O firmă abonată la contractele pe bani publici a prins un contract de peste 1,7 milioane de lei de la Compania de Apă Someş SA. Firma este din Turda şi aparţine familiei Călugăru. Printre contractele celebre care au fost câştigate de această societate se numără şi decontaminarea unei porţiuni din Autostrada Transilvania, afacere care s-a lăsat cu scandal la vremea respectivă. Gazeta de Cluj a prezentat de curând că o parte dintre membrii familiei Călugăru au dat declaraţii la DNA într-un caz de suspiciune de evaziune fiscală.
Compania de Apă Someş a atribuit firmei I&C Transilvania Construcţii contractul pentru furnizare de balast, piatră spartă şi mărgăritar. Afacerea, în valoare de 1.737.600 de lei, fără TVA, a fost parafată la începutul acestei luni.
Firma I&C Transilvania Construcţii este cunoscută în mediul de afaceri clujean prin asocierile făcute cu patronii de la Golden Blitz, amicii lui Traian Băsescu. I&C Transilvania Construcţii a făcut parte din asocierea de cinci firme, SC Euroconstruct Trading 98 SRL, SC Uni-Recycling SRL, SC Setcar SA, SC I&C Transilvania Construcţii SRL şi SC Minesa&ICPM SA care s-au ocupat de neutralizarea unor deşeuri chimice aflate pe traseul Autostrăzii Transilvania.
Firma I & C TRANSILVANIA CONSTRUCTII SRL este administrată şi controlată de HADA CLAUDIA IULIANA şi de fratele ei CALUGAR DANIEL CONSTANTIN, copiii lui Ioan Călugăr.
Daniel Constantin Călugăr este trimis în judecată în stare de libertate în dosarul lui Viorel Hrebenciuc şi a fiului său. Din grupul infracţional trimis în judecată şi din care face parte şi Călugăr mai fac parte senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).
Călugăr din I&C Transilvania
Călugăr a intrat în atenţia publică atunci când a câştigat, prin intermediul firmei I&C Transilvania Construcţii, a câştigat unul dintre contractele care gravitau în jurul afacerii Autostrada Transilvania. Atunci, afaceristul turdean a fost nevoit să intre în asociere cu o cunoscută firmă din Bucureşti pentru că afacerile mari se fac doar cu asociaţi mari. Firma SC Euroconstruct este o “abonată” a lucrărilor de anvergură pentru construcţia şi reparaţia de drumuri, iar asociaţii firmei deţin şi localul Golden Blitz, unde o serie de personalităţi mai mult sau mai puţin politice aleg să-şi petreacă timpul liber. Preţul de 16 milioane de dolari pentru această lucrare a fost stabilit de SC I&C Invest, care aparţine omului de afaceri turdean Constantin Daniel Călugăr, persoana care controlează şi SC I&C Transilvania Autostrăzi, una dintre firmele care s-au asociat într-un consorţiu pentru a face această lucrare. Pentru că un contract de 16 milioane de euro este o afacere extrem de atractivă, Călugăr nu s-a putut “lipi” singur de acest business, ci a trebuit să se mulţumească doar cu o parte din sumă fiindcă această sumă i-a atras pe “peştii mari” care înoată în afacerile cu lucrări de drumuri. Din asocierea pe care turdeanul nu a putut-o refuza fac parte nume grele cum ar fi SC Euroconstruct Trading 98 SRL, SC Minesa ICPM SA, SC Setcar SA, SC Uni-recycling SRL şi, bineînţeles, I&C Transilvania Construcţii SRL. Contractul este pe banii statului, întrucât este gestionat de Compania Naţională a Autostrăzilor şi Drumurilor Naţionale din România (CNADNR), iar procedura prin care acest contract a fost atribuit este negocierea.
Contracte babane de la apă
Compania de Apă Someş este extrem de abilă în atribuirea contractelor ”grase” către societăţi controlate de afacerişti controversaţi din zona Clujului.
Spre exemplu, în această primăvară, unul dintre cele mai consistente contracte ale Companiei de Apă Someş SA, cel de extindere a reţelei de apă şi canalizare în municipiul Dej, a fost atribuit la mijlocul acestei luni. Contractul, în valoare de peste 4,5 milioane de euro, a fost atribuit firmei TRUSTUL DE INSTALAŢII MONTAJ ŞI CONSTRUCŢII S.A, patronată de Gicu Gânscă, Martiana Litan şi Mircea Irimuş care este proprietarul afacerii Sawa. Aceşti bani provin din fonduri europene (Fondul de coeziune – Axa 1 POS Mediu 2007-2013) şi, iniţial, valoarea proiectului a fost estimată la 33.800.000 lei, aproximativ 7,5 milioane euro.
În luna aprilie 2015, aceeaşi instituţie de stat a atribuit o licitaţie în valoare de peste un milion de euro unei firme patronate de ”regele” SIF-urilor, Dragoş Bîlteanu, aflat acum în arest la domiciliu, şi a partenerului lui de afaceri, libanezul LAKIS NABIL. Contractul încheiat de Compania de Apă Someş este, ca pentru ”băieţii deştepţi”, de furnizare a energiei electrice şi a fost atribuit firmei Industrial Energy SA pentru suma de 4.670.640 de lei. În Cluj Napoca, Bîlteanu mai controlează prin intermediul unui SIF afacerea Arta Culinară SA pe care vrea să o transforme într-un business imobiliar.
Săgeata lui Hrebenciuc
Potrivit rechizitoriului, Călugăr ar fi trebuit să fie persoana care întabulează terenurile cu o suprafaţă de 43.227 ha teren forestier în judeţul Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).
Betoane ”mănăstireşti” în Mihai Viteazu
Conform turdanews.ro, membrii familiei Călugăr s-au folosit de influenţa pe care o deţin pentru a construi o staţie de betoane în comuna Mihai Viteazu. ”Solicitarea de concesionare către Primăria Mihai Viteazu a fost transmisă de Italconsult SRL, reprezentată de Camillo Torta (preşedintele Asociaţiei Întreprinderilor Italiene Cluj – om de afaceri din Parma), în 11.02.2003. La scurtă vreme, într-o grabă suspectă, fostul primar a iniţiat proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării, care s-a adoptat în 10.03.2003. Hotărârea făcea referire la concesionarea unei suprafeţe de 70.000 mp de teren, pentru construirea unei fabrici de cărămizi, promiţându-se 200 de locuri de muncă. La scurtă vreme, adică la încheierea contractului de concesionare, obiectul acestuia a fost modificat în “depozitare şi stocare materie primă, amplasare instalaţii şi utilaje pentru producţie beton şi asfalt, construcţie depozite de materie primă şi produse finite”. Cu alte cuvinte, chestia cu locurile de muncă şi cu fabrica de cărămizi s-a dovedit a fi doar o minciună menită să ascundă adevărata afacere. Pentru că, după semnarea contractului de concesionare, odraslele lui Ioan Călugăru au cumpărat părţile sociale ale Italconsult SRL, de la italianul Torta Camillo. În prezent, asociaţi ai societăţii Italconsult SRL figurează Călugăr Daniel Constantin şi Hada Claudia Iuliana, adică fiul şi fiica omului de afaceri Ioan Călugăr de la Transilvania Impact SRL”, se arată în sursa citată.