Divergențele dintre primăria Turda și Societatea de Transport Public au luat amploare în ultima vreme. Conflictul principla viza majorarea tarifelor pentru biletele de transport și abonamentele de călători, în vreme ce Consiliul Local se opunea. Astfel că, după nenumăratele ceturi în ședintele de CL, STP a precizat că va înceta prestarea de servicii pentru municipiul Turda.
Curtea de Apel a hotărât, în ședința din 18 mai, anularea în totalitate a hotărârii Tribunalului și a ordonanței președențiale. Potrivit datelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, Curtea de Apel a admis apelul STP SA împotriva sentinței civile nr. 1357 din 21.04.2015 pronunţată în dosarul nr. 1784/117/2015 al Tribunalului Cluj pe care o schimbă în sensul că respinge cererea de emitere a ordonanţei preşedenţiale. Hotărârea Curții de Apel poate fi atacată cu recurs în 30 de zile.
Care este însă explicația pentru cele două decizii diferite ale instanței? Potrivit avocaților contactați de infoaries.ro, ordonanța președențială se bazează pe o aparență de drept, este un act executoriu al instanței dar are un caracter provizoriu, până la judecare cauzei pe fond. “Potrivit noului cod de procedură penală, ordonanța președențială poate fi dată și fără citarea părților, iar în caz de urgență poate fi dată chiar în aceeași zi. Este posibil ca în acest caz, STP să nu fi fost citată și pe cale de consecință să nu fi putut să se apere în fața instanței. În faza de apel, judecarea se face cu citarea părților”, a explicat unul din avocații consultați de InfoAries.ro
Astfel executivul local nu poate obliga Societatea de Transport Public SA să mai presteze servicii pentru municipalitate. Deși cele două decizii ale instanței sunt diferite, în 30 de zile poate fi contestată ultima decizie, în caz contrar aceasta va deveni definitivă și turdenii rămân fără transport în comun.