Anul trecut, 12 persoane care au făcut arest preventiv au fost achitate de magistrații clujeni. La nivel național, numărul celor care au stat la pușcărie doar în baza cererilor de arestare ale procurorilor DNA se ridică la aproape 130 de persoane. Printre achitații de la Cluj se numără avocați, judecători, lichidatori judiciari sau oameni de afaceri. Departe de a milita pentru vinovăția sau nevinovăția cuiva, este dreptul oricărei persoane de a primi despăgubiri dacă același sistem de justiție face o serie de acuzații pe care, ulterior, le dezminte. Iar despăgubirile care vor fi plătite celor care au făcut pușcărie degeaba vor fi plătite din bugetul public și nu din conturile procurorilor care nu și-au construit temeinic acuzațiile.

 

Anul trecut, anchetele procurorilor DNA au crescut ca producția agricolă pe vremea cincinalelor ceaușiste. Însă în spatele acestui heirupism detectivistic sunt ascunse aproape 130 de persoane care au fost acuzate pentru ca, ulterior, instanțele de judecată să constate că cei care au făcut arest preventiv, l-au făcut degeaba. Printre cei care au fost achitați de judecătorii clujeni se numără oameni de afaceri, judecători sau avocați care par a fi luați cu toptanul de procurorii DNA pentru a da bine în statistici. Oricum pe site-ul instituției DNA nu există un capitol dedicat ”dosarelor chix”, spre deosebire de rubrica ”condamnări definitive” cu care procurorii DNA se mândresc.

Printre cei care au stat la bulău în baza cererilor DNA, pentru ca ulterior să fie ”spălați” de judecătorii clujeni se numără lichidatorul judiciar Kasai Vladimir Pavel care a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv la 19.10.2006, pentru complicitate la trafic de influență. În ancheta DNA, avocații Edit Lazar, Clopina Călin și lichidatorul judiciar Vladimir Pavel Kasai au fost arestați pentru trafic și complicitate la trafic de influență, după ce au fost prinși în flagrant chiar în sediul Tribunalului Timis în timp ce primeau 12.000 de euro de la o persoană cercetată pentru ultraj, pentru a interveni pe lângă judecători. Acest dosar a stat la Curtea de Apel Cluj timp de peste 1.200 de zile pentru ca prin decizia nr.119 din 30 aprilie 2014 magistrații de la Înalta Curte să decidă definitiv achitarea lui Kasai și a lui Clopină. Cei doi au stat în arest în preventiv timp de o lună de zile. În acest dosar magistrații Curții de Apel Cluj, care au judecat fondul cauzei au dispus și ei achitarea.

 

Achitat într-un dosar, la Gherla pentru altul

Un personaj cunoscut în mediul de afaceri este Sarca Brad. El a stat la zdup pe arest preventiv aproape 5 luni, între 2006 și 2007, pentru prezumția procurorilor DNA că ar fi făcut evaziune fiscală și spălare de bani. Sarca și ceilalți inculpați din Dosarul Tascochim au fost achitați de magistrații din Iași, după ce procurorii care i-au trimis în judecată s-au mândrit că dosarul respectiv este unul trăsnet. În referatul DNA, Sarca era prezentat drept creier al întregii operaţiuni, el fiind cunoscut la Cluj pentru dosarele sale de evaziune fiscală. Sentinţa s-a dat contrar aşteptărilor procurorilor DNA, care susţineau că prin afacerile derulate de firma Tascochim s-au achiziţionat uleiuri şi combustibil scutite de la plata accizelor, care ulterior au fost vândute drept combustibil auto. Un prejudiciu la bugetul de stat de 4,5 milioane de euro a fost astfel şters în instanţă. La acel moment, dosarul respectiv a fost o revelaţie pentru implicaţiile lumii interlope în mediul justiţiei, dând la iveală judecători influenţabili  sau nume de procurori dispuşi să fabrice dosare. Ulterior, Sarca a obținut pentru acuzațiile respective de la trei instanțe, ultima fiind Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe de altă parte, el se află încarcerat acum la Gherla pentru că a înșelat Banca Mindbank. În acest dosar el a cerut revizuirea cauzei, în baza art. 394 alin. 1 lit. a al Codului de Procedură Penală, care arată că revizuirea se poate face pe baza descoperirii unor fapte sau împrejurări noi, care nu au fost cunoscute în instanţă la soluţionarea cauzei. Astfel, Sarca susţine că, la momentul  semnării contractului de credit cu banca Mindbank nu avea ştiinţă că societatea cu bunurile căreia el garantase era în faliment. Așa că, nu mică ar fi mirarea, ținând cont de precedentul dosarului Tascochim anulat de trei instanțe, ca Sarca să obțină eliberarea.

Un alt caz în care s-a obținut achitarea este cel al judecătorului orădean Mircea Pușcaș care a fost trimis în judecată la începutul anului 2013 pentru mărturie mincinoasă. Cu toate acestea, în toamna anului trecut, magistratul Pușcaș a fost achitat de ÎCCJ prin decizia 397 din 21 noiembrie 2014. Inițial, el fusese achitat pe fond la Curtea de Apel Cluj.

 

Ce a făcut DNA Cluj anul trecut? 

Cantitativ, din cele 269 de cauze de soluționat (286 în anul 2013) au fost soluționate 117 de cauze (180 în anul 2013, adică o scădere 35%), din care 85 soluții pe fond (față de 121 în anul 2013, rezultând o scădere cu 30%). Au rămas nesoluționate 152 cauze, comparativ cu 106 în 2012. Ponderea cauzelor nou intrate rămâne importantă (163 cauze din 269 de soluționat), iar cauzele soluționate reprezintă 43% din totalul cauzelor de soluționat. S-au aplicat dispozițiile privind renunțarea la urmărire penală față de 30 persoane (comparativ cu 22 persoane în anul 2013 față de care s-au aplicat dispozițiile art. 181 C.Pen.). În mod defalcat, situația celor 30 de persoane se prezintă astfel: față de 2 învinuiți s-a dispus SUP+amendă, față de 12 suspecți s-a dispus renunțarea la urmărirea penală și obligarea la muncă în folosul comunității, iar față de 1 suspect și 15 inculpați s-a dispus renunțarea la urmărirea penală.

 

Un lot întreg achitat de magistrați

De asemenea, achitări pe bandă rulantă au primit și toate persoanele aflate în lotul dosarului 27134/211/2010 de la Curtea de Apel Cluj, dosar în care cei de la DNA au inculpat aproape 10 persoane pentru prejudicierea intereselor comerciale ale Societății Naționale de Transport Feroviar CFR CALATORI SA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.