Instalarea conceptului Janis în Cluj-Napoca a stârnit interesul multor studenţi și nu numai. În decursul a câţiva ani patronii de la Janis au ajuns la performanţa de a deţine nouă localuri cu stiluri diferite, dar foarte populare. În timp ce lanţul Janis era în vogă, patronii sfidau legile administraţiei locale și legile de funcţionare a firmelor.

La o simplă cerere pentru a obţine informaţii publice cu privire la avizele de funcţionare ale localurilor din Cluj-Napoca am primit răspunsuri de la mai multe instituţii prin care se preciza lipsa avizelor și a aprobărilor necesare funcţionării lanţului Janis.

DSVSA afirmă că Janis nu are aviz de la ei

Direcţia Sanitară Veterinară și Pentru Siguranţa Alimentelor Cluj a precizat că Janis SRL nu deţine înregistrare sanitar veterinară în conformitate cu ORD. 111/2008, în condiţiile în care unele localuri servesc mâncare a la carte sau alte cluburi/baruri înregistrate în lanţul Janis serveau pâine cu zacuscă sau unsoare.

Acest aviz este necesar și stipulat în lege prin Ordinul nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală.

Primăria Cluj-Napoca, dușmanul Janis-ului

În procesul de integrare a firmelor lui Adrian Muntean și Florin Opriș, aceștia s-au lovit cel mai dur de administraţia locală a orașului Cluj-Napoca. Astfel că, întrebată de Gazeta de Cluj dacă Janis SRL are avizele necesare, Primăria a răspuns că există documentaţii incomplete pentru punctele de lucru situate în Piaţa Unirii nr.19, respectiv Piaţa Unirii nr. 19 subsol apartamentul 4 și nr. 20 ap. 5b. Aceste locaţii nu deţin acord de funcţionare din partea autorităţii administraţiei publice locale.

În trecut, clujenii au depus nenumărate plângeri împotriva acestor localuri, iar din ascensiunea de firme, proprietarii au început să piardă teren.

Adrian Munteanu, un fel de Lăpușneanu

Adrian Munteanu a fost ţinta mai multo știri din presa clujeană și nu numai. S-au menţionat de nenumărate ori ilegalităţile pe care acesta le făcea sau istoricul său penal. Un articol din presa locală arăta că există plângeri la adresa clubului Janis și că Poliţia Locală răspunde la aceste plângeri prin formule standard.

În ciuda scandalurilor în care a fost implicat, Adrian Munteanu nu este un om care să cedeze ușor. Dimpotrivă, se aseamănă cu domnitorul Alexandru Lăpușneanu. Angajaţii din lanţul acestor localuri s-au plâns de tratamentul jalnic pe care îl primesc de la conducere. Faptul că nu își primesc salariile la timp, că sunt trataţi cu dispreţ și obligaţi să facă lucruri ce nu sunt cuprinse în fișa postului sunt doar câteva dintre aspectele ce au  stârnit conflicte.

„Vă rugăm interveniţi la clubul Janis. Pur și simplu nu mai rezistăm psihic. Vă rugăm”, scrisese în plângerea ei Rodica Codarcea, o clujeancă ce locuiește în Piaţa Unirii.

„S.C. Biblioteca House S.R.L. (Janis) nu a respectat deciziile de suspendare a activităţii dispuse prin procesele-verbale de constatare a contravenţiilor încheiate în conformitate cu prevederile O.G. nr. 99/2000 republicată, prin urmare s-a demarat procedura legală pentru emiterea unei ordonanţe președinţiale în vederea suspendării activităţii de cafe-bar desfășurată în imobilul din Piaţa Unirii nr. 19. În acest sens, s-a înregistrat Dosarul nr. 25470/211/24.11.2014 la Judecătoria Cluj-Napoca. După emiterea unei sentinţe judecătorești definitive se va acţiona în conformitate cu aceasta”, precizează Direcţia Poliţia Locală – Serviciul Inspecţie Comercială. 

Acest răspuns a devenit deja standard, oferit de câte ori clujenii reclamă situaţia de la Janis. Din acest răspuns rezultă că oricine poate comite abuzuri în oraș, iar Poliţia Locală este de decor. Cert este că patronii Janis au râs și în faţa Poliţiei Economice Cluj și au scăpat fără probleme din multe controale.

Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba

În ideea de a scăpa de controale și de zvonurile rele, Berăria Ursus și-a schimbat denumirea în Praga Pub. În trecut Berăria Ursus era de fapt tot un local din lanţul Janis, dar care a primit acordul de la Fabrica de Bere Ursus pentru a deţine acest nume. Recent, Ursus s-a retras din această asociere, iar restaurantul din lanţul Janis și-a găsit un alt patron, tot un berar, de această dată din Praga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.