România este ţara în care politicienii se vorbesc doar de bine. În democraţie, ţara abundă în “politicieni de calitate”. Deşi învăţaţi să negocieze oricând şi oriunde, dar în primul rând oricum, politicienii clujeni aduc doar laude confraţiilor de partid de la centru. Cu şcoala vieţii în spinare, politicienii Clujului sunt destul de abili astfel încât să îşi dea seama că “vorba dulce mult aduce”. Gazeta de Cluj a realizat un material în care să surprindă părerile politicienilor clujeni vis-à-vis de colegii de partid la nivel naţional. Fie deontologia partidului promovează o cenzură mascată, fie într-adevăr colegii de partid se iubesc sincer unii pe alţii, altfel nu se poate explica insistenţa de a scoate la înaintare nişte colegi abmiţioşi şi muncitori, nişte figuri remarcabile impresionante.
De prea puţine ori auzim la politicienii noştri cuvinte care să ne facă să credem că personajul despre care se vorbeşte merită să fie ceea ce este. În schimb, de prea multe ori limbajul trădează toată demagogia şi falsitatea de care dau dovadă. Unii sunt însă mai chibzuiţi, şi refuză să se raporteze faţă de colegii lor în nici un mod.
Partidele diferă, politicienii nu
“Politicienii români se aseamănă mai mult decât diferă”, a atenţionat filosoful Gabriel Liiceanu.
“Partidele diferite din care fac parte nu mai contează. Ele sunt simple măşti. În spatele lor sunt aceiaşi indivizi, mânaţi cu toţii de interese personale, care se “servesc” unii pe alţii à tour de rôle, care joacă cu toţii un joc al lor, unul care n-are nimic comun cu “jocul” ce poartă numele de “istoria României””, a mai explicat Liiceanu.
Revoltaţii din PDL
“Din noiembrie încoace, de la realegerea preşedintelui Băsescu, Guvernul Boc a diminuat atât credibilitatea PDL, cât şi credibilitatea lui Traian Băsescu. Trebuie să fim lucizi: în acest moment există un deficit de credibilitate major”, afirma Cristian Preda.
În opinia sa, în PDL nu există în prezent o viziune alternativa: “Nu sunt resurse pentru o formulă alternativă şi nu există curaj din partea liderilor actuali. Asta e, un blocaj, care vine din această apăsătoare lipsă de credibilitate! Asta-i problema. Nu poţi porni la drum, dacă n-ai încredere că-ntr-o zi vei ajunge la ţintă”, a mai explicat europarlamentarul PDL.
Am putea spune că parţial se înşeală. Mai toţi politicienii clujeni din partid sunt plecaţi în străinătate sau sunt pe punctul de a-şi lua zborul.
PDL:
Cristian Preda este un profesor de politologie. Este europarlamentar PDL.
Sebastian-Laurenţiu Lăzăroiu este un sociolog şi politolog, care deţine în prezent funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul Planificare şi Analiză Politică al Administraţiei Prezidenţiale, din 2007.
Raluca Turcan este deputat de Sibiu în Parlamentul României. Este propusă pentru fotoliul de Minsitru al Culturii.
Monica Luisa Macovei este un avocat şi politician independent. Ea a deţinut în perioada 29 decembrie 2004 – 5 aprilie 2007, funcţia de Ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu. Anterior a condus Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki. În present este europarlamentar PDL.
Adriean Videanu este un om de afaceri şi vicepreşedinte al PD-L, fost primar general al Bucureştiului. În prezent este Ministrul Economiei.
Sebastian Vlădescu este un economist care a îndeplinit funcţia de Ministru al Finanţelor în Guvernul Tăriceanu (2005-2007) şi din nou din 23 decembrie 2009 în guvernul Boc.
Radu Berceanu este ministru al Transporturilor.
Florin Stamatian
“Cristian Preda – Personal nu îl cunosc, însă am observat că este constant în ceea ce exprimă. Are o poziţie reformistă, critică unori faţă de anumite curente de partid. Este un om constructiv. Unele ieşiri pe care lea avut au fost anumite presiuni, contra timp.
Monica Macovei – Este o personalitate în politică, fostul Ministru al Justiţiei, care a încercat o reformă, care s-a realizat mai mult sau mai puţin.”
Petru Călian
“Cristian Preda – Ar putea fi un bun critic, formator de opinii şi un bun ziarist. Este un om inteligent, preocupat de munca sa.
Sebastian Lăzăroiu – Este un bun consilier, care îşi face bine treaba, deşi uneori se grăbeşte în afirmaţiile pe care le face. Ar trebui să fie puţin mai temperat în afirmaţiile pe care le face şi să gandească de două ori mai mult.
Raluca Turcan – Avem o femeie inteligentă în politică, cu o bogată experienţă politică. Ce apreciez cel mai mult sunt implicarea şiu fermitatea în decizii.
Monica Macovei – Pot spune că a fost un procuror bun, însă ca om politic nu ma încântat în mod deosebit. Mi se pare că nu se potriveşte în acest puzzle. Nu este o piesă care să poată fi aranjată în acest joc.
Adrian Videanu – Poate fi catalogat un “monstru sacru” al politicii, în sensul pozitiv al termenului. Pe lângă experienţa politică foarte bogată, are şi o experienţă managerială foarte bine pusă la punct. În acest moment eu îl văd că poate ocupa orice fotoliu administrativ.
Sebastian Vlădescu – Este un nonconformist atât în politică, cât şi în administraţie. Din păcate nu se adaptează muncii în echipă, deşi este un bun profesionist. Cred că şi-ar face mult mai bine treaba într-o echipă.
Radu Berceanu – Are o vastă experienţă politică, pentru că a trecut prin multe focuri, bătălii. Experienţa se acumulează în timp. Uneori este prea tranşant, dar asta poate fi privită şi ca o calitate şi ca un defect.
În general le recomand un spirit de echipă mai puternic. Îmi doresc să nu mai apară fisuri în partid, şi ceilalţi colegi să nu se afirme singuri, pentru că nu sunt de succes în mod individual. Partidul înseamnă muncă în echipă şi apărarea unui grup, a unui status.”
Sorin Apostu
“Cristian Preda – Deşi îl cunosc foarte puţin, ştiu că este un coleg extrem de muncitor.
Sebastian Lăzăroiu – Este un communicator extreme de bun.
Raluca Turcan – Este un politician extreme de ambiţios.
Monica Macovei – Înainte de a fi om politic, este un specialist extreme de bine pregătit.
Adrian Videanu – Este un manager şi un ministru cu o mare experienţă.
Sebastian Vlădescu – Îmi permit să spun că este un finanţist respectat în ţară şi în Europa.
Radu Berceanu – Este ministrul care a încercat şi încearcă să facă lucruri bune, dar nu întotdeauna reuşeşte din păcate.”
Liberalii
Norica Nicolai este un senator din partea judeţului Cluj în legislatura 2000-2004, aleasă pe listele PNL, realeasă la alegerile din 28 noiembrie 2004, pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr. În guvernul condus de Victor Ciorbea a îndeplinit funcţia de secretar de stat din partea PNŢCD. Pe 17 decembrie 2007 a fost desemnată de Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcţia de ministru al justiţiei, desemnare pe care preşedintele Traian Băsescu a refuzat să o confirme. În prezent este europarlamentar liberal.
Ludovic Orban este inginer şi om politic, prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, care a îndeplinit funcţia de Ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu.
Relu Fenechiu în calitate de membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegaţiei României s-a remarcat printr-o lipsă de preocupare şi neglijenţă pentru soarta românilor din afara graniţelor.
Andrei Marga un om de cultură român, profesor universitar doctor în filosofie şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, laureat al premiului Herder în anul 2005.
Varujan Vosganian este un economist, om politic şi scriitor. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România de la înfiinţarea acesteia în 1990 şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Actualmente este vicepreşedinte al PNL.
Marius Nicoară
“Colega mea, Norica Nicolai este mâna de fier a politicii româneşti.
Ludovic Orban se prezintă ca un excelent organizator al partidului. Cred că ar trebui să fie mai mult în prim plan, pentru că acum stă într-un con de umbră.
Relu Fenechiu este un politician extrem de eficient şi perseverent. Este un om de anvergură naţională, iar referindu-mă la Marga, îl consider o persoană absolut deosebită. Varujan Vosganian este un excelent coleg şi un tip priceput. Cu toate acestea eu le recomand să fie mai incisivi în lupta cu guvernul actual.”
Horia Uioreanu
“Norica Nicolai – Este doamna cu două mandate în Parlament şi senator de Cluj, fiind membră a organizaţiei locale. Este un europarlamentar cu picioarele pe pământ şi cu rezultate foarte bune.
Ludovic Orban – Este o persoană extreme de muncitoare. Poate fi numit drept o ţintă în sensul pozitiv, un model pentru PSD, un bun orator, cu mare priză la public.
Relu Fenechiu – Ar putea fi un personaj controversat. Dar controversat deoarece aşa a fost desemnat de catre Băsescu, alături de Patriciu, nu neapărat pentru faptele sale. Este un excellent organizator şi om de afaceri.
Marga – Poate fi catalogat marea personalitate a Clujului. Ar trebui să fim mândri că îl avem printer noi clujenii. Şi mergând mai departe, este o onoare pentru toţi românii.
Varujan Voaganian – Este un bun scriitor şi om de cultură de seamă. Aş putea chiar să îl numesc printer cei mai buni economişti. Se spune că un armean echivalează cu zece evrei. Se pare că este adevărat.
Nu am repoşuri de făcut. Le recomand să meargă tot aşa, să menţină ritmul.”
Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR)
Posibilitatea ieşirii UDMR de la guvernare şi intrarea în opoziţie se invocă din ce în ce mai mult în această perioadă de membrii Uniunii. Cel puţin deocamdată, discuţia despre ieşirea Uniunii de la guvernare se poartă pe la colţuri: nemulţumiţi de politica măsurilor de austeritate pe care o duce conducerea Uniunii alături de PDL sunt, potrivit unor surse din UDMR, şapte parlamentari şi liderii formaţiunii din Bihor, Cluj şi Sălaj.
PSD
Viorel Hrebenciuc este fost prefect de Bacău, şeful campaniei electorale a lui Ion Iliescu şi a PDSR în 1992, secretar general al Guvernului Romaniei între 1992 şi 1996.
Mircea Dan Geoană a fost preşedinte al Partidului Social Democrat din aprilie 2005 până în februarie 2010, preşedinte al Senatului României din decembrie 2008, senator, fost Ambasador al României în SUA şi Ministru de Externe în Guvernul Năstase. În present este membru al Comisiei Parlamentului României pentru Integrare Europeană şi Preşedintele Senatului.
Daciana Sârbu este europarlamentar.
Liviu Dragnea, din 20 ianuarie 2009, a devenit Ministru al Administraţiei şi Internelor, în locul lui Gabriel Oprea. Liviu Dragnea a demisionat din acest post la data de 3 februarie 2009.
Daniel Marian Vanghelia este în prezent primarul sectorului 5 al municipiului Bucureşti. A candidat fără succes de două ori la funcţia de primar general al acestui municipiu.
UDMR
Attila Cseke este un politician român de etnie maghiară, senator de Bihor din partea UDMR în legislatura 2008-2012 şi Ministru al Sănătăţii în guvernul Boc II.
Ghyorgy Frunda este senator.
László Borbély este un politician român de etnie maghiară, care îndeplineşte în prezent funcţiile de deputat de Mureş în Parlamentul României şi Ministru al Mediului în Guvernul Boc.
Laszlo Attilo
“Despre Cseke Attilo am în momentul de faţă o părere foarte bună. Mi se pare că nu se rezumă doar la poveşti, despre actul de descentralizare, şi că se şi pune în practică. O singură remarcă totuşi: mi se pare că există din partea lui un deficit de comunicare faţă de opinia publică. I-aş recomanda mai mult curaj în acest post extrem de dificil.
Gyorgy Frunda este o persoană care are o experienţă vastă în juridic. Ne-a semnalat de multe ori capcanele ce urmau. Chiar şi acum, ne-a atras atenţia cu aplicabilitatea măsurilor anunţate, ce prevăd reducerea pensiilor şi reducerile salariale. De asemenea, este un consilier european experimentat, cu un sistem relaţional foarte bine pus la punct. Este bine că are curaj să-şi spună opinia şi mai ales de o menţine.
Laszlo Borbely face parte din categoria Frunda. Din ’92 de când cei doi sunt în parlament au avut o atitudine tranşantă în organizaţie şi nu numai. Totuşi lui Borbely i se poate reproşa irascibilitatea.”
PSD, partidul partizanilor
În ultima perioadă Partidul Social Democrat a ajuns să devină alternativa actualei guvernări. Cu soluţii sau nu, cu moţiuni de cenzură care nu reuşesc să însumeze necesal de semnături, partidul condamnă măsurile propuse de Guvern, care conduc la “mizerie şi disperare” milioane de oameni, în timp ce clienţii “portocalii” huzuresc pe banii publici, după cum se arată în Curierul Naţional.
Mircea Jorj
“Viorel Hrebenciuc – A fost partizanul susţinerii netransparente a guvernării liberale, fără nici un avantaj pentru PSD, şi cu o mulţime de dezavantaje pentru România.
Adaptabil, harnic şi neobosit. Un om al contradicţiilor; un ultim pilon al unei construcţii politice specifice doar pentru primii 20 de ani de democratie.
Mircea Geoana – A fost o speranţă la un moment dat. În rest, a ajung să ne convingă, că a avut dreptate atunci când a afirmat că nu este creaţia Grupului de la Cluj, ci este creaţia părinţilor săi.
Daciana Sârbu – Un europarlamentar motivat şi bine apreciat în grupul politic al socialiştilor europeni, un om care cunoaşte regulile unui joc de echipă, care nu se dă în stamba pentru “succesuri” fiind antrenată şi educată să aştepte succesele.
Liviu Dragnea – Un om politic eficient în zona sa geografică. Un om deschis şi bine poziţionat, cu mari şanse de a deveni perfect, atunci când va înţelege că în Transilvania social-democraţia se construieşte prin recunoaşterea permanentă a propriilor valori şi nu prin negarea lor.
Marian Vanghelie – e Marian Vanghelie, e combinaţia indestructibilă de pozitiv şi negativ. E scutul pe care şi-l ţin în faţă oamenii slabi. Apară de atacuri energetice, dar lasă deschise permanent breşe pentru inundaţii.”
Remus Lăpuşan
“Viorel Hrebenciuc este o persoană care a ştiut să se plieze în toate perioadele. Este o persoană inteligentă.
Mircea Geoană este ambiţios şi cu putere de muncă fenomenală. La această vârstă şi de când face politică nu cred că mai are nevoie de vreo schimbare. Prezenţa feminină, Daciana Sârbu, este o prezenţă agreabilă, cu mult bun simţ.
De cealaltă parte, Marian Vanghelie atât cât se ocupă de Sectorul 5 e în regulă. Eu personal consider că nu poate reprezenta partidul la nivel înalt. Nu trebuie să mă justific, pentru că lumea înţelege.”
Sorana Ionăşanu
Vad ca singurul mai sincer a fost Jorj de la PSD. Mie imi place de tipul asta le cam zice in fata si la ai lui cel putin asa se vede din articolele voastre. Bravo. Poate ca fiind mai tehnocrat el nu este ca restul de politiceni.