decât cele prevăzute de noul regulament riscă amenzi de 500 de lei. La a treia abatere, comercianţii vor fi daţi afară din piaţă.
Primarul Sorin Apostu a explicat de ce s-au dorit modificările la regulamentul pieţelor “Oricine merge în piaţă poate vedea că produsele de sezon se comercializează la preţuri identice sau care variază în limite extrem de scăzute, ceea ce sugerează existenţa unor înţelegeri tacite între comercianţi în stabilirea preţurilor. în plus, dacă veţi avea curiozitatea să mergeţi la piaţa de gros de la Centrul AgroTransilvania, veţi observa că anumite produse, cele de sezon, se comercializează în pieţele administrate de municipalitate la preţuri foarte mari în raport cu cele practicate de producătorii agricoli. Au existat momente când au fost preţuri şi de cinci ori mai mari”. Edilul a spus că speră ca măcar jumătate din mese să fie ocupate de producători care să-şi vândă produsele la preţul de referinţă.
Cinci pieţe până la sfârşitul anului
Piaţa IRA va fi gata până la sfârşitul lunii iulie, a declarat Sorin Apostu la şedinţa Consiliului Local, iar construcţia piaţei Grigorescu va începe anul acesta. Primarul a explicat că doreşte ca până la sfârşitul anului Clujul să aibă cinci pieţe agroalimentare publice – Hermes, Flora, Zorilor, Ira şi Grigorescu. Primăria a stabilit miercuri câştigătorul licitaţiei pentru execuţia lucrărilor pentru noua hală agroalimentară din Grigorescu, care va fi construită în şase luni contra sumei de 730 de mii de lei de către Construdava.
Tot în cadrul şedinţei de marţi, Consiliul Local a hotărât iniţierea unei serii de măsuri pentru preluarea Spitalului Clinic Municipal ”Clujana”, precum şi un regulament de desfiinţare pe cale administrativă a construcţiilor amplasate pe domeniul public sau privat din oraş.
Municipalitatea lucrează şi la elaborarea unor reglementări urbanistice în cea ce priveşte zonarea municipiului. În cadrul unei conferinţe de presă organizată miercuri, Primarul Sorin Apostu a declarat că dezbaterile sectoriale (cu specialiştii în domeniu) pentru noul Plan Urbanistic General (PUG) s-au încheiat, urmând testarea indicilor urbanistici în principalele zone din oraş. Se vor identifica principalele diferenţe între vechiul şi noul plan urbanistic, iar deciziile Consiliului Local se vor corela cu acesta din urmă. În urma dezbaterilor la PUG va fi elaborat un regulament ce va fi supus avizărilor şi aprobării în Consiliul local, urmat de zonarea municipiului şi crearea unor reglamentări urbanistice specifice fiecărei zone. Primăria va pune la dispoziţia cetăţenilor formulare prin care pot să facă sugestii pentru regulamentul din zona în care locuiesc.
Diana Gabor