Procesul comercial în care Răzvan Rotta l-a dat în judecată pe senatorul liberal clujean Marius Nicoară va părăsi instanțele clujene. În cadrul dosarului, Rotta a depus o cerere de strămutare a procesului, iar judecătorii au trimis dosarul la Tribunalul Bistrița Năsăud. Practic, Rotta, împreună cu fiica lui Sorana, au dorit să se retragă din asocierile cu Nicoară și cu Radu Pălăgheanu, dar cei din urmă nu au fost de acord cu suma de bani cerută de familiar Rotta și s-a ajuns la proces.

 

Unul dintre cele mai interesante procese comerciale din cadrul Tribunalului Specializat Cluj se va judeca de acum înainte în cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud. Motivul este o cerere de strămutare, admisă de judecătorii clujeni de la instanța superioară, care a fost depusă de Răzvan Rotta și Sorana, fiica lui. ”Admite cererea de strămutare formulată de reclamanţii Rotta Sorana şi Rotta Răzvan. Dispune trimiterea dosarului nr. 563/1285/2014 al Tribunalului Specializat Cluj la Tribunalul Bistriţa Năsăud in vederea judecării. Păstrează toate actele de procedură indeplinite de către Tribunalul Specializat Cluj in dosarul nr. 563/1285/2014”, arată o soluție a Curții de Apel Cluj privitoare la judecarea dosarului dintre Rotta, pe de o parte, și Marius Nicoară și Radu Pălăgheanu, pe de alta, afaceriștii care se judecă pentru aproximativ 2,5 milioane de euro de euro.

Din varii motive, Răzvan Rotta i-a cesionat fictiv fiicei lui, Sorana, o parte din acțiunile pe care le deținea în cadrul grupului de firme Compexit.

Anul acesta, membrii familiei Rotta au decis să se retragă din afacere și le-au cerut partenerilor de afaceri, senatorul liberal Marius Nicoară și lui Radu Pălăgheanu, răscumpărarea acțiunilor. Însă partenerii de afaceri au considerat că suma cerută este prea mare și, în loc de negocieri, s-a ajuns în instanță. Inițial, Sorana Rotta a depus o cerere pentru o sumă totală de aproximativ 2,6 milioane de lei, dar nu a timbrat cererea făcută, astfel că magistrații au respins solicitarea.

”Subsemnata sunt asociată și în alte trei societăți cu aceleași persoane. S-a dovedit că aceștia nu doresc o asociere afectivă și egală cu subsemnata, prin intermediul societăților… Astfel, aceștia au dorit ieșirea mea din societate și nu doresc efectiv asocierea cu mine, ci doresc doar să nu mă despăgubească pentru drepturile deținute… În acest sens mi-au dat să semnez acte adiționale de cesiune la valoarea nominală a părților mele sociale pentru alte firme unde suntem împreună asociați”, arată Sorana Rotta în plângerea înaintată Tribunalului Comercial Cluj.

 

Schema Rotta

Pălăgheanu Radu, Rotta Răzvan,  Marius Nicoară și Titus Nicoară au fost asociați în Compexit Trading SRL până în 2012, când, la solicitarea expresă a lui Rotta, au acceptat cesiunea părților sociale ale lui Rotta către fiica sa, Sorana Rotta. În același timp, Răzvan Rotta avea calitatea de asociat și administrator al societății Auto Zebra SRL, unde a contractat o serie de credite, în valoare totală de peste 4 milioane și jumătate de lei. Răzvan Rotta avea calitatea de administrator și la Compexit Trading, și din această poziție a garantat restituirea creditului contractat de Auto Zebra cu bunuri ale Compexit Trading. Asociații lui Rotta spun că și-au dat acordul pentru aceasta, ”date fiind relațiile de prietenie, de asociere și colaborare în afaceri dintre noi și Rotta”, fără să cunoască situația financiară reală a societății pentru care au garantat împrumuturile.

Între timp, situația Auto Zebra s-a degradat în așa măsură încât a intrat în procedură generală de insolvență, iar Compexit Trading, în calitatea sa de garant ipotecar, a plătit o parte din datoriile către bancă. Rotta a semnat un act prin care se obliga să ramburseze către Compexit datoria  ce revenea societății Auto Zebra. Cum Rotta a intrat într-un carusel al creditelor pentru mai multe din firmele sale, dar și de ordin personal, asociații săi de la Compexit Trading au fost de acord, la solicitarea expresă a acestuia, ca, printr-o majorare de capital să accepte ca asociat a 31 de părți sociale din totalul de 100.100 pe Sorana Rotta. Apoi, prin Hotărârea AGA, au acceptat transferul majorității parților sociale către Sorana Rotta, tatăl acesteia păstrând doar 1% din capitalul social ca o garanție pentru restituirea plăților făcute în numele lui.

La aproape doi ani după ce a devenit acționar al Compexit Trading, Sorana Rotta a cerut, în scris, retragerea sa din calitatea de asociat, comunicându-le apoi celorlalți pretențiile bănești pe care le are și care se ridicau la peste un milion și jumătate de euro. Partenerii lui Rotta îl acuză că a avut un plan bine stabilit, prin care a urmărit ca firma Compexit Trading să-i plătească datoriile, iar el, în final, prin fiica sa, să încaseze o sumă substanțială de bani. Ei mai spun că aceeași schemă – întâi o majorare de capital, urmată de o cesiune de părți sociale și apoi de o cerere de retragere din asociere – a aplicat-o Rotta și în alte societăți, respectiv Compexit Auto Rulate SRL, Topcar SRl și Seul Auto SRL, fapt care ar releva intenția fraudă și premeditare a partenerului lor.

 

Firmele senatorului Nicoară

Pe de altă parte, senatorul Marius Nicoară și partenerul lui, Radu Pălăgheanu au deschis și ei un proces împotriva lui Rotta în care cer să se arate că suma cerută de familia Rotta este nejustificat de mare. Ei au înaintat o plângere către Tribunalul Comercial Cluj prin care cer instanței să declare inopozabilă cesiunea de părți sociale realizată de Rotta Răzvan către Sorana Rotta, fiica sa. În subsidiar, ei solicită ca, dacă nu se admite plângerea în forma formulată mai sus, să se constate că cesiunea este un act simulat, un transfer de proprietate fictiv, având în vedere că prețul a fost unul derizoriu în comparație cu valoarea reală a activelor.

Potrivit ultimei declarații de avere, senatorul Marius Nicoară avea anul trecut acțiuni în cadrul firmelor Banca Transilvania, Compexit Tradig, Compexit Auto Rulate, Seul auto, Top Car și DS Pharma.

razvan rotta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.