Tot mai mulţi clujeni deschid procese în care anularea precontractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu dezvoltatotorii imobiliari care nu s-au onorat de obligaţii faţă de clienţii lor. Printre firmele care sunt lovite de aceste procese pe primele locuri se situează SC Dan & Sergiu Construct, SC Primarom, SC DIC Construct ori SC Luc Invest. Dacă analistii imobiliari spun că aşteaptă o lege care să îngreuneze “ţepele” imobiliare, avocaţii clujeni, specializaţi în anularea actelor de vânzare-cumpărare, se arată aproape convinşi că acest lucru nu se va întâmpla.
Răzvan Robu
Săptămâna trecută, doar la prima instanţă clujeană erau înregistrate peste 500 de procese care aveau ca obiect anularea actelor, iar majoritatea dintre acestea vizează contractele de vânzare-cumpărare de locuinţe. Majoritatea motivelor invocate de clienţii care se simt păcăliţi de constructori sunt cele de nepredare a locuinţelor la termen, pe locul doi fiind folosirea unor materiale de construcţie mult mai slabe din punct de vedere calitativ.
“Am deschis procesul în toamna anului trecut pentru că patronul de la DIC Construct m-a tot amăgit şi amânat că îmi pune la dispoziţie un apartament tip mansardă şi lucrul ăsta nu s-a mai întâmplat. După ce i-am plătit 7.000 de euro lui Pop (Raul Pop, patronul SC Dic Construct) m-a tot amânat că îmi pune la dispoziţie locuinţa şi l-am dat în judecată. De când vin pe-aici am văzut că sunt câteva zeci de procese în care oamenii l-au dat pe ăsta în judecată că i-a păcălit”, spune unul dintre clienţii DIC Construct. Patronul firmei de construcţii, Raul Pop, nu a răspuns la telefon pentru a explica care este cauza proceselor în care este acuzat de neonorarea clauzelor contractuale. De altfel, conform unui avocat clujean care se ocupă de o parte dintre aceste procese spune că sunt slabe sanse ca oamenii să îşi mai recupereze banii investiţi pentru că firma Dic Construct a intrat în insolvenţă.
“Aici a fost o chestie gândită cu “dedicaţie” şi cine a muşcat momeala lui Pop, greu o să îşi mai recupereze banii. El a construit mai multe mansarde pe câteva blocuri de pe strada Lunii, Ion Meşter sau Moldoveanu, dar pentru care nu avea nici o autorizaţie de construcţie. Pe unele dintre acestea le-a vândut chiar de mai multe ori. Pop a fost anchetat de poliţie, sunt mai multe procese penale în care este acuzat de înşelăciune, dar, chipurile, nu mai este de găsit”, spune avocatul clujean. Conform unor informaţii, patronul Dic Construct s-ar fi mutat din Cluj Napoca în localitatea Jucu de Sus, acesta fiind motivul pentru care autorităţile nu îl pot găsi pe Raul Pop.
Legea ţine cu ţeapa imobiliară
Situaţia prezentată mai sus nu este singulară, dezvoltatorii imobiliari care sunt atacaţi de clienţi în instanţe fiind mult mai numeroşi. În acest context, analiştii imobiliari spun că în momentul de faţă se lucrează la o lege care să reducă numărul „ţepelor” imobiliare. Conform noii legi, viitoarele contracte de vânzare-cumpărare vor trebui să conţină o anexă în care vor trebui trecute atuurile şi hibele locuinţei care face obiectul tranzacţiei. Conform agentului imobiliar Pavel Bariu cea mai facilă şi legală cale de a cumpăra o casă bună este modelul american, prin care cumpărătorul apelează doar la un avocat care îi poate reprezenta interesele pe parcursul întregii tranzacţii. „Este clar că e o lipsă de legi în ţară. Ar fi trebuit adoptat de mult modelul occidental de vânzare-cumparare unde comisioanele sunt mai mari, totul acoperit de contracte, iar cel care se mută plăteşte doar avocatul şi banii pe casă. Restul e treaba agentului, băncii şi a celui care verifică locuinţa pentru orice probleme, şi care e obligat să-ţi le comunice. Toţi lucrează cu contracte cu tine şi răspund pentru ele în faţa legii. Tu nu faci altceva decât să iei cheia de la avocat după ce ai predat cecul cu banii şi ai semnat toate actele”, explică Bariu. Agenţii şi dezvoltatorii imobiliari spun că această lege va putea face diferenţe considerabile de preţ, iar, în cazul locuinţelor nou construite, se vor putea departaja cei construiesc bine de cei care fac lucruri de mântuială. De asemenea, vor dispărea din ante-contractele de vînzare-cumpărare şi clauzele conform cărora dacă cel care cumpără se răzgândeşte este nevoit să plătească mii de euro.
Cu toate acestea, dezvoltatorii imobiliari clujeni sunt mai susceptibili în ceea ce priveşte apariţia acestei legi.
„Ştiu că există un asemenea proiect de lege, dar nu se va promulga aşa ceva în următorii cinci ani. Piaţa neagră a imobiliarelor aduce încă bani serioşi celor care fac parte din ministere sau diferite regii sau administraţii locale. Să stiţi, chiar dacă se tot spune de criză, lumea mai construieşte, nu aşa cum era prin 2006-2007, dar se mai ridică locuinţe colective. Ţeparii vor rămâne, indiferent de legi sau nu că românii se lasă păcăliţi de un preţ mai mic”, spune Tibi Vaida, patronul unei firme de construcţii din Cluj-Napoca.
Cazuri cu ţepari
Gazeta de Cluj a prezentat în numerele anterioare o serie de cazuri în care dezvoltatorii imobiliari au fost prinşi în „off-side”.
Afacerea Buzoianu
La începutul lunii decembrie aproape 10 clujeni i-au dat în judecată pe Anca şi Octavian Buzoianu, Sandu Cosmin Părţilă şi Rusz Ladislau, cei doi fiind în cadrul Sc Luc Invest. Scandal imobiliar a fost pus la cale în urmă cu trei ani, când Octavian Buzoianu a cumpărat lângă Muzeul Apei din Floreşti un teren cu o suprafaţă de aproape 8.000 de metri pătraţi. Tot în 2007, clienţii nu au întârziat să apară şi au încheiat antecontracte de vânzare cumpărare de la Octavian Buzoianu, care îl împuternicise, la acea dată, pe Sandu Părţilă, reprezentantul omul de afaceri clujean. Buzoianu a vândut afacerea către SC Luc Invest, firmă controlată de Sandu Părţilă şi Ladislau Rusz. După ce Buzoianu şi-a înstrăinat afacerea, cei care au cumpărat au încercat de mai multe ori să îi contacteze pe Rusz şi Părţilă, dar aceştia nu au mai fost de găsit.
Afacerea Prima Rom
Peste 100 de persoane au cumpărat apartamente în ansamblul dezvoltat de SC Prima Rom în cartierul Zorilor. Cu toate acestea, firma nu a predat apartamentele cumpărătorilor, iar unii dintre oameni stau şi acum în chirie, chiar dacă au plătit locuinţele. Această afacere îi aparţine clujeanului Dorin Marchiş.
Afacerea Dan&Sergiu Construct
Acţionarii SC Dan&Sergiu Construct au început să construiască ansamblul imobiliar Excelsior din Baciu. Pentru că nu au predat la timp apartamentele vândute la „roşu”, clienţii i-au dat pe acţionarii firmei în judecată pentru a recupera sumele de bani investite. Patronii acestei firme sunt Daniel Micle şi Sergiu Mureşan.
Da, intr-adevar, imobiliare de carton, insa nicidecum „taiate la judecatorie”. Nu exista judecator competent si care sa fie in slujba oamenilor care sa faca asa ceva. Totul in tara asta decurge si se face in favoarea teparilor (imobiliar sau de orice fel). Termenele extrem de lungi de judecata, dezinteresul fata de problemele oamenilor („asta nu-i un proces prioritar pentru mine” – asta mi-a replicat un judecator)nu fac altceva decat sa le ofere timp berechet maretilor investitori imobiliari sa-si cesioneze bunurile si sa se spele pe maini de contractele ce nu le-au onorat. Dan si Sergiu Construct a cesionat ansamblul Excelsior unei firme fantoma cu sediul in Bucuresti, cu date de contact un oficiu postal si o adresa de e-mail si patron un cetatean maghiar. De asemenea, in extrasurile CF blocurile aoar ca fiind ipotecate pentru un imprumut de catre un cetatean american. Si de ce toate astea? Pentru ca niste judecatori nesmimtiti si incompetenti le-au oferit timp destul sa faca toate astea, cu vreo 20 de procese deschise impotriva lor.
CURTEA DE APEL CLUJ, SECŢIA PENALĂ
DOSAR PENAL 29081/211/2011
Minuta deciziei penale nr.1052/A/2017
ÎN NUMELE LEGII D E C I D E :
În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.pr.pen. admite apelul declarat de inculpatul POP RAUL
CĂLIN administrator al SC DIC CONSTRUCT SRL, împotriva sentinţei penale nr. 1046/28 iunie 2016 a Judecătoriei Cluj-Napoca pe care o desfiinţează sub aspectul cuantumului pedepsei aplicate inculpatului şi modului de soluţionare a acţiunii civile.
Pronunţând o nouă hotărâre, reţine în favoarea inculpatului circumstanţele atenuante prevăzute de art. 74 alin. 1 lit. b din Vechiul Cod penal şi, făcând aplicarea art. 76 lit. c VCP, condamnă pe inculpatul Pop Raul Călin pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 215 alin. 1,2,3, cu aplic. art. 5 NCP, la pedeapsa de: 1 (un) an închisoare.
Menţine modalitatea de executare a pedepsei stabilită de prima instanţă şi în baza art. 81, 82 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a acesteia pe un termen de încercare de 3 ani.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate în măsura în care nu contravin prezentei decizii.
Cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29.06.2017.