Kulin Laszlo a primit de două ori despăgubiri pentru aceleași terenuri din comuna clujeană Chinteni, vecină municipiului Cluj-Napoca. Este vorba în total de o suprafață de aproximativ 240 de hectare, iar primarul comunei, Lucia Suciu, a declarat că va înainta o plângere la Ministerul Mediului și că așteaptă o anchetă serioasă asupra felului în care o persoană a putut primi despăgubiri de două ori pe aceeași suprafață de teren. Culmea este că reprezentantul lui Kulin Laszo în această retrocedare a fost condamnat definitiv pentru o altă ”șmecherie” cu retrocedări, în cazul lui Marko Attila.

 

Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a explicat că decizia instanței de a-i retroceda lui Kulin Laszlo 240 de hectare de pământ nu este justă, deoarece când statul le-a luat  rudelor acestuia aceste suprafețe de teren i le-a luat prin intermediul procedurii de retrocedare, primind recompensă la vremea respectivă.

”O să întreprind ceea ce îmi stă în putere pentru a redobândi aceste suprafețe de terenuri din proprietatea comunei Chinteni. Este o decizie ilegală a instanței din punctul meu de vedere. Acest cetățean a fost despăgubit deja, și, după cum am emis decizia comisie de fond funciar, nu se încadra pentru a primi această suprafață. Sigur că la momentul acela nu aveam altceva de făcut decât să punem acea sentință în aplicare, dar acum am luat legătura cu direcția națională Romsilva, am fost la Minister în audiență și am depus toate documentele pentru a se face ample verificări vis-a-vis de emiterea acestei sentințe. Sper ca cei care au restituit din proprietatea statului român 240 de hectare să plătească. Aici vorbim de întreaga suprafață, luând în calcul pășune și suprafață împădurită. Sper să avem o soluție favorabilă”, a declarat  pentru Gazeta de Cluj Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.

Lucia Suciu

 

Cine sunt revendicatorii?

Revendicatorul unei suprafeţe de 240 de hectare din comuna Chinteni este Kulin Laszlo. Un cetăţean care trăieşte în Ungaria şi nu a venit niciodată personal să îşi revendice drepturile. El îl avea reprezentant pe Marosan Tamas, o persoană condamnată definitiv şi irevocabil pentru o retrocedare făcută cu Marko Attila. Este vorba despre retrocedarea Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe. Judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti au dat o sentinţă similară atât pentru Marko Attila, cât şi pentru Marosan Tamas, de trei ani cu suspendarea executări. Iniţial cei doi au primit o condamnare de trei ani cu executare pentru abuz în serviciu.

Astfel, magistraţii au admis apelurile declarate de inculpaţii Marko Attila Gabor şi Marosan Tamas şi de Eparhia Reformată din Ardeal împotriva sentinţei pronunţate de Judecătoria Buzău în vara anului 2012 şi au dispus suspendarea condiţionată a executării fiecăreia dintre pedepsele de câte trei ani de închisoare aplicate de prima instanţă inculpaţilor Marko Attila Gabor şi Marosan Tamas, pe durata unui termen de încercare de cinci ani, se arăta într-un articol din Jurnalul Naţional.

 

S-a renunţat la confiscarea extinsă

De asemenea, s-a înlăturat din cuprinsul sentinţei atacate dispoziţia de confiscare specială a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformată din Ardeal.
Totodată, instanţa a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Clim Silviu, de Secretariatul General al Guvernului şi de Ministerul Justiţiei, şi ca inadmisibil apelul declarat de partea vătămată municipiul Sfântul Gheorghe împotriva aceleiaşi sentinţe. Decizia magistraţilor este definitivă, se arăta pe Jurnalul Naţional.
Marko Attila Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Clim Silviu, fost consilier juridic în Ministerul Justiţiei, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA la data de 28 decembrie 2010, în sarcina lor reţinându-se infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002, cei trei inculpaţi au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, iar în această calitate au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Retrocedarea s-a făcut cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei.

Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ, respectiv Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat. Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acţiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. Prin această modalitate, inculpaţii au prejudiciat statul român aproximativ 1,3 milioane de euro, reprezentând valoarea imobilului.

În luna iunie a anului 2012, Judecătoria Buzău i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare pe Marko Attila şi Tamas Marosan pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi faptă, instanţa stabilind în cazul acestuia din urmă un termen de încercare de cinci ani.

 

Condamnare pentru retrocedări ilegale

”Admite apelurile declarate de inculpaţii Marko Attila Gabor şi Maroşan Tamaş şi de Eparhia Reformată din Ardeal împotriva sentinţei penale nr.715/28.06.2012 pronunţată de Judecătoria Buzău, pe care o desfiinţează în parte în latură penală şi în consecinţă: În baza art.81 rap. la art.82 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării fiecăreia dintre pedepsele de câte 3 ani închisoare aplicate de prima instanţă inculpaţilor Marko Attila Gabor şi Maroşan Tamaş, pe durata unui termen de încercare de 5 ani. În baza art.71 alin.5 Cod penal anterior, dispune suspendarea executării pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepselor principale. Atrage atenţia inculpaţilor Marko Attila Gabor şi Maroşan Tamaş asupra dispoziţiilor art.83 şi art.84 Cod penal anterior, privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepselor în cazul săvârşirii unei infracţiuni în cursul termenului de încercare sau al neexecutării obligaţiilor civile. Înlătură din cuprinsul sentinţei atacate dispoziţia de confiscare specială a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformată din Ardeal, luată în baza art.118 alin.1 lit.e Cod penal anterior. Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Clim Silviu, de Secretariatul General al Guvernului şi de Ministerul Justiţiei, şi ca inadmisibil apelul declarat de partea vătămată municipiul Sfântul Gheorghe împotriva aceleiaşi sentinţe. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate. Obligă apelanţii Clim Silviu, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Justiţiei şi municipiul Sfântul Gheorghe la câte 500 lei cheltuieli judiciare către stat. Onorariile parţiale pentru apărătorii din oficiu ai inculpaţilor Marko Attila Gabor şi Maroşan Tamaş până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de câte 100 lei, vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Prahova. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 26.11.2014”, arată sentinţa de la Curtea de Apel Ploieşti. Care a rămas definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.