Creşterea numărului populaţiei şi a suprafeţei teritoriului va ridica prestigiul Municipiului Oradea. Prin alipirea teritoriilor, suprafața orașului va fi mai mare decât a Timișoarei și egală cu cea a municipiului Cluj-Napoca.

Prin aportul demografic al Comunei Sînmartin, Oradea îşi va consolida poziţia de municipiul de rang I, pe poziţia a 10-a în topul populaţiei oraşelor ţării.

 

Primăria Oradea şi cea a Sînmartinului au intrat în linie dreaptă cu organizarea, pe 10 mai, a referendumului pentru unificarea celor două unităţi administrative.

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, respectiv al Sînmartinului, Lucian Popuş au avut, o conferinţă comună privind organizarea referendumului de unificare. Ilie Bolojan a precizat că municipiul Oradea nu se poate dezvolta de unul singur, amintind faptul că, deşi este motorul economic al judeţului, din cei 103.000 de angajaţi, 25% vin din Zona Metropolitană. Printre avantajele unificării, invocate de edilul orădean au fost amintite: un număr mai mare de locuitori, mai multe companii, transport integrat şi ieftin.

„Dispersaţi suntem mai slabi, uniţi mai puternici”, a menţionat Ilie Bolojan. Până în prezent, în urma sondajului realizat, s-a constat că, în Oradea doar jumătate dintre cetăţeni au auzit despre acest referendum, dar intenţia de vot este favorabilă. În schimb, cei din Sînmartin au auzit în proporţie de 2/3, însă sunt mai rezervaţi în ce priveşte unificarea. Temerile sunt legate de creşterea taxelor şi impozitelor locale, respectiv posibilitatea creşterii de animale în gospodării.

În acest sens, se doreşte declanşarea unei ample campanii de informare. Astfel, în cazul orădenilor se va urmări convingerea lor de a veni în număr mare la vot, iar în ce priveşte locuitorii din Sînmartin, ei trebuie convinşi să voteze „pentru” unificare. „Campania de informare va fi diferită. În Oradea miza este prezenţa la vot, iar în Sînmartin trebuie să-i convingem de avantajele unificării”, a explicat Ilie Bolojan. În aceste condiţii, campania pentru referendum se va organiza în două etape: 9 martie – 15 aprilie va avea loc o campanie de informare, iar ulterior, până în 8 mai, campania pentru referendum. Totodată se vor constitui, în ambele unităţi administrativ teritoriale, birouri electorale de circumscripţii. Se vor organiza 143 de secţii de votare în Oradea, respectiv opt în Sînmartin, iar partidele care au reprezentanţi în consiliile locale vor avea reprezentanţi şi în birourile de circumscripţii şi în secţiile de votare.

„Pentru ca referendumul să poată fi validat, trebuie să se prezinte la vot 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, adică, în Oradea avem nevoie de minimum 57.000 de orădeni să vină să se prezinte la urne, iar în Sînmartin e necesar un număr de 2.500. În plus, se impune ca 25% din cei prezenţi la vot să voteze pentru fuziune, în Oradea avem nevoie de voturi „pentru” 47.500, iar în Sînmartin de 2.050″, a declarat Lucian Popuş, primarul Sînmartinului. Campania de informare a şi început prin montarea de prisme informative în principale intersecţii. Săptămâna viitoare vor fi date publicităţii şi rezultatele sondajului de opinie, iar cei doi edili au programate întâlniri cu cetăţenii urmând să răspundă întrebărilor acestora, în special cele legate de creşterea taxelor şi impozitelor. Dacă referendumul va fi validat, din 1 ianuarie 2016, noua fuziune va şi funcţiona, Sînmartinul devenind un cartier al Oradiei.

Sursa: Crisana.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.