Primăria municipiului Cluj Napoca a început proiectul de „Modernizarea a rețelei de iluminat public prin trecerea în subteran” pentru anul 2015. Prima parte a proiectului vizează înlocuirea rețelei aeriene de alimentare cu energie electrică a sistemului de iluminat public cu rețea de alimentare pozată în subteran pentru mai multe străzi.

 

Acest proiect este unul dintre principalele priorități pe plan administrativ, iar valoarea sa se ridică la 4,3 miliarde de lei din bugetul local. În prezent rețeaua de alimentare cu energie electrică a sistemului de iluminant public din zonele cuprinse în prima parte a proiectului sunt în totalitate de tip aerian.

Astfel, prin această investiție se va realiza înlocuirea totală a rețelei de alimentare aeriene a sistemului de iluminat public cu rețea subterană de alimentare. Pentru străzile pe care se păstrează stâlpii de beton existenți( Splaiul Independenței, Plopilor și Primăverii), fiecare stâlp va fi prevăzut cu cutie de conexiuni exterioară și priză în pământ, pe restul străzilor( Horea, George Barițiu, Splaiul Independenței, parțial, Memorandumului, Calea Moților și Avram Iancu) sistemele de iluminat pe stâlp și aparat urmează a fi achiziționate și montate în cadrul proiectelor „Modernizare tramă acces spre zona industrială” și „Refacere infrastructură Oraș Comoară”.

 

Semnificația acestui proiect

În același timp acest proiect propune și relocarea în subteran a branșamentului electric de alimentare a străzilor și piețelor adiacente celor ce fac obiectul prezentei investiții, conectate în prezent la acestea. Relocarea în subteran a branșamentelor de alimentare a străzilor adiacente presupune realizarea conexiunii subterane între sistemul de iluminat al străzii din care se realizează alimentarea și cel mai apropiat stâlp (sau aparat de iluminat) al acestora. Pentru  separarea rețelelor aparținând de SDEE Cluj și cele aparținând Municipiului Cluj-Napoca va fi montată o cutie de conexiuni exterioară. Totodată investiția presupune și relocare în subteran a firului pilot de comandă a aprinderii sistemului de iluminat public, conform soluției tehnice impuse de SDEE Electrica SA.

 

Cablurile electrice vor fi montate subteran pentru a schima imaginea orașului

Acest proiect are ca scop creșterea nivelului de atractivitate a peisajului urban diurn, prin trecere în subteran a rețelei de iluminat public. Astfel că administrația locală dorește extinderea acestui proiect pe întreg orașul Cluj-Napoca. Tot în cadrul acestei investiții se propune realizarea rețelei de alimentare subterane pentru un sistem de iluminat destinat trecerilor de pietoni. Implementarea acestui sistem nu face obiectul prezentei investiții, dar realizarea  rețelei de alimentare se impune în această etapă pentru a se minimaliza costurile cu săpătura și refacerea trotuarelor. De asemenea acestei investiții i se va  realiza și relocarea în subteran a alimentării panourilor de afișaj amplasate în stațiile de transport în comun.

 

Străzile cuprinse în prima parte a proiectului :

Primele străzi ce intră în modernizare prin acest proiect sunt : Horea, George Barițiu, Splaiul Independenței, Plopilor, Primăverii, Memorandumului, Calea Moșilor și Avram Iancu. După finalizarea lucrărilor la aceste străzi, primăria va construi un alt proiect de hotărâre pentru a cuprinde următoarea parte a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.