Horea Uioreanu, fostul președinte al CJ Cluj, precum și oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean vor fi eliberati pe 2 aprilie a decis magistratul Alina Topan de la Tribunalul Cluj. Judecătorul este cel care a decis ca ședința de astăzi din cadrul dosarului ”Mită la CJ Cluj” să fie nepublică când a fost audiată directorul din cadrul CJ Cluj, Mariana Rațiu, dar și Alexandru Crețu- director tehnic al CJ Cluj. Având în vedere că Alina Topan(foto jos) a decis ca a doua ședință consecutivă din acest dosar să fie nepublică ne face să ne gândim la judecătorii de inchiziție, care aveau rolul de a reprima erezia credinței. Astfel, în timp ce în dosar se vorbește de mită la președintele județului Cluj, magistratul pare să dorească ca opiniile pe care să și le facă oamenii în urma acestui proces să reiasă doar din acuzațiile DNA pentru că nelăsând accesul presei în sală, doar aceștia pot comunica. Spunem asta deoarece avocații nu au voie să declare informații din cadrul ședințelor nepublice. Din acest motiv reporterii Gazeta de Cluj au vorbit cu unul dintre apărătorii din cauza pentru a afla cum s-a desfășurat procesul.
UPDATE Oficialii Tribunalului Cluj ne-au declarat ca cei trei vor fi eliberați după discutarea contestației la Curtea de Apel Cluj. Mai mult, există posibilitatea ca dosarul Mită la CJ Cluj să fie judecat în continuare cu ușile închise. Motivația judecătorului este ”buna înfăptuire a justiției.”
”Măsura va fi executorie după ce se soluționează contestația. Pentru buna înfăptuire a justiției ședința a fost nepublică pentru termenul trecut. Dacă magistratul(n.r. Alina Țopan) va considera în ședințele următoare, va proceda la fel după ce se va pune în discuție caracterul nepublic”, a declarat Simona Trestian, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.
Citește pe aceeași temă și:
Judecatorul a inchis usile in procesul „Mita la CJ”. UPDATE: Mariana Ratiu a plans
Horea Uioreanu, Ioan Bene si Vasile Pogacean vor fi eliberati pe 2 aprilie daca contestatia asupra deciziei nu va fi judecata pana atunci. Singurul inculpat care a cerut sa se ridice masura controlului judiciar este Vasile Pogacean, pe cand Uioreanu si Bene au spus ca nu se opun prelungirii arestului la domiciliu.
”Sunt nemultumit de sedinta nepublica. Nu mi-i frica de presa in sala pentru ca reprezinta o garantie procesuala. Asta inseamna publicitatea. Omul care ii acuzat sa isi faca apararea de fata cu altii. La Pop Razvan am inteles pentru ca era martor mai protejat, mai neprotejat, omul DNA vorba aceia. Insa restul martorilor au un discernamant, au o varsta. Apoi se plang ca scrie presa de ei si nu inteleg de ce(n.r. se refera la Mariana Ratiu, directorul CJ Cluj, care a vorbit cu Uioreanu legat de atacurile din presa).
Legat de felul cum Razvan Pop a solictat data trecuta sa fie audiat nu este nicio cerere la dosar. Zice ca numai ca asa crede judecatorul. Practic nu motiveaza nici judecatorul in incheierea de sedinta.
Ce pot sa remarc este ca e un pic ciudat. Judecatorul a fost echilibrat in acest dosar. Eu personal nu am sa ii aduc reprosuri. Insa anumite abordari nu sunt pe placul meu ca si jurist, nu ca si avocat in cauza.
Uioreanu nu s-a opus daca se prelungeste arestul la domiciliu, iar Bene a spus ca e la aprecierea instantei. Judecatorul a decis control judiciar, iar DNA poate face contestatie. Actuala ordonanta expira in 2. Este o discutie de doctrina daca vor fi eliberati atunci sau nu.
Doamna Ratiu este un functionar tehnician care a venit cu un ”biblioraft sub brat” si care si-a mentinut punctul de vedere. Obiectul dosarului acestuia este luare/duare de mita. Sunt declaratii conexe dosarului cu mai mare sau mai mica insemnatate. Doamna Ratiu nu a vorbit despre infractiunile de luare sau dare de mita.
Toata problema de interes este ca se teme lumea, daca nu ii lasi in sala sa vada ce s-a intamplat cu adevarat este normal ca se tem oamenii. Se tem totusi raportat la ce? Raportat la acuzatiile DNA?”, a declarat unul dintre avocatii cauzei.