Potrivit unor informații, una dintre pădurile aflate pe raza comunei clujene Chinteni este defrișată masiv. ”Padurea din Chinteni, inspre Corus se taie fara mila, zone intregi ale padurii sunt ca si rase, iar imaginea e pur si simplu dezolanta. Am semnalat si autoritatile competente cu protejarea mediului, sper intr-o reactie, desi sansele sunt destul de mici. Trebuie sa facem ceva, sa ajunga la opinia publica cat mai multe cazuri si poate prin aceasta modalitate putem contribui si noi la salvarea padurii din Romania si la sanctionarea celor care calca totul in picioare pentru bani. Sau poate cineva se autosesizeaza”, semnalează un clujean.
Primărița din Chinteni, Lucia Suciu, spune că tăierile sunt perfect legale și avizate de Direcția Silvică clujeană. ”Pădurea este plantată de răposatul (Nicolae Ceausescu, n.red.) și copacii au fost plantați unul lângă altul! Eu niciodată nu am văzut așa ceva! Când intram acolo pur si simplu mă sufocam! Am primit avizul de la Direcția Silvică pentru a curăța și toaleta pădurea. Au fost și controale de la bucurești și totul este OK!”, declara Suciu.
La nivel national, Romania are 6.741.000 de hectare de padure. Pare mult, dar suntem la coada Europei la acest capitol. Romania a pierdut intr-un secol mai bine de jumatate din paduri. Si nu se opreste. Pierde in continuare hectare intregi in fiecare zi. In ultimii ani, mai multe legi, numite ale proprietatii au adus haos in padure. 500.000 de hectare de padure sunt neadministrate. Acolo in mare parte padure nu mai este. In plus, peste un milion de hectare au fost retrocedate in conditii discutabile, iar alte 500.000 de hectare sunt in litigiu.
”In perioada 1990-2011, s-au defrisat ilegal 366.000 ha de padure, proprietate de stat si privata,  fiind valorificati peste 80 milioane metri cubi de lemn, in suma de peste cinci miliarde euro, conform sintezei Raportului de audit privind „Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990-2012”, realizat de Curtea de Conturi. „In perioada 1990-2011, volumul taierilor ilegale din padurile Romaniei s-a mentinut, cu unele fluctuatii anuale, la un nivel extrem de ridicat, cele mai afectate de acest flagel fiind padurile aflate in proprietatea statului”, potrivit raportului. Cele 5 miliarde de euro rezulta din calcularea beneficiului la un pret  de 70 euro/metru cub lemn de foc, valoarea cea mai mica a lemnului. „Aceasta cifra este departe de a fi cea reala, intrucat cea mai mare parte a arborilor taiati din padurile Romaniei au luat calea strainatatii (catre tari din Europa, Nordul Africii, Asia) la preturi cu mult mai mari decat pretul minim stabilit pentru lemnul de foc”, precizeaza un raport al Curtii de Conturi.

1 COMENTARIU

  1. Lucia Suciu, padurea se vede in exact acolo pe harti inca cel putin din 1763 (vezi situl mapire.eu), Nu toate padurile sunt cum le-ai vazut matale in poze, sunt zone mai dese intr-adevar, dar in general padurea este foarte frumoasa. Chiar daca ar fi cum ar spune dansa, asta ar fi un motiv de taiere la ras?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.